Magyar települések felé közelednek a feldühödött ukránok
A hírek szerint ultraradikális csoportok indultak Nyugat-Ukrajna több megyéjéből Kárpátaljára.
2014. január 26. 23:57

Aggodalmának adott hangot a Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára, politikai igazgatója vasárnap amiatt, hogy a hírek szerint ultraradikális csoportok indultak Nyugat-Ukrajna több megyéjéből Kárpátaljára.

Egyelőre ott még nem tartunk, hogy a magyar közösséget közvetlen támadás érte volna vagy érné, de úgy gondoljuk, amennyiben a fejlemények Kárpátalján is erőszakos fordulatot vesznek, mindenképpen megvan az esélye annak, hogy olyan irányban eszkalálódik a helyzet, amelyben a magyar kisebbség is céltáblává fog válni – mondta Takács Szabolcs.

Közelednek a magyarlakta városokhoz

Közölte: vannak olyan hírek, hogy vasárnap Nyugat-Ukrajna több megyéjéből, Ivano-Frankivszk megyéből, Lemberg megyéből ultraradikális, szélsőséges nézeteket valló csoportok indultak el tömegével Kárpátaljára is, és félő, olyan szándékkal mennek, hogy Ungváron is megostromolják a kormányzati épületeket, és azokat ellenőrzésük alá vonják.

Ez különösen aggasztó, hiszen egy Magyarországgal szomszédos megyéről van szó, ahol ráadásul jelentős számú magyar ajkú közösség él, és nyilvánvalóan az ő sorsuk mindenképpen a magyar kormány kiemelt figyelmét élvezi – mondta Takács.

A Majdannal is szembemennek

A politikai igazgató elfogadhatatlannak nevezte és mélyen elítélte az ultraradikális, szélsőséges nézeteket, mivel azok épp azon törekvések ellen hatnak, amelyeket a mérsékelt tüntetők megfogalmaznak Ukrajna különböző városaiban, a kijevi Majdan téren.

Ezek az ő elveikkel, harcukkal, forradalmukkal ellentétes eszmék nem szolgálják Ukrajna európai közeledését és az európai értékeket, illetve az egész ország békés, demokratikus átalakulását és jövőjét – közölte. Magyarország, miközben érti az elégedetlenkedők hangját is, abban érdekelt európai partnereivel összhangban, hogy Ukrajnában a belső feszültséget békés, tárgyalásos úton oldják meg – mondta Takács Szabolcs.

A tárca álláspontját ismertetve utalt a visegrádi elnökség okán, a visegrádi külügyminiszterek nevében néhány nappal ezelőtt kiadott közös nyilatkozatra, amelyben kifejezték aggodalmukat az ukrajnai eseményekkel kapcsolatban, és aláhúzták, hogy elítélik az erőszakos cselekményeket, amelyek halálos áldozatokkal is jártak már Kijevben. „Azóta a helyzet Ukrajnában nem javult, inkább eszkalálódott" – mutatott rá Takács Szabolcs.

Kijev továbbra is lángokban áll

Vasárnapra virradóan is folytatódtak a kormányellenes tüntetések Kijevben. Az éjszaka folyamán mintegy kétezer tüntető az ukrán főváros központjában megrohamozott egy épületet, amelyet a biztonsági erők használtak. A rendőrök könnygázzal, illetve vakítógránátokkal igyekeztek feltartóztatni őket. A tüntetők körülzárták az épületet, a biztonsági erőket távozásra szólították fel. Személyi sérülésről nem érkezett jelentés.

Vitalij Klicsko a Függetlenség terén felállított emelvényen azt hangoztatta, hogy az ellenzék előre hozott elnökválasztás kiírását követeli még az idén. Oleh Tyahnibok, a Szabadság (Szvoboda) párt vezetője pedig kijelentette, hogy a harc folytatódik.

----------------------------------------------------------------------

Ők indultak meg Kárpátalja felé

„Nekünk, nacionalistáknak forradalom útján meg kell döntenünk a belső megszállás rendszerét, nincs más út” – mondta a francia hírügynökségnek Andrij Taraszenko, a magát Jobboldali Szektornak nevező, Viktor Janukovics elnököt és kormányát megszállóknak tekintő ultranacionalista csoportosulás vezetője. Kompromisszumra nincs lehetőség ezzel a bandával, mi vagy ők, vagy mi győzünk, vagy elpusztítanak minket” – jelentette ki Taraszenko.

Pénteken a kárpátaljai Ungváron blokád alá vették a megyei állami közigazgatási hivatal épületét, és bejelentették, hogy néptanácsot hoznak létre, amely a regnáló hatalmat lesz hivatott felváltani

MNO - MTI
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó