Vörös riasztás sokfelé az ónos eső miatt!
Több megyében és a fővárosban a legmagasabb fokú, piros riasztást adott ki az ónos eső miatt a meteorológiai szolgálat szombat este.
2014. február 1. 21:40

Több megyében és a fővárosban a legmagasabb fokú, piros riasztást adott ki az ónos eső miatt a meteorológiai szolgálat szombat este.

A katasztrófavédelem nyomatékosan kéri, hogy azokon a területeken, ahol ónos esőre lehet számítani, a fokozott balesetveszély miatt senki ne induljon útnak.
Zala és Vas megye teljes területére, valamint Bács-Kiskun, Tolna, Baranya és Győr-Moson-Sopron megye több járására adták ki a piros riasztást. Ezeken a területeken a következő órákban jelentős mennyiségű ónos eső eshet.
Emiatt fokozott óvatosságot kért több dunántúli megye rendőr-főkapitánysága az arra autózóktól.

A fővárosra is kiadták a piros riasztást

További megyékre és a fővárosra is kiterjesztette az ónos eső miatt kiadott legmagasabb fokú, piros riasztást a meteorológiai szolgálat szombat este.
Zala és Vas megye teljes területén, valamint Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Pest megye több járásában és Budapesten is piros riasztás van érvényben. Ezeken a területeken a következő órákban jelentős mennyiségű ónos eső eshet.
Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megye kivételével a többi megyében is első, vagy másodfokú riasztások vannak érvényben az ónos eső miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kétlépcsős veszélyjelzési rendszere szerint először figyelmeztetést adnak ki azokra a megyékre, amelyekben a nap folyamán veszélyes időjárási események várhatók. A riasztás kiadása azt jelzi, hogy az adott területen már a következő órákban számítani kell a jelzett veszélyes időjárási jelenségekre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott szombat éjfélig szóló veszélyjelzése szerint Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom, Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyében, valamint Budapesten van érvényben a legmagasabb fokú figyelmeztetés. Ezeken a területeken több mint 5 milliméternyi ónos eső hullhat.

Ugyancsak tartós ónos esőre kell készülni, ezért narancssárga, másodfokú figyelmeztetés van érvényben Nógrád megyében. Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az ónos eső veszélye miatt.

Mint írták: a Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén a kiterjedt, intenzív ónos eső sokfelé erős jegesedést okoz, ezért több megyében a legmagasabb fokozatú (piros) riasztás van érvényben. Az ónos esőt főként a főváros térségében és az Észak-Dunántúlon a vasárnap hajnali órákban fagyott eső, majd havazás válthatja fel. A csapadék vasárnap délután nyugat felé hagyja el az országot - írta a meteorológiai szolgálat.

M7-es Somogy megyei szakaszán

Hatvan kilométeres sebességkorlátozás lépett életbe 19 órától az M7-es autópálya teljes somogyi szakaszán a kialakulóban lévő jegesedés miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Facebook-oldalán szombat este.

A közlés szerint a sztrádán működő elektronikus jelzőtáblákon a szomszédos megyékben is tájékoztatják a közlekedőket a korlátozásról.

Kamionstopot rendeltek el Zalában 

Az egész megyére kiterjedő ónos eső miatt szombat estétől kamionstopot rendelt el Zala megyében a megyei védelmi bizottság - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-vel.

Az ónos és a fagyott eső következményeként kialakult közlekedési helyzet kezelésére, "a lakosság és az anyagi javak, valamint a közlekedés biztonsága érdekében" szombaton 20 óra 30 perctől rendelte el a védelmi bizottság a korlátozást. A visszavonásig tartó közlekedési tilalom a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművekre vonatkozik.

Zala megye teljes területére szombat este a legmagasabb, harmadik fokozatú riasztást adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az ónos eső miatt. A megyében tartósan, több órán át eshet az ónos eső, amelynek mennyisége meghaladhatja az öt millimétert.

Nem léphetnek be a kamionok Ausztria felől 

Ausztria felől a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek nem léphetnek be Magyarország területére - közölte Schreindler Ágnes az MTI-vel.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője elmondta: a korlátozást a Hegyeshalom, Rajka, Vámosszabadi, Sopron, Kópháza határátkelőkön rendelte el a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság.

A megyében a legnagyobb fokú riasztás van érvényben.

Orvosmeteorológia

A magasabb légrétegekben áramló melegebb levegő miatt a fejfájás, migrén, fáradékonyság, levertség hátterében légköri okok is meghúzódhatnak, alvási zavarok is előfordulhatnak, és nőhet a reakcióidő.
hirado.hu - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • A jegybank folytatja az infláció elleni küzdelmet
  Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 125 bázispontos kamatemelést követő sajtótájékoztatón, kedden.
 • Orosz keresztény kitüntetést kapott Semjén Zsolt
  2022. szeptember 13-án, a magyar kormány épületében nyújtotta át Hilarion Budapest-magyarországi metropolita Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részére a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát.
MTI Hírfelhasználó