Szobrot kap a trónörökös gyilkosa
Szobrot állítanak Belgrádban Gavrilo Principnek, a Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökös elleni merénylet elkövetőjének.
2014. január 23. 21:38

Az első világháború századik évfordulója alkalmából szobrot állítanak Belgrádban Gavrilo Principnek, a Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökös elleni merénylet elkövetőjének - adta hírül csütörtökön a Vecernje Novosti című szerbiai napilap.

Az újság értesülései szerint a szoborállítást a szerb kormány kezdeményezte, az emlékművet pedig a tervek szerint legkésőbb júniusig felállítják a belgrádi vár előtti Kalemegdan parkban.

Gavrilo Principnek még nincs szobra Szerbiában, az első világháború kitörésének századik évfordulója ezért megfelelő alkalmat teremt arra, hogy az ország "bepótolja" ezt a mulasztást - jelzi a cikk. Meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a lap azt is közölte, hogy Gavrilo Princip szobra várhatóan annak az emlékműnek a közelében áll majd, amelyet az első világháborúban nyújtott segítségért Franciaország tiszteletére állított Szerbia.

Mile Bjelajac történész szerint a Száva és a Duna találkozása felett, a várnál található Hírességek sétánya megfelelő hely egy ilyen szobornak, a szerb főváros ugyanis "minden történelmileg jelentős személynek tisztelettel kell hogy adózzon". Kiemelte: "Gavrilo Princip szabadságharcos volt, és tiszteletet érdemel. Egy ilyen emlékműállítás nem dacol Európával, amely az ősi értékek őrzőjeként meg kellene hogy értse ennek a lépésnek a motivációját. Princip mindenféle megszállás meggyőződéses ellenzője volt, a szabadságért való küzdelem jogát pedig senki sem vitathatja."
Gavrilo Princip nevét eddig utca, iskola és egyéb intézmények viselték a szerb fővárosban.

A Vecernje Novosti információi szerint a belgrádi szoborállítással egy időben Szarajevóban, a merénylet helyszínén is emelnek egy ugyanilyen szobrot. Bosznia-Hercegovina fővárosának vezetői azt is fontolgatják, hogy a meggyilkolt trónörökösnek, Ferenc Ferdinándnak, és feleségének, Zsófiának is emlékművet állítanak az évforduló alkalmából.

hirado.hu - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A woke imperializmus meleg fogadtatása
  Ha az embereknek meg lehet tiltani, hogy valakit a számukra ismerős néven említsenek, az arra utal, hogy a woke ideológia terjesztői már nem is palástolják autoriter hajlamaikat. Az ilyen gyakorlat a legrosszabb középkori igazságszolgáltatási szokásokra emlékeztet – írja Frank Füredi.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
MTI Hírfelhasználó