Védik az erődöt Veronában
Már hatezer aláírást összegyűjtöttek, hogy rávegyék a városvezetést a privatizálás leállítására.
2014. január 23. 10:22

Felzúdulást váltott ki Verona lakói körében a városvezetés azon terve, hogy eladja az Arsenale Austricót, az egykori osztrák-magyar katonai létesítményt.

Flavio Tosi polgármester az Adige folyó partján álló, I. Ferenc József Arzenálnak is nevezett épületegyüttest egy ingatlanfejlesztő konzorciumnak akarja eladni.

A héthektáros katonai létesítménnyel az olasz hatóságok az elmúlt évtizedekben nem törődtek, hagyták, hogy az enyészetté legyen. Háromezer négyzetméternyi tetőszerkezet már beomlott - adta hírül szerdán a La Repubblica olasz napilap.

Verona vezetése nem akarja állni a fenntartási költségeket. Számos terv született az Arsenale Austrico éltre keltésére. Az egykori helyőrségi város egy részét múzeummá nyilvánítanák, kulturális központot is létrehoznának területén.

Az arzenált 1854 és 1861 között alapította Conrad Petrasch alezredes a Habsburg-erők számára, és Radetzky marsall katonái népesítették be. Egy kisebb város volt, terekkel, udvarokkal, utcákkal, táborral, kaszárnyákkal, tiszti épületekkel, istállókkal és műhelyekkel.

A jelen tervek szerint az épületek kétharmadát 99 évre átadnák egy ingatlanfejlesztő konzorciumnak, amely 55 millió eurót fektetne be a terület helyreállításába, a városi önkormányzat 12 millió euróval támogatná a munkálatokat.

A projekt ellenzői azzal érvelnek, hogy az arzenál a városhoz tartozik, és nem szabad eladni. Már hatezer aláírást összegyűjtöttek, hogy rávegyék a városvezetést a privatizálás leállítására.

hirado.hu - MTI
  • Cél: hazai tulajdoni fölény az élelmiszerláncban
    A pandémia következtében mára meghaladottá vált a régi dogma az ellátási és beszállítói láncok nemzetközivé tételéről, és a világ országai elkezdtek az önellátás képességére törekedni.
  • Szükség van a migrációt kezelő fegyveres szervezetre
    Bakondi György azt mondta: a jelenleginél szélesebb körben - intézményesített formában - tervezik bevonni a védekezésbe a polgárőrséget is. Ennek tart az előkészítése - közölte.
  • Magyarország nem fordulhat vissza
    Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előre megy, nem hátra mondatban benne van az a küzdelem, amelyet Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben egy csődbe jutott ország volt, az országot "kivéreztették és tönkretették". De "nagyon kemény munkával 12 év alatt a korábbi baloldali kormányzás hibáit és bűneit Magyarország kijavította" - mutatott rá.
MTI Hírfelhasználó