Mit akarnak eltüntetni Simonék?
Vajon miért nem azonnal, csütörtökön mondott le a képviselőségéről, miért kell várnia jövő szerdáig?
2014. február 8. 10:20

Az MSZP-ből kivált, de országgyűlési mandátumától csak február 12-én válna meg Simon Gábor. Egy bécsi bankszámlán százmilliókat parkoltató szocialista politikus addig képviselői védettséget élvez. Vajon miért nem azonnal, csütörtökön mondott le a képviselőségéről, miért kell várnia jövő szerdáig?

A Magyar Nemzet február 4-én írt először arról, hogy Mesterházy Attila szocialista pártelnök helyettese, Simon Gábor évek óta hatalmas, több száz millió forintos vagyont parkoltat egy osztrák pénzintézet számláján. Az MSZP-s honatya a csaknem kétszázötvenmillió forintos összeget nem tüntette fel egyetlen vagyonnyilatkozatában sem. A legfőbb ügyész adócsalás és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt kezdeményezte Simon mentelmi jogának felfüggesztését.

Simon február 6-án jelentette be, hogy minden MSZP-s tisztségéről és február 12-ei hatállyal országgyűlési képviselői mandátumáról is lemond. Mesterházy helyettese egyébként egy szót sem szólt arról, honnan szerezte a százmilliókat, és miért nem tüntette föl a vagyonbevallásában, csupán annyit közölt: jóhiszeműen hibázott, és el tud számolni. Kérdés, hogy miért csak több nap múlva kíván megválni a mandátumától, ha el tud számolni a vagyonával.

Miért vár Simon?

A mentelmi bizottság már február 10-én, hétfőn tárgyal Simon ügyéről, ahol meg is hallgatják a politikust. Február 12-én, szerdán pedig döntést hoznak a vagyonnyilatkozatáról. Simon Gábor jövő hét szerdáig képviselői védettséget élvez, addig van ideje kigondolni, mit lép vagyonnyilatkozatával kapcsolatban.

Azt azonban továbbra is teljes homály fedi, honnan, hogyan és milyen céllal került ennyi pénz hozzá. A Fidesz részéről egyebek között azt szeretnék megtudni, hogy ez az összeg azonos-e azokkal a párthoz vándorló „gyanús százmilliókkal”, amelyekről Gyurcsány Ferenc a közelmúltban beszélt.

Az MSZP-nél tehát sietősen próbálják magukról lerázni az ügyet, és a helyzetet úgy kommunikálják, hogy innentől Simon magánügye. Érdekes, hogy ennek ellenére politikusuk a képviselőségtől csak jó néhány nap múlva válna meg. Ha a százmillióknak nincs közük pártjához, különös, hogy miért akarja február 12-ére kitolni a búcsút, amikor egyébként a mentelmi bizottság várható döntésének eredményeképp a parlament február 13-án úgyis kiadná.

A kormánypárt arra is kíváncsi, hogy Simon Gábor gyűjtött-e adományt, támogatási pénzt az MSZP-nek, és ha igen, akkor használtak-e fel belőle bármilyen, esetleg politikai célra. Kérdéses az is, hogy a szocialisták vezetésének van-e tudomása arról, hogy mások is parkoltatnak-e további százmilliókat különféle számlákon.

MNO nyomán
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó