Janukovics a konfliktus mélyülésének megakadályozását ígérte
Viktor Janukovics ukrán elnök pénteken Szocsiban ígéretet tett Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak arra, hogy országa vezetése mindent megtesz a belpolitikai válság további éleződésének elkerülése érdekében.
2014. február 7. 14:09

Az ukrán államfő a szocsi téli olimpia megnyitójára érkezett az oroszországi városba, ahol megbeszélést folytatott a világszervezet főtitkárával.

"Az utóbbi időben sikerült fontos lépéseket tennünk az ukrajnai politikai békés rendezésének folyamatában - idézte az elnöki sajtószolgálat Janukovics szavait.

Az ukrán elnök megköszönte Ban Ki Munnak a figyelmet, amelyet Ukrajna iránt tanúsít. "Hálás vagyok Önnek kiegyensúlyozott álláspontjáért, és egyetértek azon felhívásaival, amelyek szerint a feleknek visszafogottságot kell tanúsítaniuk a további feszültség és erőszak elkerülése érdekében, továbbá konstruktív párbeszédet kell folytatniuk" - mondta Janukovics.

Eközben Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár-helyettes pénteki kijevi sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy az Egyesült Államok vezetése és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kész pénzügyi támogatást nyújtani Ukrajnának, de csak a demokratikus reformok véghezvitele után.  

Nuland hangsúlyozta hogy a fő feladat a tüntetők és a rendőrök közötti utcai összecsapásokat kiváltó problémák megoldása. Szavai szerint az ukrán vezetésnek "jeleznie kell a nép felé, hogy kész megvédeni az egyszerű emberek jogait, és kizárólag békés úton megoldani a kialakult válságot".  

Közölte, hogy az Egyesült Államok bízik abban, hogy létrehozható egy olyan átmeneti kormány Ukrajnában, amely kivezeti az országot a krízisből.

Határozottan cáfolta és "tudományos fantasztikumnak" nevezte azokat a híreszteléseket, amelyek szerint az Egyesült Államok pénzügyileg támogatná a Jevromajdan elnevezésű kijevi tüntetéssorozatot. Korábban Szergej Glazjev, Vlagyimir Putyin orosz elnök tanácsadója jelentette ki, hogy az Egyesült Államok heti 20 millió dollárt költ az ukrán ellenzék és a Jevromajdan finanszírozására.

MTI nyomán
  • Orbán Viktor Madridban majd Párizsban tárgyal
    Az európai konzervatív pártvezetők találkozóját megelőzően került sor Orbán Viktor és Santiago Abascal, a VOX elnökének megbeszélésére, a téma az európai keresztény és konzervatív értékek védelme, a családok és a gyermekvállalás támogatása valamint az illegális bevándorlás elleni fellépés volt.
  • A csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom felújítása
    A magyar kormány 26 millió forintos támogatásával cserélték ki a csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom nyílászáróit és óriási méretű üvegfelületeit.
  • A V4-ek védelmi vezetői: egységes NATO, egységes EU
    A visegrádi országok (V4) - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - parlamentjeinek honvédelmi és rendészeti bizottságai kiállnak az egységes NATO és az egységes Európai Unió mellett - közölte a magyar országgyűlési bizottság elnöke a pénteki debreceni tanácskozás utáni sajtótájékoztatón
MTI Hírfelhasználó