Meghalt Jancsó Miklós
A kétszeres Kossuth-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes és kiváló művész idén lett volna 93 éves.
2014. január 31. 10:58

Jancsó Miklós 1921. szeptember 27-én született Vácon. Előbb jogász lett, de jogi munkát nem végzett, 1946-ban beiratkozott a Filmművészeti Főiskolára. 1951-ben rendezőként szerzett diplomát. Diplomafilmet nem készített, nem volt rá pénz. 1958-ban 37 évesen készítette első nagyjátékfilmjét, A harangok Rómába mentek címűt.

Az igazi áttörést a Szegénylegények hozta meg, a filmre felfigyeltek a külföldi kritikusok. Állandó szerzőtársával, forgatókönyv írójával, Hernádi Gyulával számos, nemzetközi sikerű filmet hoztak létre, Az Így jöttem, a Csillagosok, katonák, majd a Csend és kiáltás is közös munkájuk, az utóbbi években azonban szétváltak útjaik. Színházi rendezőként csak 1970 mutatkozott be a Huszonötödik Színházban, a Fényes szelek című darabjával. Itt is maradandót alkotott. Ki ne emlékezne az olyan előadásokra, mint a Várszínházban játszott Hernádi-darab, a Hasfelmetszõ Jack, az alkalmi színpadokon bemutatott Mata Hari, a Drakula, a Csárdáskirálynõ és a Szép magyar tragédia vidéki elõadásai.

Jancsó Miklós a rendezések mellett aktív közéleti és társadalmi szerepet is vállalt, volt a Magyar Filmmûvészek Szövetsége elnöke, és kétszer az SZDSZ országgyûlési képviselõjelöltje is. 1988 óta címzetes egyetemi tanár volt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 1990 és 1992 között a Harvardon is tanított. Utolsó filmje a 2009-es Oda az igazság című volt.

Jancsó Miklós 90 évesen lapunknak azt mondta, hogy nem szereti magyarázni, csak csinálni a filmeket. Azt vallotta, hogy „aki nem tanul a történelemből, arra van ítélve, hogy újra megélje azt”. Szerinte a magyarok egyfolytában erre vannak ítélve. „Ma is ugyanazok a hatalmi játszmák folynak, mint a 15. században”. A világon lehet bosszankodni, mérgelődni, szomorkodni, de éppen a béke nem kedvez az alkotásnak.

„A béke egy mocsár, amiben az ember nyugodtan el tud lenni. Persze, én örülök, hogy béke van, az ember békére született, nem háborúra. De akkor lesz mondanivaló, ha majd konfrontálódni kényszerülnek az emberek valamivel.” Úgy gondolta, a magyar film igazán a vasfüggöny mögött élt, akkor mindenki érezte, hogy sok film, könyv, színházi darab valamiféle ellenállást jelent. „Volt valami közösségi élmény egy-egy ilyen megjelenésében. Ma már nincs ilyen.”

Munkásságát nemcsak idehaza ismerték el - egyebek mellett Kossuth-díjjal (1973, 2006), a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal -, hanem a Cannes-i, a Velencei és a Montreáli Nemzetközi Filmfesztiválon is.

hir24.hu, gondola
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • A megújuló energia elpazarlása?
  Az európai energia- és környezetvédelmi miniszterek útra indították az EU történelmének egyik legátfogóbb klimavédelmi csomagját. 2022 junius 22-én Luxemburgban megállapodtak klímaelőírások messzemenő megszigorításában a kétnapos tárgyalásukon. Anisita Ferenc professzor a buktatókra int.
 • A gonosz újabb és újabb formát öltve tér vissza
  Egyetemistaként tudatosult bennem, hogy amikor megszülettem 1959-ben, abban az évben végezték ki 18 éves korában Mansfeld Pétert, a pesti srácok egyikét. Nyomasztó felismerés volt – idézi föl emlékét a Mandinernek adott interjújában Kövér László.
 • Bécs díjazta a magyar mestert
  A magyar nyelv csodálatosan hajlékony és képlékeny „anyag", viszonylag szabad szórendjével, fürgén ide-oda mozgó igei állítmányával és agglutinációs rendszeréből következő, szó szerint végtelen szóalkotási lehetőségeivel kiapadhatatlan forrást kínál mesterségünknek – mondja Adamik Lajos.
MTI Hírfelhasználó