Brüsszelnek nem lehet nagy mozgástere
Brüsszelnek a magyar rezsicsökkentés megítélésekor is érdemes kizárólag az Európai Unió közös joganyaga alapján eljárni.
2014. február 2. 18:25

A rezsicsökkentésre adott brüsszeli reakciókról és a magyar kormány álláspontjáról nyilatkozott a Vasárnapi újságnak Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

Brüsszelnek a magyar rezsicsökkentés megítélésekor is érdemes kizárólag az Európai Unió közös joganyaga alapján eljárni. Ez alapján pedig nagy mozgástér nem lehet, hiszen az EU huszonnyolc tagállamából tizenhétben a közműszolgáltatások díja központilag szabályozott, vagyis az állam állapítja meg az árakat – mondta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a Vasárnapi újságban.
A kormánypárti képviselő hozzátette: a közösségi jog a hatósági ármegállapítást a közszolgáltatások területén eddig megengedte, és mivel ez nem változott, az Európai Bizottság álláspontjának sem kell változni. „Szomorúan látjuk, hogy ennek ellenére úgy tűnik: most a bizottságnak azért változott az álláspontja, mert mi ezekkel, az egyébként eddig is létező jogkörökkel éltünk, és attól tartanak, hogy esetleg más államok is élni fognak” – mondta a politikus.

Gulyás Gergely annak kapcsán nyilatkozott a Kossuth Rádiónak, hogy képviselőtársa, Rogán Antal frakcióvezető még szerdán azt mondta: újabb támadás indult Magyarország és a harmadik rezsicsökkentés ellen Brüsszelből, az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárással fenyegetőzik, és az Európai Bírósággal akarja visszavonatni a rezsicsökkentést.

"Mind Barroso bizottsági elnök úrnak, mind Oettinger energiaügyi biztos úrnak azt üzenem, hogy nem fogunk engedni, folytatjuk és minden körülmények között megvédjük a rezsicsökkentést" - jelentette ki.  Kifejtette: a kötelezettségszegési eljárás megindításáról és az ügy bírósági szintig való elviteléről a brüsszeli energiaügyi biztos egyik munkatársa, az egységes energiapiacért felelős igazgató, Klaus-Dieter Borchardt már több fórumon is beszélt.

Rogán Antal arra kérte Günther Oettinger energiaügyi biztost, ne engedje, hogy munkatársait a szolgáltatók megvásárolják. Gulyás Gergely ennek kapcsán a Kossuth Rádióban azt mondta, ahol emberek vannak, ott bűnöket is el lehet követni. Hangsúlyozta: nagyon komoly érdekeket sértett a magyar kormány rezsicsökkentéssel kapcsolatos döntése – ahogy a bankadó, illetve a multinacionális cégeket érintő plusz adóterhek bevezetése is. Miután pedig itt óriási pénzekről van szó, ráadásul más uniós országokban is vannak a magyar intézkedéseknek követői, természetesen a másik oldalon komoly erők mozdulnak meg azért, hogy megakasszák a folyamatot.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy ha a jövőben is a Fidesz lesz kormányon, akkor a közműszolgáltatások monopóliumok uralta szektorát – ahol tehát nincs versenyhelyzet – nonprofittá teszik. A Magyarországon befektető gazdasági társaságoknak meg kell szokniuk, hogy a szabályokat a kormány, illetve az országgyűlés fogadja el. A cégeknek el kell dönteniük, hogy ezen keretek között megéri-e nekik Magyarországon működni vagy nem. Ha bárki utóbbira jut, akkor számíthat arra, hogy a kormány korrekt tárgyalópartner lesz.
hirado.hu - Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó