Lomnicit fenyegeti az OTP
A CÖF visszautasítja az OTP Bank fenyegetését, miszerint a pénzintézet jogi lépések megtételét helyezi kilátásba a szervezet szakértőjével szemben.
2014. február 7. 23:52

A Civil Összefogás Fórum visszautasítja az OTP Bank fenyegetését, miszerint a pénzintézet jogi lépések megtételét helyezi kilátásba a szervezet szakértőjével szemben a bank által kínált devizahitelekkel kapcsolatban tett korábbi kijelentései miatt – közölte Csizmadia László CÖF-alapító pénteken.

A szervezetet és jogi szakértőjét nagyos súlyos váddal illette az OTP Bank egy korábbi sajtótájékoztatójuk miatt – mondta Csizmadia László. Mint ismertette, egy nemrégiben tartott sajtótájékoztatójukon bemutatták az OTP Bank évekkel korábbi ügyfélmagazinját, amelyben az áll, hogy a bank a piacon egyedülálló szolgáltatást nyújt az ingatlanfedezetű hitelek körében: a frankalapú lakás- és jelzálogtípusú hitelekre árfolyamgaranciát kínál.

Fair play

Ezek után, pénteken ifjabb Lomnici Zoltán kapott egy levelet, amelyben megvádolják azzal, hogy nem mond igazat – közölte Csizmadia László, majd úgy fogalmazott: „Csányi Sándor nemcsak az OTP elnök-vezérigazgatója, hanem a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke is. Tőle elvárjuk a fair play szabályainak ismeretét és betartását.”

Hangsúlyozta: az OTP Banktól azt várják, hogy becsülettel segítse félmillió devizahitellel rendelkező család egzisztenciájának visszanyerését, és ne vadássza le azokat a civil szakembereket, akik kiállnak értük a szakmai szólásszabadság eszközeivel.

Fenyegető levél

Ifjabb Lomnici Zoltán elmondta, az OTP Banktól pénteken kapott egy levelet, amelyben felszólítják, hogy a benne csatolt nyilatkozatot tegye közzé. A levél szerint ha ezt nem teszi meg, akkor polgári jogi és egyéb büntetőjogi lépéseket helyeznek vele szemben kilátásba. A bank arra kéri: állítsa azt a szóróanyagról, hogy „nem azt tartalmazza, amit valójában tartalmaz” – mondta.

Szavai szerint  a „fenyegető levélben” azt állítják, hogy egy bizonyos típusú szerződésre vezette be a bank az árfolyamgaranciát. „Ez egyszerűen nem igaz, hiszen konkrét bizonyítékunk van ennek ellenkezőjére” – jelentette ki. Ifjabb Lomnici Zoltán azt mondta: az OTP Bank arra szólítja fel, hogy haladéktalanul hagyja abba azt a küzdelmet, amelyet eddig folytatott a devizahitel-károsultakért. A harcot sem ő, sem a CÖF nem fejezi be – jelentette ki.

Tagad az OTP

Az OTP Bank szerint téves információkat közölt ifj. Lomnici Zoltán bizonyos, a bankkal kapcsolatos nyilatkozataiban január 22-én és az azt követő napokban. A pénzintézet az MTI-vel péntek este közölte: a téves, valótlan állítások alkalmasak a jó hírnév megsértésére, ezért szólították fel ifj. Lomnici Zoltánt, hagyjon fel a félrevezető nyilatkozataival, illetve a jogszabályban foglaltak szerint adjon elégtételt, azaz a lapokban tegyen közzé egy szöveget, amelyben elismeri, hogy tévesen nyilatkozott. Amennyiben ezt nem teszi meg, kénytelen lesz az OTP követelését bírói úton érvényesíteni – írták.

Az OTP egyben tájékoztatást adott 2006-ban bevezetett árfolyam-garancia szolgáltatásáról, amellyel kapcsolatban vitája kialakult a Civil Összefogás Fórum jogi szakértőjével. A bank közlése szerint az árfolyam-garancia külön választható szolgáltatásként, meghatározott futamidejű, meghatározott devizában felvett és nyilvántartott, meghatározott típusú devizahitelek esetében (10 évet elérő, illetve azt meghaladó futamidejű, frankalapú lakás- és jelzálogtípusú hitelek esetében), meghatározott időkorlátok között (a futamidő maximum első két évében és időközönként meghatározott rögzített árfolyam mellett), külön ellenérték fejében (hiteltípustól függően 1,4 és 1,9 százalék között) volt igénybe vehető.

Az árfolyam-garancia mellett nyújtott deviza-lakás- és jelzálogtípusú hitelekre vonatkozó kondíciókat – kamat, kezelési költség, thm – nyilvánosan hirdették meg a bank hirdetményeiben, tették hozzá.

MNO - MTI
  • Orbán: háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány
    "Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek. A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát" - jelentette ki a miniszterelnök.
  • Megalakult az ötödik Orbán-kormány
    Megalakult az ötödik Orbán-kormány - Novák Katalin köztársasági elnök átiratát a miniszterek kinevezéséről az Országgyűlés keddi ülésén ismertették.
  • Ne kerüljön napirendre a szankciós javaslat az ET ülésén
    Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolja az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek, hogy ne kerüljön napirendre a testület következő, május végi ülésén az Európai Bizottság 6. szankciócsomagra vonatkozó, Oroszországgal szembeni javaslata.
MTI Hírfelhasználó