Ma fellobban az olimpiai láng
Péntek délután az ünnepélyes megnyitóval kezdetét veszi a XXII. téli olimpia. Az M1 és a telesport.hu az eseményt 16:45-20:20 között élőben közvetíti.
2014. február 7. 13:27

A február 7-23. közötti eseményen 85 ország 3000 sportolója kezdi meg a küzdelmeket, ahol 15 sportág 98 versenyszámában hirdetnek bajnokot.

A Magyarországon kizárólag az MTVA által közvetített szocsi játékok műsorvezetői Petrovics-Mérei Andrea, Szőke Viktória, Gundel Takács Gábor és Szujó Zoltán lesznek. A nyitó- és záróünnepség a Szujó Zoltán-Szabó Gábor páros tolmácsolásában hallható majd.

Áder János köztársasági elnök részt vesz a szocsi téli olimpia ma esti ünnepélyes megnyitóján. A Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóirodájának pénteki közlése szerint az államfő - akit oroszországi útjára elkísér felesége, Herczegh Anita is - az esti program után szombaton találkozik a magyar olimpikonokkal a tengerparti olimpiai faluban.

Az olimpia alatt az M1, M2 és a Duna közvetítései online is követhetők lesznek. A www.telesport.hu/sochi2014 oldalon az online közvetítések és szöveges beszámolók mellett a versenyek és mérkőzések is visszanézhetők lesznek, valamint naprakész és részletes adásmenet is megtalálható majd.

A versenyek már egy nappal a hivatalos nyitóünnepség előtt megkezdődtek Szocsiban, ugyanis csütörtökön a férfi és női hódeszkások selejtezőjére, a női síakrobatika selejtezőjére, valamint a műkorcsolya csapatversenyre került sor. Utóbbiban az oroszok állnak az élen: a férfiaknál Torino olimpiai bajnoka, a háromszoros világ- és hétszeres Európa-bajnok Jevgenyij Pljuscsenko második lett a japán Hanju Juzuru mögött, de a világbajnok páros, Tatyjana Volosszosar és Makszim Trankov az élre repítette az oroszokat.

A téli olimpia szombati, első hivatalos versenynapján Gombos Károly személyében magyar sportoló is megméretteti magát, aki a sílövészet 10 km-es spint számában indul.

A 32 éves versenyző a 10 km-es sprintszámban áll rajthoz és saját bevallása szerint boldog lenne, ha sikerülne a legjobb 60 közé kerülnie, mert akkor két nappal később a 12,5 km-es üldözéses versenyben is indulhatna. Ugyanakkor számára az a legfontosabb, hogy mindent kiadjon magából. "Egyelőre az bíztató, hogy nagyon jól ment a lövészet az edzéseken" - mondta az olimpiai újonc, aki szerint a Krasznaja Poljana-i pályánál nincs nehezebb, mert sok és hosszú emelkedő tarkítja, ráadásul közel 1500 méter magasan fekszik, így az erős fizikai terhelést tovább nehezítheti a légszomj.

A közönség ebben a számban láthatja minden idők második legeredményesebb téli olimpikonját, a norvég Ole Einar Björndalent, aki eddig 6 arany-, 4 ezüst- és 1 bronzérmet nyert az ötkarikás játékokon. További két diadallal megelőzhetné az örökranglistát 8 arany- és 4 ezüstéremmel vezető honfitársát, a sífutó Björn Ddhlie-t. Azonban meglepetés lenne a 40 éves Björndalen sikere, ugyanis közel két éve nyert legutóbb világkupafutamot. Ebben a számban elsősorban Vancouver kétszeres bajnoka, a norvég Emil Hegle Svendsen és a vk-pontversenyt vezető francia Martin Fourcade nagy csatája várható. Mindketten négy-négy vk-viadalt nyertek ebben az idényben és egyaránt ötszörös világbajnokok.

Sífutásban az előző, vancouveri játékok legnagyobb hősének, a szintén norvég Marit Björgennek a szereplésére érdemes odafigyelni. A négy éve 3 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzéremmel legeredményesebbnek bizonyult versenyző olimpiai és világbajnoki címvédőként ezúttal is a favoritok közé tartozik a 15 km-es számban, melynek első felét klasszikus, a másodikat pedig szabadstílusban teljesítik az indulók.

A szombati napon ezen kívül még érmet osztanak a férfi gyorskorcsolyázók 5000 méteres távján, a síakrobaták női mogul (buckasí) számában, illetve a férfi hódeszkásoknál az ötkarikás programban először szereplő úgynevezett slopestyle-ban, amely egy trükkös akadályversenynek felel meg.

A szombati (első hivatalos versenynap) programja magyar idő szerint:
gyorskorcsolya (1):
férfi 5000 m 12.30
hódeszka (1):
férfi slopestyle elődöntő 6.30
férfi slopestyle döntő 9.45
jégkorong:
A csoport (nők), 1. forduló: Egyesült Államok-Finnország 9.00, Kanada-Svájc 14.00
műkorcsolya:
csapat jégtánc rövidprogram 15.30
csapat női rövidprogram 17.10
csapat páros kűr 19.05
síakrobatika (1):
női mogul selejtező 15.00
női mogul döntő 19.00, 19.35 és 20.10
sífutás (1):
női 15 km-es üldözéses verseny 11.00
sílövészet (1):
férfi 10 km sprint (Gombos Károly) 15.30
síugrás:
férfi normálsánc egyéni selejtező 17.30
szánkó:
férfi egyes 1. futam 15.30
férfi egyes 2. futam 17.40

  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó