Újabb fordulat Simon ügyében
A legfőbb ügyész adócsalás és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt kezdeményezte Simon Gábor mentelmi jogának felfüggesztését.
2014. február 5. 22:03

A legfőbb ügyész adócsalás és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt kezdeményezte Simon Gábor szocialista országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését szerdán az Országgyűlés elnökénél – jelentette be Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség sajtószóvivője Budapesten tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Fazekas Géza elmondta: tavaly novemberben indult a nyomozás a Központi Nyomozó Főügyészségen, szerdára gyűlt össze annyi információ, hogy a gyanú megalapozottá vált. Fazekas Géza közölte: az ügy lényege, hogy Simon Gábor egy ausztriai pénzintézetnél nyitott értékpapírszámlára 2008 januárjában 575 ezer eurót, majd 2009 áprilisában további 169 ezer amerikai dollárt helyezett el készpénzben. A számlán tavaly októberben az akkori árfolyamon 228 millió forint volt.

A nyomozás elrendelésének az alapja az osztrák pénzpiaci felügyelet Nemzeti Adó- és Vámhivatal Pénzmosás Elleni Információs Irodájának értesítése volt. Ezt követően hivatalból indult nyomozás még nem konkrét személy ellen – közölte. Az osztrák felügyelet derített fényt a nagy összegű készpénz elhelyezésére, és a nemzetközi szerződések alapján – pénzmosás gyanús ügyletet tapasztalva – tette meg a jelzést a magyar félnek.

A mentelmi jog felfüggesztése az előfeltétele annak, hogy új szakaszba lépjen az ügyészségi nyomozás, hiszen országgyűlési képviselővel szemben – az ő személyét közvetlenül érintően – a nyomozást csak mentelmi joga felfüggesztését követően lehet végezni – tette hozzá.

Az ügyészség rendelkezésére álló adatok szerint ez az összeg nem származhatott Simon Gábor bevallott és adózott jövedelméből. Simon Gábornak a befizetések után több mint 50 millió forint jövedelemadó bevallási és befizetési kötelezettsége keletkezett, amelynek nem tett eleget – mondta.

Simon Gábor az elmúlt évekre vonatkozó adónyilatkozataiban egyetlen esetben sem szerepeltette a külföldi betétszámlán elhelyezett megtakarításait – közölte Fazekas Géza. Ez azt is jelenti, hogy a nyilatkozatai valótlanul igazolták azt, hogy maradéktalanul eleget tett a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének – közölte Fazekas Géza, aki a nyomozás érdekeire tekintettel több részletet nem árult el.

Fazekas Géza hozzátette: az ügynek felmerült egy másik vetülete is. A 18. kerületi önkormányzat kötvénykibocsátásával kapcsolatban az alpolgármester tett feljelentést, mely után 2012-ben nyomozás indult a BRFK-n. 2013 szeptemberében megszüntették a nyomozást, bűncselekmény hiányában.

A legfőbb ügyész ma elrendelte ennek a nyomozásnak a felülvizsgálatát. Arról, hogy van-e kapcsolat a két ügy között, csak a jövőben tudunk információval szolgálni – zárta sajtótájékoztatóját Fazekas Géza.

Kövér továbbítja

Kövér László, a parlament elnöke az Országgyűlés mentelmi bizottságának továbbítja a legfőbb ügyész megkeresést Simon Gábor szocialista országgyűlési képviselő ügyében. A politikus mentelmi jogának felfüggesztésére a testület tesz majd javaslatot – tájékoztatta az MTI-t Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke.

Honnan származik a pénz?

A Magyar Nemzet kedden arról írt, hogy Simon Gábor 2009. április 10-én 575 ezer eurót és 163 ezer dollárt helyezett el Ausztriában nyitott értékpapírszámláira, 2013. október 16-án betétszámlájának egyenlege 770 ezer eurót tett ki, több mint 240 millió forintot.

A pénz eredete kapcsán az Index azt írta, hogy ugyanaz az osztrák bank finanszírozott egy 18. kerületi kötvénykibocsátást, amely pénzintézetnél Simon számlát nyitott, nagyjából akkor, amikor a kibocsátás megtörtént. Az internetes lap szerint Simon Gábor közeli kapcsolatot ápolt a kerület előző vezetésével, különösen két meghatározó szocialista figurával, Szaniszló Sándor volt alpolgármesterrel és Kőrös Péterrel, a kerület jelenlegi MSZP-s frakcióvezetőjével.

A 18. kerületi önkormányzat vezetése azonnali magyarázatot és teljes körű beszámolót követelt az MSZP elnökhelyettesétől, valamint Kőrös Pétertől.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: „Várjuk az MSZP tisztázó válaszát. Nekik kell megmondaniuk, hogy ebből mi igaz, és mi nem.”

Kósa Lajos azt kérdezte, hogy a Simon Gábor számláján lévő több százmillió forint azonos-e azokkal a „gyanús százmilliókkal”, amelyről Gyurcsány Ferenc a közelmúltban beszélt. A kormánypárti politikus Mesterházy Attila szocialista pártelnöktől arra is választ vár, hogy az MSZP vezetése vagy a vezetés bármely tagja tudott-e a párt második emberének osztrák bankban tartott százmillióiról.

Menekülés és feljelentés

Erre jelen állás szerint csütörtökig kell várni, ekkor érkezik ugyanis haza Amerikából Mesterházy Attila. Az MSZP szóvivőjének közlése szerint egyelőre az MSZP sem tudja, mi a helyzet az ügyben. Tudomása szerint Simon Gábor még nem beszélt Mesterházy Attilával, Molnár Zsolttal, az MSZP kampányfőnökével beszélt telefonon. Utóbbi azonban másokkal nem akart erről beszélni, az ügyre vonatkozó kérdés elől futva menekült el.

A nap folyamán a Jobbik bűnszervezetben részvétel, hivatali vesztegetés, illetve különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

MNO
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
 • Orosz forrás: ezres nagyságrendű ukrán veszteség
  Több mint kézezer embert vesztett az ukrán fegyveres erők 14. gépesített dandárja Szoledar térségében az orosz és a Donyec-medencei szakadár szövetséges erők támadása következtében - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.
MTI Hírfelhasználó