Védik az erődöt Veronában
Már hatezer aláírást összegyűjtöttek, hogy rávegyék a városvezetést a privatizálás leállítására.
2014. január 23. 10:22

Felzúdulást váltott ki Verona lakói körében a városvezetés azon terve, hogy eladja az Arsenale Austricót, az egykori osztrák-magyar katonai létesítményt.

Flavio Tosi polgármester az Adige folyó partján álló, I. Ferenc József Arzenálnak is nevezett épületegyüttest egy ingatlanfejlesztő konzorciumnak akarja eladni.

A héthektáros katonai létesítménnyel az olasz hatóságok az elmúlt évtizedekben nem törődtek, hagyták, hogy az enyészetté legyen. Háromezer négyzetméternyi tetőszerkezet már beomlott - adta hírül szerdán a La Repubblica olasz napilap.

Verona vezetése nem akarja állni a fenntartási költségeket. Számos terv született az Arsenale Austrico éltre keltésére. Az egykori helyőrségi város egy részét múzeummá nyilvánítanák, kulturális központot is létrehoznának területén.

Az arzenált 1854 és 1861 között alapította Conrad Petrasch alezredes a Habsburg-erők számára, és Radetzky marsall katonái népesítették be. Egy kisebb város volt, terekkel, udvarokkal, utcákkal, táborral, kaszárnyákkal, tiszti épületekkel, istállókkal és műhelyekkel.

A jelen tervek szerint az épületek kétharmadát 99 évre átadnák egy ingatlanfejlesztő konzorciumnak, amely 55 millió eurót fektetne be a terület helyreállításába, a városi önkormányzat 12 millió euróval támogatná a munkálatokat.

A projekt ellenzői azzal érvelnek, hogy az arzenál a városhoz tartozik, és nem szabad eladni. Már hatezer aláírást összegyűjtöttek, hogy rávegyék a városvezetést a privatizálás leállítására.

hirado.hu - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Uralkodók földi maradványait azonosították a kutatók
  Több magyar uralkodó, köztük Szent László király földi maradványait azonosították a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a Székesfehérvári Középkori Romkertben talált csontleletek között - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.
 • Az akarat újra építi a falakat
  A Kovácsi Bazilika országos és nemzetközi jelentőségű. A konkrét tervezést meg kell előzze egy – minél teljesebb körű – régészeti kutatás és feltárás, hiszen a Bazilika és az azt körbeölelő cinterem (temető) vasúti töltés alatti része még teljesen ismeretlen. Nem kizárt, hogy a magyar történelem jelentős leletei, tárgyai kerülnek még elő – véli Rainer Péter.
 • Leállt a szállítás a Barátság kőolajvezeték déli ágán
  A Transznyeft megerősítette a RIA Novosztyi hírügynökségnek a hírt, hogy a Barátság kőolajvezeték déli, Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát ellátó ágán nem küldenek napok óta olajat.
MTI Hírfelhasználó