Szobrot kap a trónörökös gyilkosa
Szobrot állítanak Belgrádban Gavrilo Principnek, a Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökös elleni merénylet elkövetőjének.
2014. január 23. 21:38

Az első világháború századik évfordulója alkalmából szobrot állítanak Belgrádban Gavrilo Principnek, a Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökös elleni merénylet elkövetőjének - adta hírül csütörtökön a Vecernje Novosti című szerbiai napilap.

Az újság értesülései szerint a szoborállítást a szerb kormány kezdeményezte, az emlékművet pedig a tervek szerint legkésőbb júniusig felállítják a belgrádi vár előtti Kalemegdan parkban.

Gavrilo Principnek még nincs szobra Szerbiában, az első világháború kitörésének századik évfordulója ezért megfelelő alkalmat teremt arra, hogy az ország "bepótolja" ezt a mulasztást - jelzi a cikk. Meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a lap azt is közölte, hogy Gavrilo Princip szobra várhatóan annak az emlékműnek a közelében áll majd, amelyet az első világháborúban nyújtott segítségért Franciaország tiszteletére állított Szerbia.

Mile Bjelajac történész szerint a Száva és a Duna találkozása felett, a várnál található Hírességek sétánya megfelelő hely egy ilyen szobornak, a szerb főváros ugyanis "minden történelmileg jelentős személynek tisztelettel kell hogy adózzon". Kiemelte: "Gavrilo Princip szabadságharcos volt, és tiszteletet érdemel. Egy ilyen emlékműállítás nem dacol Európával, amely az ősi értékek őrzőjeként meg kellene hogy értse ennek a lépésnek a motivációját. Princip mindenféle megszállás meggyőződéses ellenzője volt, a szabadságért való küzdelem jogát pedig senki sem vitathatja."
Gavrilo Princip nevét eddig utca, iskola és egyéb intézmények viselték a szerb fővárosban.

A Vecernje Novosti információi szerint a belgrádi szoborállítással egy időben Szarajevóban, a merénylet helyszínén is emelnek egy ugyanilyen szobrot. Bosznia-Hercegovina fővárosának vezetői azt is fontolgatják, hogy a meggyilkolt trónörökösnek, Ferenc Ferdinándnak, és feleségének, Zsófiának is emlékművet állítanak az évforduló alkalmából.

hirado.hu - MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
 • Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt
  A Fogarasi-hasokban lavina temetett maga alá egy turistákkal teli menedékházat, vasárnap délelőtt még folyt a mentés. Vasárnap reggel mentőcsapat indult a mintegy 2000 méter magasan rekedt turisták kimentésére.
MTI Hírfelhasználó