Megjelenik II. János Pál lelki naplója
Amelyeket el kellett égetni, azokat elégették
A néhai II. János Pál kifejezett akarata ellenére egykori személyi titkára nem égette el a lengyel pápa személyes feljegyzéseit.
2014. január 23. 16:02

A néhai II. János Pál kifejezett akarata ellenére egykori személyi titkára nem égette el a lengyel pápa személyes feljegyzéseit, sőt az abból készült válogatást könyv formában is megjelenteti.

Személyes feljegyzések 1962-2003 - Isten a tenyerén tart címmel február 5-én kerül a lengyel könyvesboltokba Karol Wojtyla (II. János Pál) lelki naplója - közölte a katolikus Znak kiadó szerdai sajtótájékoztatóján.

Az időközben krakkói érsekké kinevezett egykori személyi titkár, Stanislaw Dziwisz bíboros a könyvbemutatón hangsúlyozta, hogy „azokat a feljegyzéseket és leveleket, amelyeket el kellett égetni, azokat elégették”. A megőrzött naplójegyzetekben viszont a 2005-ben elhunyt pápa - a krakkói érsek megfogalmazásával - „lelkének egy darabjába, Istennel való találkozásaiba, elmélkedéseibe, vallásosságába enged bepillantást, és ebben van ennek a kiadásnak a legnagyobb értéke, bűn lett volna mindezt megsemmisíteni”. Emlékeztetett XII. Piusz pápa esetére, aki annak idején szintén azt kérte, hogy halála után égessék el levelezését, és ez „a történészek nagy elkeseredésére” sajnos meg is történt.

II. János Pál két füzetben, határidőnaplóban jegyezte fel naponta gondolatait. Többnyire lengyel nyelven, később olaszul és latinul, de vannak benne más nyelvű, például görög és lengyel idézetek is. Nem időrendi sorrendben, helyenként korábbi időszakokra vonatkozó bejegyzések is találhatók. Olykor egyetlen mondatra szorítkozott, mint például az utolsó, 2003. március 15-i feljegyzés esetében, amelyet latinul írt. Kevés utalás található bennük konkrét személyekre. Amint a könyv szerkesztői elmondták, ezek a pápa „lelki útjáról készült, nem szokványos feljegyzések”, saját lelki tökéletesedésének, szentséghez vezető útjának dokumentumai. Alapvetően teológiai jelentőségű írások. Ha valaki szenzációt vár tőlük, csalódni fog - hangsúlyozták.

II. János Pál pápa 1978-as megválasztása után több mint negyed századon át irányította a katolikus egyházat. Elsősorban szülőhazájában, Lengyelországban tisztelik a kommunizmussal szemben tanúsított bátor ellenállása miatt. 2011-ben boldoggá avatták, miután egy hozzá imában folyamodó francia apáca gyógyulását csodának nyilvánították. Szűk három hónappal a könyv megjelenése után, április 27-én II. János Pál pápát egyik elődjével, XXIII. Jánossal együtt szentté avatják. Ebből az alkalomból több százezer zarándokot várnak Rómába. Ez lesz az első alkalom a katolikus egyház történetében, hogy ugyanazon a napon egyszerre két pápát szentté avatnak.

hirado.hu - MTI
  • Kövér László fogadta a Bundesrat elnökét
    Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban fogadta a meghívására hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Christine Schwarz-Fuchst az osztrák Szövetségi Tanács (Bundesrat) elnökét pénteken.
  • Orbán Viktor találkozója Marine Le Pennel
    Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
  • A Barátság kőolajvezetéket fenyegeti a szélsőség
    Ha valami történne a Barátság kőolajvezetékkel, annak nagyon súlyos következményei lennének, nemcsak a magyarországi, hanem az egész régió olajellátására, és Ukrajnára is - mondta Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó