Az állampolgársági törvényről dönthetnek
Nyilvános ülésen tárgyalja a szlovák alkotmánybíróság ma a szlovák állampolgársági törvény alkotmányosságát megkérdőjelező beadványt.
2014. január 22. 09:47

Nyilvános ülésen tárgyalja a kassai székhelyű szlovák alkotmánybíróság (Ab) ma a szlovák állampolgársági törvény alkotmányosságát megkérdőjelező beadványt.

A törvény megvizsgálását még 2011 szeptemberében kezdeményezte a pozsonyi törvényhozás 30 ellenzéki képviselője. A beadványban egyebek mellett arra hivatkoztak, hogy a szlovák állampolgársági törvény azon rendelkezése, amely szerint elveszíti szlovák állampolgárságát, aki önként felveszi egy másik ország állampolgárságát, nem egyeztethető össze a szlovák alkotmánnyal, hiszen ez utóbbi szavatolja, hogy akarata ellenére senki sem fosztható meg szlovák állampolgárságától.

A törvénnyel kapcsolatos képviselői beadvány az egyik legrégebben húzódó ügy, amelyben még nem döntött a szlovák Ab. A nyilvános ülésen a testület a beadvány kezdeményezőinek részéről Gál Gábort, a Most-Híd szlovák-magyar párt parlamenti képviselőjét, a szlovák kormány képviseletében pedig az igazságügyi tárca megbízottját hallgatja meg. A meghallgatást követően a testület ítéletet is hirdethet, de el is napolhatja a döntést.

A nyilvános ülésen részt vesznek a felvidéki magyarság érdekképviseleti szervezeteinek képviselői és többen azok közül a felvidéki magyarok közül is, akiket e törvény alapján fosztottak meg szlovák állampolgárságuktól.

hirado.hu - MTI
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó