Megkövette Schmidt Máriát a Mazsihisz-alelnök
Karsai László történész a szövetség keddi sajtótájékoztatóján egy bordélyház vezetőjéhez hasonlította a Terror Háza Múzeum főigazgatóját.
2014. január 25. 20:33

Karsai László történész a szövetség keddi sajtótájékoztatóján egy bordélyház vezetőjéhez hasonlította a Terror Háza Múzeum főigazgatóját. Feldmájer Péter nyílt levelében azt írta: a történelemről alkotott tudományos nézetek különbözősége nem jogosít fel senkit sem arra, hogy másokat becsméreljen, kétségbe vonja tisztességüket, emberi mivoltukat.

Nyílt levélben követte meg Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) alelnöke Schmidt Máriát, a Terror Háza Múzeum főigazgatóját, amiért őt a Mazsihisz keddi sajtótájékoztatóján „az ott jelenlévő egyik személy … durván sértegette, mélyen megalázta”. Feldmájer Péter a levélben - amelyet a Sorsok Háza projekt vezetése bocsátott az MTI rendelkezésére – úgy fogalmaz, hogy elborzadva értesült az elhangzott mondatokról. A Mazsihisz alelnöke nagyon fájlalja, hogy ilyen dolog megtörténhetett, és bár semmi köze ehhez az afférhoz, mégis kötelességének érezte megkövetni a főigazgatót, és elnézést kérni az elhangzottakért, ha már ezt eddig nem tették meg azok, akiknek ez kötelességük lett volna. A levélíró szerint a bocsánatkérést az is indokolja, hogy „ugyanez a személy néhány nappal később a Hír Tv-ben bocsánatkérés helyett tovább folytatta” a gyalázkodást. A történelemről alkotott tudományos nézetek különbözősége nem jogosít fel senkit sem arra, hogy másokat becsméreljen, kétségbe vonja tisztességüket, emberi mivoltukat – zárul a Mazsihisz alelnökének nyílt levele.

A Magyar Nemzet beszámolója szerint Karsai László történész a Mazsihisz keddi sajtótájékoztatóján egy bordélyház vezetőjéhez hasonlította Schmidt Máriát. Úgy fogalmazott akkor, hogy „amikor történészek kérik, hogy Schmidt Mária, a holokauszt tagadásáról és relativizálásáról hírhedett történésznő legyen a józsefvárosi projekt vezetője, akitől azt elvárni, hogy majd érdemben szembenéző, komoly, önvizsgáló oktatási projektet fog letenni az asztalra, ez körülbelül olyan, mint hogyha egy nyilvánosház vezetőnőjétől kérnénk erkölcsi útmutatásokat". Karsai László később a Hír Televíziónak elismerte, hogy durván fejezte ki magát, ám kijelentette: Schmidt Máriától, mint történésztől nem, mint nőtől viszont hajlandó bocsánatot kérni.

hirado.hu - MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Baloldali tömb formálódik Gyurcsány Ferenccel szemben
  Legutóbb a Momentum elnöke fogalmazta meg, mit gondol Gyurcsány Ferenc vezérszerepéről. Közben az MSZP már azon aggódik, hogy a belviszály a 2022-es választási esélyeket is veszélyezteti – hangzott el az M1 Híradójában.
 • Jakab Péternek arra sincs energiája, hogy a Facebookon politizálgasson
  Élesen bírálta a Siófokon kétnapos éhségsztrájkba kezdő Jobbik-alelnököt Varga-Damm Andrea. A független képviselőnek a párt elnökéről sincsen jó véleménye. Jakab Péter féléves működését magunk is mérlegre tettük. Az egykori szóvivő könnyűnek találtatott, az alpári parlamenti felszólalások mögött egy lagymatag politikus bújik meg.
 • Nagy baj van Amerikában
  A vélemények egy-egy okot neveznek meg a konfliktus forrásaként, elhanyagolva a probléma sokszínűségét.
MTI Hírfelhasználó