Színes programok a magyar kultúra napján
Ma van a magyar kultúra napja, ebből az alkalomból az ország számos pontján rendeznek ünnepi programokat, koncerteket, irodalmi esteket.
2014. január 22. 10:38

Ma van a magyar kultúra napja, ebből az alkalomból az ország számos pontján rendeznek ünnepi programokat, koncerteket, irodalmi esteket, kiállításokat és adnak át elismeréseket.

A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

A budapesti Nemzeti Színházban a nemzeti intézmények együtt ünnepelnek a magyar kultúra napján. A gálán a Csokonai Nemzeti Színház, a Szegedi Nemzeti Színház, a Honvéd Művész Együttes, a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Pécsi Balett, a Budapesti Operettszínház, a Magyar Nemzeti Balett, a Magyar Cirkusz és Varieté, a Magyar Állami Operaház, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Cantate Vegyeskara és a Nemzeti Színház produkciói láthatók. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ünnepi beszédet mond és elismeréseket ad át.

A Művészetek Palotájában az országos Weöres Sándor centenáriumi év zárónapját tartják a költő halálának 25. évfordulóján. A Műcsarnok Kölcsey-esttel, filmvetítéssel és kiállításokkal várja a közönséget.

A budai Várban nyílik ma meg a Cseh Tamás Archívum, amelyet Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára nyit meg. Este Szevasz Tamás! címmel emlékkoncertet tartanak az énekes, dalszerző pályatársai a Kolibri Színházban. Az Országos Széchényi Könyvtárban öt alkalommal körsétára várják vendégeiket. Délután kiállítások nyílnak és pódiumbeszélgetést tartanak a Jékely centenáriumi kiállítás finisszázsán.

A Fővárosi Nagycirkusz ünnepi előadást tart, előtte Halász János mond köszöntőt. Az előadás gerincét A fesztivál csillagai című műsor adja, azonban a különböző produkciók között magyar tánc- és dalbetétek színesítik a programot.

Fehérvár, Kaposvár, Debrecen, Pécs

A székesfehérvári Vörösmarty Színház idén Nagyváraddal közösen ünnepeli a magyar kultúra napját, Nagyvárad, a kétlelkű város, avagy Ady Endre elveszett illúziói címmel tartanak beszélgetést a színházban. Kaposváron művészeti gálát rendeznek délután az Együd Árpád Kulturális Központban, ahol a város művészei és zeneiskoláinak növendékei lépnek fel.

Debrecenben régészeti és fotókiállítás megnyitójával indulnak a programok, amelyeket másnap megemlékezések és ünnepi műsorok követnek.

A Pécsi Nemzeti Színházban Molnár Ferenc Doktor úr című darabját láthatja, a Kodály Központban pedig magyar remekműveket hallhat a közönség. Este fél tízre a Széchenyi térre várják a lakosságot, hogy gyertyaláng mellett együtt szavalják el a 191 évvel ezelőtt született Himnuszt.

---------------------------------------------------------

Prőhle: A kultúra fontos üzenetet közvetít

A kultúra fontos eszköz, amelynek segítségével lényeges üzeneteket lehet közvetíteni az országról – mondta Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára az MTI-nek a magyar kultúra napja alkalmából.

A diplomata emlékeztetett: 25 évvel ezelőtt a magyar kultúra napját Fasang Árpád zongoraművész, későbbi Unesco-nagykövet vezette be, ami jól jelzi, hogy ennek a napnak kezdettől fogva volt egy „nemzetközi kisugárzása”.

A kulturális diplomácia nem azt jelenti, hogy „a kultúra pusztán bokréta a kalapunk mellett”, hanem a mai nemzetközi rendszerben egy olyan fontos eszköz, amely nagyon lényeges üzeneteket továbbít az országról – fogalmazott. Úgy vélte, hogy „manapság, amikor erre nagy szükségünk van, a magyar kultúra sokszínűsége, a nemzetiségek kultúrájába is lenyúló gyökerei, nemzetközi sikerei” jelentős mértékben hozzájárulnak az ország érdekérvényesítő képességének javításához.

Prőhle Gergely felidézte: az elmúlt évben rendezték meg a magyar-olasz kulturális évadot, amelynek keretében egyebek mellett a Budapesti Fesztiválzenekar fellépett Rómában, fotókiállítást rendeztek Robert Capáról, a firenzei Uffizi-képtárban pedig magyar festők önarcképeiből tartottak kiállítást. Emellett rengeteg más koncertet és kiállítást is szerveztek – tette hozzá.

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy 2013-ban közép-európai év volt a magyar külpolitikában, hiszen az ország töltötte be a Közép-európai Kezdeményezés elnöki posztját, júliustól pedig a visegrádi csoport (V4) élén áll egy évig. Ehhez kapcsolódik, hogy a Berlinale kísérőrendezvényeként tartott Cinema Total középpontjában idén a visegrádi együttműködés áll.

Azzal kapcsolatban is több programot szerveztek, hogy tavaly a szlovákiai Kassa viselte az Európa kulturális fővárosa címet – mondta. Hozzátette: a magyar V4-elnökséget pedig világszerte kulturális programok kísérik, aminek az a lényege, hogy minél hatásosabban mutassák be a régió kultúráját.


A diplomata közölte: a magyar kulturális diplomácia egy másik iránya a keleti nyitás politikájával függ össze. Ez nem új dolog, ahogyan azt Vámbéry Ármin és Stein Aurél tevékenysége is bizonyítja – mutatott rá. Megjegyezte: a keleti vonatkozásban is igyekeznek javítani a magyar

MNO - MTI
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó