Extrém hidegre készül a katasztrófavédelem
A mínusz 10-15 foknál is alacsonyabb hőmérséklet elsősorban a kritikus infrastruktúrákat, a közműszolgáltatásokat veszélyeztetheti.
2014. január 27. 10:25

Kisebb közúti baleseteknél hajtottak végre műszaki mentéseket a katasztrófavédelem munkatársai az elmúlt napokban – számolt be a havazás nyomán szükségessé vált beavatkozásokról Hajdu Márton szóvivő az M1 Ma reggel című műsorában.

Leginkább pénteken történt sok baleset, csak ezen a napon több mint kétszáz esetben volt szükség a tűzoltók munkájára kifejezetten a havazással összefüggésben – tudatta Hajdu Márton. Elsősorban a Dunántúl déli térségében, Zala, Somogy, illetve Baranya megyében segítettek a bajba jutottakon. Speciális járművek bevetésére nem volt szükség, a helyben biztosított erők rendelkezésre álltak – mondta kérdésre válaszolva.

A katasztrófavédelem a havazás után most a hidegre, a mínusz 10-15 foknál is alacsonyabb hőmérsékletre készül, ami elsősorban a kritikus infrastruktúrákat, a közműszolgáltatásokat veszélyeztetheti – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az M1 adásában.

Nem adja fel az extrém hideg

Napközben a Nyugat-Dunántúlon megvastagszik a felhőzet, itt a nap folyamán jelentéktelen havazás, hószállingózás is valószínű. Az Alföld nagy részén is erősen felhős, párás idő várható, de csak elvétve lehet hószállingózás, az ország maradék részén eleinte még némi napsütésre is számítani lehet. A ködfoltok néhol lassan szűnnek meg. A szél gyenge vagy mérsékelt lesz, csupán északnyugaton élénkül meg a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire –3 és –9 fok között valószínű. Késő estére többnyire –4, –10 fok közé hűl a levegő, a kevésbé felhős, havas részeken hidegebb is lehet. Bár a Kárpát-medence fölé a magasabb légrétegekben néhány fokkal enyhébb levegő érkezik, ebből talaj közelében nem sokat érezhetünk; marad a hideg idő.

Napfelkeltéig a kevésbé felhős, vastag hóval borított területeken előfordulhat –15 fok alatti hőmérséklet. Napközben a tájékoztatóban felsorolt veszélyes időjárási esemény nem várható.

A következő napokban már enyhébb levegő érkezik fölénk, de egyelőre a talajhoz közeli légrétegekben konzerválódó hideg levegő hatását érezzük még inkább. Emiatt többen panaszkodhatunk majd fejfájásra, migrénre, fáradékonyságra. Ingerlékenyebbek leszünk, és ingadozhat vérnyomásunk is. Erősödhetnek a reumatikus, valamint az ízületi fájdalmak.

M1-Ma Reggel
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Ha lejönnek a havasokból
  Bizalmi kérdés, szavahihetőnek tartjuk-e a történészt, amikor azt állítja: igyekszik sokoldalúan bemutatni a különféle élethelyzeteket. Ablonczy Balázst különösen foglalkoztatja, mi mindent fed el Trianon. Traumákról, tévhitekről, illúziókról is olvashatunk a napokban megjelent Ismeretlen Trianon című könyvében.
 • A Magyarország elleni propagandaháború újabb fejezete
  A nyugati média szemében egyfajta kulturális eretnekségnek minősül, hogy a magyar kormány nem hajlandó alávetni magát az Európai Uniót vezető személyiségek tekintélyének, sem a hollywoodi ultraprogresszív konszenzusnak.
 • Az 1938-as Eucharisztikus Kongresszus történészi szemmel
  Mérföldkő - kiszabadították a katolikus világtalálkozó emlékezetét a tévhitek és a marxista történelemértelmezés fogságából.
MTI Hírfelhasználó