Tüntettek Gyurcsányék
A megmozdulást a MSZP, a DK, az Együtt–PM Szövetség, valamint a Magyar Liberális Párt szervezte.
2014. február 2. 22:43

Megkezdődött az ellenzéki szervezetek Paksról döntsön a nép! című demonstrációja vasárnap délután a fővárosi Alkotmány utcában. Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) közben arra hívta fel a figyelmet, hogy a baloldali pártok demonstrációja teljesen értelmezhetetlen.

A megmozdulást a MSZP, a DK, az Együtt–PM Szövetség, valamint a Magyar Liberális Párt szervezte azt követően, hogy a Nemzeti Választási Bizottság elutasította a paksi atomerőmű tervezett bővítéséről szóló népszavazási kezdeményezést.

A demonstráción Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke szólalt fel először. Házat és hazát nem adunk, nem leszünk albérlők sem a saját házunkban, sem saját hazánkban – mondta. „Nem fogadjuk el, hogy a miniszterelnök, akit momentán Orbán Viktornak hívnak, főúrként viselkedjen velünk és döntsön életünkről” – jelentette ki a Demokratikus Koalíció elnöke.

A kormányfőt „hazugnak, árulónak és esküszegőnek” nevező Gyurcsány Ferenc a tervezett megegyezés kapcsán kijelentette: „tíz őszödi beszéd drámája nem ér fel azzal a hazaárulással, amit Orbán Viktor elkövetett”.

Gyurcsány Ferenc azzal folytatta: a miniszterelnök szóvivője a moszkvai látogatás előtt azt mondta, a kormányfő megbeszéli, hogy mi történt az elmúlt egy évben az orosz-magyar gazdasági kapcsolatokban. Hazudott, miközben „ennél kevesebbért szocialisták és szabadelvűek kormányát lámpavasra húzták volna” – jelentette ki. A miniszterelnök, aki azt állítja magáról, hogy soha nem hazudott, „szemmel láthatólag hazudik reggel, hazudik délben, hazudik este” – tette hozzá.

A kormánynak üzenve kijelentette: „harminc ezüstért Júdások vagytok (...) nem egy Júdás, hanem talán egytucatnyi”.

Bajnai áprilisra készül

Bajnai Gordon szerint április 6-án jövőt választ az ország. „Választhatjuk azt, hogy a mi hazánk egy szovjet utódállam legyen, Orbánisztán, vagy választhatjuk azt, amit '89-ben, '90-ben egyszer már választottunk, egy független, demokratikus európai jogállamot, egy normális Magyarországot” – mondta.

Bajnai Gordon úgy fogalmazott: ennek a kormányzatnak az emlékműve egy atomerőmű, mindent szimbolizál, ami miatt a jelenlegi a hatalomnak mennie kell Magyarország éléről. A volt kormányfő a tavaszi parlamenti választásra utalva kijelentette: ahhoz, hogy Paksról, illetve egy új, mindenkit magában foglaló alkotmányról referendumot lehessen tartani, „először április 6-án kell megnyernünk egy népszavazást”.

„Orbán-ország vagy normális európai ország. Ez a kérdés, válasszatok! Ezért hát, talpra magyar, hí a haza” – zárta beszédét Bajnai Gordon.

Fodor Gábor, a Liberálisok vezetője Orbán Viktor azon beszédére emlékeztette a jelenlévőket, amelyet 1989-ben, Nagy Imre újratemetésén mondott. A mai miniszterelnök akkor elküldte az oroszokat, most visszahívja őket - fogalmazott Fodor Gábor, hozzátéve: ma a megszállás veszélye nem fenyeget ugyan, de ha nem jól sikerül a beruházás „gyermekeink következő évtizedei kerülhetnek koporsóba”. Szerinte ha Orbán Viktor ismét nyer, kivezetheti az országot az unióból, és „megpróbálja elhitetni velünk, mint Kádár, hogy választani kell szabadság és demokrácia, valamint a jólét között”.

Jávor Benedek, az Együtt–PM társelnöke bűnnek nevezte, hogy az ország évtizedekre Oroszországhoz láncolja magát. Szerinte a beruházás soha nem fog megtérülni, hacsak hatalmas áremelés nem terheli majd az áramdíjat. Mint mondta, biztonsági szempontból is rossz választásnak tartja a paksi bővítést, az atomenergia ideje pedig lejárt, inkább a megújuló energiaforrásokra kellene támaszkodni.

Lökdösődés

A rendezvény alatt a tüntetők az Alkotmány és a Kozma Ferenc utca sarkán felállított színpadtól a Honvéd és a Szemere utca közötti részig álltak. Sokan a DK zászlóival és tábláival érkeztek, de a Liberálisok kék színű lobogói, valamint kormányellenes feliratok és a Szolidaritás zászlói is láthatók voltak.

Az MSZP-s Szabó Imre felszólalásának kezdetén egy idős férfi a rezsicsökkentést és a paksi bővítést kezdte éltetni a tömegben. Ekkor kisebb lökdösődés alakult ki, de a férfi végül nagyobb atrocitások nélkül arrébb ment, és az utcasarokról hallgatta a többi felszólalót.

Korábban mellette álltak

A baloldali pártok 2008–2009-ben még a paksi erőmű bővítése mellett foglaltak állást, vagyis a baloldal ismét hazudik, amikor tiltakozik a beruházás ellen – jelentette ki az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) országos alelnöke. Palócz László az IKSZ és a Fidelitas közös akciójának apropóján beszélt erről az MTI tudósítójának. A két jobboldali ifjúsági szervezet a baloldal Alkotmány utcai tüntetése közelében egy furgon oldalára két molinót feszített. A képek Gyurcsány Ferencet, feleségét Dobrev Klárát, illetve Vlagyimir Putyint közösen ábrázolták, a volt miniszterelnök azt mondja egy szóbuborékban, „Megjöttem”. Ugyanakkor az autóra szerelt hangszórókból az őszödi beszéd szólt.

Az IKSZ politikusa elmondta: arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a „Gyurcsány-koalíció ismét hazudik, és ismét az emberek ellen van”. Ugyanis Bajnai Gordon korábban stratégiai célként jelölte meg az atomerőmű bővítését. Ebben a helyzetben a baloldali pártok közös demonstrációja teljesen értelmezhetetlen – mondta Palócz László. Az akció annál is inkább álságos, mert az MSZP épp egy olyan párt jogutódaként utasítja el az együttműködést Oroszországgal, amelyet közvetlenül a Szovjetunióból irányítottak – jegyezte meg.

Aki ma azt mondja, hogy ne működjünk együtt az orosz gazdasággal, ezzel az erővel azt is mondhatja, hogy a német vagy az amerikai gazdasággal se működjünk együtt – tette hozzá, arra utalva, hogy egész Európában természetes az együttműködés Oroszországgal.

„Hazudnak, mert kampány van”

A tüntetésre a Fidesz szóvivője is reagált, aki hiteltelennek és komolytalannak tartja azt, amit az ellenzék a paksi bővítés ügyében tesz. Selmeczi Gabriella budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre úgy reagált: az ellenzéki pártok olyan dolgok ellen szerveznek tüntetést, amiket korábban ők maguk akartak. „Gyurcsány Ferencék hülyének nézik az embereket”, hiszen mindenki emlékszik arra, valójában ők is azt támogatták, hogy a paksi erőművet az oroszokkal bővítse Magyarország – mondta Selmeczi Gabriella, hangsúlyozva: az ellenzék is tudja, hogy Paks felújítása az ország elemi érdeke, most „mégis hazudnak, mert kampány van”, és alárendelik ennek az energiabiztonságot is.

Hozzátette egyúttal, hogy az ország energiabiztonságának szavatolásáról már évekkel ezelőtt megkezdődött a szakmai és társadalmi vita. A Fideszszóvivője kiemelte azt is, hogy a rezsicsökkentés tartós fenntarthatóságához is szükség van a paksi atomerőmű bővítésére.

A többség mellette

A Nézőpont Intézet legfrissebb felmérése szerint az orosz–magyar gazdasági együttműködés erősítését és a paksi bővítést is támogatja a többség.

Paks kérdése nem lehet népszavazás tárgya, a szociáldemokraták támogatják a paksi bővítést – közölte az MSZP, Együtt–PM és a DK döntéshozóihoz írt nyílt levelében Schmuck Andor, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának elnöke

MNO - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Orbán Viktor: Idén és jövőre is folytatódni fog a háború
  Jelentés a két ülésszak közötti kormányzati döntésekről címmel napirend előtt felszólal az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnök.
 • Az Orbán-kormány a legstabilabb az EU-ban
  A magyar kormány a legstabilabb politikailag az Európai Unióban – derül ki a Pantarhei elemző- és tanácsadó cég kutatásából. A felmérés eredményei arra mutatnak, hogy az EU-országok jelenlegi jobb- és balközép, sok pártból álló koalíciós kormányai a jelenlegi válságos politikai és gazdasági helyzetben nehezen tudnak túlélni egy teljes ciklust. A tanulmány szerint a 2024-es európai parlamenti választásokon a nemzeti, jobboldali, illetve baloldali populista pártok felemelkedése jöhet el.
 • Megkezdi az őszi ülésszakot a parlament
  A házelnök – a parlament honlapján olvasható – napirendi javaslata alapján az ülés 13 órakor kezdődik.
MTI Hírfelhasználó