Védik az erődöt Veronában
Már hatezer aláírást összegyűjtöttek, hogy rávegyék a városvezetést a privatizálás leállítására.
2014. január 23. 10:22

Felzúdulást váltott ki Verona lakói körében a városvezetés azon terve, hogy eladja az Arsenale Austricót, az egykori osztrák-magyar katonai létesítményt.

Flavio Tosi polgármester az Adige folyó partján álló, I. Ferenc József Arzenálnak is nevezett épületegyüttest egy ingatlanfejlesztő konzorciumnak akarja eladni.

A héthektáros katonai létesítménnyel az olasz hatóságok az elmúlt évtizedekben nem törődtek, hagyták, hogy az enyészetté legyen. Háromezer négyzetméternyi tetőszerkezet már beomlott - adta hírül szerdán a La Repubblica olasz napilap.

Verona vezetése nem akarja állni a fenntartási költségeket. Számos terv született az Arsenale Austrico éltre keltésére. Az egykori helyőrségi város egy részét múzeummá nyilvánítanák, kulturális központot is létrehoznának területén.

Az arzenált 1854 és 1861 között alapította Conrad Petrasch alezredes a Habsburg-erők számára, és Radetzky marsall katonái népesítették be. Egy kisebb város volt, terekkel, udvarokkal, utcákkal, táborral, kaszárnyákkal, tiszti épületekkel, istállókkal és műhelyekkel.

A jelen tervek szerint az épületek kétharmadát 99 évre átadnák egy ingatlanfejlesztő konzorciumnak, amely 55 millió eurót fektetne be a terület helyreállításába, a városi önkormányzat 12 millió euróval támogatná a munkálatokat.

A projekt ellenzői azzal érvelnek, hogy az arzenál a városhoz tartozik, és nem szabad eladni. Már hatezer aláírást összegyűjtöttek, hogy rávegyék a városvezetést a privatizálás leállítására.

hirado.hu - MTI
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Tisztifőorvos: a járvány egyértelműen lecsengőben van
  Müller Cecília: A március 4-i első megbetegedések után fokozatosan emelkedett a görbe. A 10. héten 9, a 11. héten 30 megbetegedést, majd az ezt követő hetekben 100, 200, 300 körüli új fertőzést regisztráltak, a csúcs pedig a 15. héten volt, ekkor 712 ember fertőződött meg. A 16. héttől folyamatos csökkenés látható.
 • Gombacci: Ki fog Magyarországtól bocsánatot kérni?
  Az elmúlt 10 évben számos méltatlan és megalapozatlan támadássorozat érte hazánkat a nemzetközi liberális kurzus részéről, de egyszer sem néztek magukba és kértek elnézést.
 • Alapvető emberi jog a nemzeti önazonossághoz
  A fórum a térség államaiban élő 12 millió magyar ember választott képviselőinek reprezentatív politikai testületeként a tagok 94,44 százalékának, a külhoni tagok 100 százalékának támogatásával, ellenszavazat nélkül fogadta el a felhívást.
MTI Hírfelhasználó