Gyurcsány megszorításokat ígér
A DK megszüntetné a családi adókedvezményt, a rezsicsökkentést, a multinacionális cégek különadóit pedig mihamarabb kivezetné.
2014. január 30. 12:56

A Demokratikus Koalíció megszüntetné a családi adókedvezményt, a rezsicsökkentést, a multinacionális cégek különadóit pedig mihamarabb kivezetné – hangzott el a párt gazdaságpolitikával foglalkozó konferenciáján. Eközben Gyurcsány Ferenc egyértelművé tette, hogy csak április 6-ig ismeri el Mesterházy Attila elsőségét a baloldalon.

Meg kell szüntetni a családi adókedvezményt, helyette a családi pótlékot kell emelni. A rezsicsökkentés fenntarthatatlan, a multinacionális vállalatokat és szolgáltatókat sújtó különadókat ki kell vezetni – erről beszélt Bauer Tamás, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke a párt által szervezett gazdaságpolitikai konferencián.

Ugyanitt Békesi László közgazdász, aki támogatásáról és egyetértéséről biztosította a DK gazdaságpolitikai elképzeléseit, azt is egyértelművé tette, hogy a szektoriális és különadók kivezetése okozta hiányt a lakossággal kell megfizettetni.

Gyurcsány Ferenc közölte: ha a baloldal nyer a parlamenti választáson, akkor „bár van, amiben másnaptól jobb lesz az élet, például szabadabb lesz az ország levegője”, rövid távon nem lesz több pénz, ezért „egészen biztosan kiigazításra lesz szükség”. A DK elnöke szerint a kormány gazdaságpolitikája nem tartható, az elmúlt években megszorítások jellemezték a költségvetési politikát, és Magyarország nem jobban teljesít, hanem rosszabbul.

Eközben a közös lista létrejöttekor tett ígérete ellenére nemhogy a háttérben marad, de egyre egyértelműbb utalásokat tesz Gyurcsány Ferenc arra, hogy a baloldal első számú vezetője akar lenni. A DK elnöke elsőként az Origónak beszélt arról, hogy „nem akarok hazudozni. Nem tudom, hogy 2018-ban, 2022-ben vagy később ágaskodik-e a miniszterelnöki ambícióm, és lesz-e erre lehetőségem”. Gyurcsány ezután a VS.hu-nak adott interjújában tette egyértelművé, hogy csak az április 6-i választásig fogadja el Mesterházynak a baloldalon betöltött elsőségét, „utána egyenrangú partnerek vagyunk”. Noha korábban többször is arról beszélt, hogy az MSZP elnökével nem lehet választást nyerni, Mesterházyhoz való viszonyát Gyurcsány most úgy jellemezte, mentalitásban, gondolkodásban, a politika fő irányát tekintve „lehet támogatni”, amit képvisel. „A legrosszabb Mesterházy is jobb, mint a legjobb Orbán” – fogalmazott.

Gyurcsány közölte, ha a baloldali, ellenzéki Összefogás nyer, akkor ő nem lesz sem kormánytag, sem frakcióvezető, ha viszont veszítenek, úgy frakcióvezető lesz. Ebben az esetben a DK elnöke szerint „versenyhelyzet lesz a baloldalon”, és bár lefojtottabban, de a kormánykoalícióban is. A pártelnök a Népszavának adott tegnapi interjújában tovább részletezte jövőbeli szerepét. Mint mondta, ha nyernek, azért nem lesz a kormány tagja, „mert túl erős személyiség vagyok és volt kormányfőként nem akarom abba a helyzetbe hozni az új miniszterelnököt, hogy amikor rám néz, azt érezze, én biztosan valamilyen alternatívát akarok felmutatni vele szemben”. Ha nem nyernek, úgy a DK elnöke azt mondta, „az Orbánnal szemben álló ellenzék egyik vezetője” lesz. Bajnai Gordon, Mesterházy Attila és saját viszonyát pedig úgy jellemezte, ez „nem azt jelenti, hogy három politikus eszik egymás tenyéréből, puszipajtások”.

MNO - Magyar Nemzet
  • Durva választási kampány jöhet
    Ma már kijelenthető, hogy Márki-Zay Péter nem váltotta be a baloldalon hozzá fűzött reményeket, csak egy újabb középszerű ellenzéki politikussal lett több, nincs semmilyen hozzáadott értéke – véli Deák Dániel politológus, aki szerint a Városháza-ügy nemcsak Karácsony Gergelyt sodorta hazugságspirálba, hanem a teljes baloldalt is.
  • Fontos megvallani keresztény vallásunkat
    Fontos, hogy a mai világban a fiatalok merjék vállalni kereszténységüket, és ezt ki merjék mondani Európában és Magyarországon is - erről a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszélt vasárnap a budapesti Mátyás-templom előtt.
  • Az ellenzéket elbutítja az orbánozás
    Az alkotmányjogász elmondta, „az elitellenes politika mindig megváltást ígér, de még sehol sem volt igazán eredményes, sőt, csak fokozta a káoszt.”
MTI Hírfelhasználó