Elnapolta a döntést a szlovák alkotmánybíróság
Elnapolta a határozat kihirdetését a szlovák alkotmánybíróság az állampolgársági törvénynek a alkotmánnyal való összeegyeztethetőségéről.
2014. január 22. 17:43

Elnapolta a határozat kihirdetését a szlovák alkotmánybíróság az állampolgársági törvénynek a alkotmánnyal való összeegyeztethetőségéről. A kassai székhelyű bíróság szerdán tartott meghallgatást az ügyben, de úgy döntött, hogy határozatot csak február 26-án hoz.

A törvény megvizsgálását még 2011 szeptemberében kezdeményezte a pozsonyi törvényhozás 30 ellenzéki képviselője, arra hivatkozva, hogy a jogszabály - amelynek alapján szlovákiaiak százait fosztották meg szlovák állampolgárságuktól, miután felvették egy másik ország állampolgárságát - nem egyeztethető össze az alkotmánnyal, amely kimondja: akarata ellenére senkit nem lehet megfosztani szlovák állampolgárságától.

A szerdai nyilvános ülésen a taláros testület a beadvány kezdeményezőinek részéről Gál Gábort, a Most-Híd szlovák-magyar párt parlamenti képviselőjét hallgatta meg, aki az elnapolásról szóló döntés kihirdetését követően az MTI-nek azt mondta: ezt biztató jelnek tartja. "Ha az alkotmánybíróság számára egyértelmű lett volna, hogy elveti a beadványunkat, azt könnyedén megfogalmazhatta volna" - jelentette ki Gál Gábor. Úgy vélekedett, a döntéshozatal új időpontja miatt félő, hogy abba "beleszólhat" a márciusban tartandó szlovák államfőválasztás vagyis nagy nyomás nehezedhet az alkotmánybírákra, akik közül néhányan éppen emiatt szavazhatnának másképp, mint szeretnék.

Az alkotmánybíróság nyilvános ülése a sajtó és nyilvánosság fokozott érdeklődése mellett zajlott le, az ülésteremben felállított széksorok teljesen megteltek. A tárgyaláson a felvidéki magyarság érdekképviseleti szervezeteinek képviselői mellett részt vett a felvidéki jogfosztottak érdekeit nemzetközi fórumokon képviselő Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke, Lomnici Zoltán is. Úgy vélekedett: komoly viták tárgyát képezi az állampolgársági törvény a szlovák alkotmánybíróságon belül, amit az is jelez, hogy a testület "nem mert dönteni" az üggyel kapcsolatos beadványról. "A jogi érvek és a nemzetközi figyelem játszott szerepet abban, hogy most nem mertek dönteni" - mondta az EMT elnöke, aki szerint az, hogy az alkotmánybíróság elnapolta a döntését, részint reménykeltő, másrészt pedig arra utal, hogy az illetékesek "érzik, hogy ezt nem tudják belső ügyként kezelni".

Berényi József, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke, aki szintén részt vett az ülésen, az MTI-nek azt mondta: nehéz eldönteni, hogy lehet-e "kis győzelemként" értékelni a döntés elnapolását, de abban véleménye szerint jelentős szerepet játszott, hogy az ügyet kiemelt figyelemmel követi a sajtó és a közvélemény. Hozzátette: a döntéshozatal kihirdetéséhez választott időpontnak nem örül. Szerinte az időpont miatt az eddigieknél is jobban kell tartani attól, hogy a közelgő szlovákiai államfőválasztás rányomhatja bélyegét az alkotmánybíróság döntésére, mivel - mint mondta - ha a testület kimondja a vitatott jogszabály alkotmányellenességét, akkor Robert Ficónak, aki pártja - az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) - jelöltjeként maga is indul az államfőválasztáson, magyarázkodnia kellene: miért fogadott el alkotmányba ütköző jogszabályt.

Gubík László, a Via Nova Ifjúsági Csoport elnöke - egyike azon felvidéki magyaroknak, akit magyar állampolgársága nyilvános vállalása nyomán fosztottak meg szlovák állampolgárságától - szintén a helyszínen várta a szlovák Ab döntését. Mint mondta: a körülményeket figyelembe véve inkább pozitív fordulatnak tartja, hogy a testület elnapolta a döntést. "Örülni még nincs minek (...), de ha eddig tudtunk várni, akkor már ezt az egy hónapot kibírjuk" - jegyezte meg.

A szlovák állampolgársági törvény jelenlegi formáját 2010 júniusában, Robert Fico előző kormánya idején fogadták el, a magyar parlament könnyített honosításról hozott döntésére reagálva. A törvény alapján, annak 2010 júliusában történt hatályba lépése óta, idén január 8-áig 701-en vesztették el szlovák állampolgárságukat, köztük 47 felvidéki magyar is.

A vitatott jogszabály módosítására már Robert Fico jelenlegi kabinetje is ígéretet tett, legutóbbi közlése szerint a jogszabály módosítása már elkészült, és várhatóan még nyáron a parlament elé kerülhet. Bár a jelzett módosítás tartalmi része egyelőre nem ismert, a belügyi tárca vezetőjének korábbi megjegyzései arra engednek következtetni, hogy az érdemben nem változtatna a szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok helyzetén.

hirado.hu - MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • A világon egyre jellemzőbb a kormányzati döntéshozatal kiszervezése
  A világon egyre jellemzőbb a kormányzati döntéshozatal kiszervezése az Alapjogokért Központ kutatása szerint, és ez sérti a nemzetállamok szuverenitását - mondta Szolomayer Balázs, a kutatóintézet vezető elemzője szombaton az M1 aktuális csatornán.
 • Megújul a jáki templom és környéke
  A 2017 végén megkezdett munka újabb fázisáról szólt A jáki apátsági templom restaurálásának folytatása és értékeinek bemutatása elnevezésű beruházás helyszíni projektismertetője július 9-én.
 • Draskovics a rádióból üzent: jövő héten dönt a BKK a Lánchídról
  Jövő héten kerül a BKK igazgatósága elé a Lánchíd felújításának pályázati kiírása. Draskovics Tibor, az igazgatóság elnöke erről a Klubrádióban számolt be, a testület tagjai is csak innen értesültek, hogy milyen döntés előtt állnak. Közben műszakilag felülvizsgálták a Lánchíd felújításának részleteit, hogy melyek azok a részletek, amelyek elhagyhatók és mely esetekben olcsóbb a csere, mint a restaurálás.
MTI Hírfelhasználó