Extrém hidegre készül a katasztrófavédelem
A mínusz 10-15 foknál is alacsonyabb hőmérséklet elsősorban a kritikus infrastruktúrákat, a közműszolgáltatásokat veszélyeztetheti.
2014. január 27. 10:25

Kisebb közúti baleseteknél hajtottak végre műszaki mentéseket a katasztrófavédelem munkatársai az elmúlt napokban – számolt be a havazás nyomán szükségessé vált beavatkozásokról Hajdu Márton szóvivő az M1 Ma reggel című műsorában.

Leginkább pénteken történt sok baleset, csak ezen a napon több mint kétszáz esetben volt szükség a tűzoltók munkájára kifejezetten a havazással összefüggésben – tudatta Hajdu Márton. Elsősorban a Dunántúl déli térségében, Zala, Somogy, illetve Baranya megyében segítettek a bajba jutottakon. Speciális járművek bevetésére nem volt szükség, a helyben biztosított erők rendelkezésre álltak – mondta kérdésre válaszolva.

A katasztrófavédelem a havazás után most a hidegre, a mínusz 10-15 foknál is alacsonyabb hőmérsékletre készül, ami elsősorban a kritikus infrastruktúrákat, a közműszolgáltatásokat veszélyeztetheti – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az M1 adásában.

Nem adja fel az extrém hideg

Napközben a Nyugat-Dunántúlon megvastagszik a felhőzet, itt a nap folyamán jelentéktelen havazás, hószállingózás is valószínű. Az Alföld nagy részén is erősen felhős, párás idő várható, de csak elvétve lehet hószállingózás, az ország maradék részén eleinte még némi napsütésre is számítani lehet. A ködfoltok néhol lassan szűnnek meg. A szél gyenge vagy mérsékelt lesz, csupán északnyugaton élénkül meg a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire –3 és –9 fok között valószínű. Késő estére többnyire –4, –10 fok közé hűl a levegő, a kevésbé felhős, havas részeken hidegebb is lehet. Bár a Kárpát-medence fölé a magasabb légrétegekben néhány fokkal enyhébb levegő érkezik, ebből talaj közelében nem sokat érezhetünk; marad a hideg idő.

Napfelkeltéig a kevésbé felhős, vastag hóval borított területeken előfordulhat –15 fok alatti hőmérséklet. Napközben a tájékoztatóban felsorolt veszélyes időjárási esemény nem várható.

A következő napokban már enyhébb levegő érkezik fölénk, de egyelőre a talajhoz közeli légrétegekben konzerválódó hideg levegő hatását érezzük még inkább. Emiatt többen panaszkodhatunk majd fejfájásra, migrénre, fáradékonyságra. Ingerlékenyebbek leszünk, és ingadozhat vérnyomásunk is. Erősödhetnek a reumatikus, valamint az ízületi fájdalmak.

M1-Ma Reggel
  • A Brezsnyev-doktrína kísértete járja be Európát
    A magyar kormányfő, a Fidesz elnöke Marine Le Pennel közös nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta: az Európai Bizottság a szerződések őréből ideológiai központtá vált, a Brezsnyev-doktrína modernizált, európai uniós formáját tapasztalja meg Lengyelország és Magyarország is naponta.
  • A magyarságnak az értéket kell képviselnie
    A magyaroknak az élet minden területén az értéket kell képviselniük az értéktelenséggel szemben - mondta az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny keddi díjátadó ünnepségén az Országházban a rendezvény fővédnökeként a házelnök.
  • Húszéves a nemzeti lovas díszegység
    Húszéves a nemzeti lovas díszegység, ebből az alkalomból díszszemlét tartottak kedden a Készenléti Rendőrségnél, amelyen részt vett Pintér Sándor belügyminiszter.
MTI Hírfelhasználó