Védik az erődöt Veronában
Már hatezer aláírást összegyűjtöttek, hogy rávegyék a városvezetést a privatizálás leállítására.
2014. január 23. 10:22

Felzúdulást váltott ki Verona lakói körében a városvezetés azon terve, hogy eladja az Arsenale Austricót, az egykori osztrák-magyar katonai létesítményt.

Flavio Tosi polgármester az Adige folyó partján álló, I. Ferenc József Arzenálnak is nevezett épületegyüttest egy ingatlanfejlesztő konzorciumnak akarja eladni.

A héthektáros katonai létesítménnyel az olasz hatóságok az elmúlt évtizedekben nem törődtek, hagyták, hogy az enyészetté legyen. Háromezer négyzetméternyi tetőszerkezet már beomlott - adta hírül szerdán a La Repubblica olasz napilap.

Verona vezetése nem akarja állni a fenntartási költségeket. Számos terv született az Arsenale Austrico éltre keltésére. Az egykori helyőrségi város egy részét múzeummá nyilvánítanák, kulturális központot is létrehoznának területén.

Az arzenált 1854 és 1861 között alapította Conrad Petrasch alezredes a Habsburg-erők számára, és Radetzky marsall katonái népesítették be. Egy kisebb város volt, terekkel, udvarokkal, utcákkal, táborral, kaszárnyákkal, tiszti épületekkel, istállókkal és műhelyekkel.

A jelen tervek szerint az épületek kétharmadát 99 évre átadnák egy ingatlanfejlesztő konzorciumnak, amely 55 millió eurót fektetne be a terület helyreállításába, a városi önkormányzat 12 millió euróval támogatná a munkálatokat.

A projekt ellenzői azzal érvelnek, hogy az arzenál a városhoz tartozik, és nem szabad eladni. Már hatezer aláírást összegyűjtöttek, hogy rávegyék a városvezetést a privatizálás leállítására.

hirado.hu - MTI
 • Újra kell tanulnunk a demokráciát
  A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
 • Karácsony Gergely lovasszobránál
  De nézzük végre Budapestet, mert Budapest csodás. Húsz évig vezette egy szociológus, kilenc éve vezeti egy mérnök. Nem kell különösebb hangszerismeret lezongorázni a különbséget.
 • Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
  Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.
 • A túlélés első szabálya
  Megszakad az az építkezés, ami Tarlós István nevéhez köthető. Karácsony győzelmi nyilatkozatainak voltak ugyan ígéretes részei, de jócskán ismételgette a tartalom nélküli, de érzelmeket felkorbácsoló szlogenjeit, például, hogy ezentúl zöld és szabad lesz a főváros.
 • Választási eredmények
  A vasárnapi önkormányzati választáson a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a következő eredmények születtek.
MTI Hírfelhasználó