Szerbiának sem megy majd gyorsan
Szerbia európai uniós csatlakozási tárgyalásainak legfontosabb és legnehezebb feltétele a vitás kérdések megoldása Koszovóval.
2014. január 21. 21:08

Szerbia európai uniós csatlakozási tárgyalásainak legfontosabb és legnehezebb feltétele a vitás kérdések megoldása Koszovóval, a tárgyalások lezárásának kritériuma a két ország kapcsolatainak rendezése - emelte ki Huszka Beáta, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa az MTI érdeklődésére azzal kapcsolatban, hogy kedden Szerbia hivatalosan megkezdi EU-csatlakozási tárgyalásait.

Az elemző emlékeztetett: a korábbi bővítések alkalmával kialakult gyakorlat szerint a legnehezebb fejezetekkel kezdik a csatlakozási tárgyalásokat. Szerbia esetében ezek a bíróságokról és alapvető jogokról szóló, a bel- és igazságügyi együttműködés kérdéseivel foglalkozó, valamint a Koszovóval ápolt viszony rendezését tartalmazó fejezet - sorolta fel.

Kiemelt ügyek

Véleménye szerint Koszovó kérdése mellett kiemelt ügynek számítanak a jogállami és igazságügyi reformok, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni intézkedések, a közigazgatás reformja, a médiaszabadság, az üzleti környezet javítása, a kisebbségek, főleg a romák helyzetének javítása, továbbá a regionális együttműködés és a jószomszédi kapcsolatok.

Huszka Beáta szerint ezek közül a csatlakozási tárgyalások legfontosabb és legnehezebb feltétele a vitás kérdések megoldása Koszovóval. Ez az ügy mostanra szinte átvette a Hágával folytatott együttműködés feltételének helyét, amely 2011-ig meghatározta Szerbia kapcsolatát az Európai Unióval. Hága már nem kiemelt téma: az Európai Bizottság őszi országjelentése alapján Szerbia megfelelően együttműködik a hágai Nemzetközi Törvényszékkel - idézte fel. Hozzátette: azután, hogy 2011-re Szerbia kiadta a legkeresettebb háborús bűnösöket, az EU szempontjából Koszovó vált az elsőrendű kérdéssé.

Csatlakozási tárgyalások

Január 21-én elkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások, mégpedig javarészt annak köszönhetően, hogy sikerült 2013 áprilisában Pristinával kétoldalú megállapodást aláírni - közölte. Mivel a Koszovóhoz fűződő kapcsolatok rendezése az egész csatlakozási folyamat legnehezebb része lesz, nem véletlen, hogy ez az egyik fejezet, amelyet az elsők között nyitnak meg.

A kutató hangsúlyozta: a csatlakozási tárgyalásokat és a koszovói párbeszédet párhuzamosan folytatják majd, egymással szorosan összekapcsolva. A párbeszéd következő fordulója január 28-án lesz, és hamarosan folytatódnak az Európai Unió és Koszovó közötti tárgyalások a stabilizációs és társulási megállapodásról. Arra is kitért, hogy Szerbia uniós csatlakozási tárgyalásai lezárásának feltétele a szerb-koszovói, jogilag kötelező megállapodás aláírása. Ez az egyezmény a kétoldalú kapcsolatok normalizálását tartalmazná. Bár nem lehet tudni, hogy ez pontosan mit jelent majd, annyi mindenesetre biztos, hogy rendezni kell a vitás ügyeket, tehát folytatódnia kell a párbeszédnek - vélekedett.

Szerbiának sem megy majd gyorsan

Huszka Beáta kiemelte: Horvátországnak nyolc évbe telt a tárgyalások lezárása, és minden bizonnyal Szerbiának sem megy majd gyorsabban. Horvátország esetében a Szlovéniával fennálló határvita tíz hónapon át blokkolta a folyamatot, Szerbiának pedig Koszovó ügye képviselhet majd hasonló akadályt.

Ráadásul az EU Románia és Bulgária csatlakozása óta nagyon komolyan veszi a jogállami reformokat, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelmet - közölte. Azért nyitják meg elsőként ezeket a fejezeteket, hogy legyen elég idő a megfelelő intézkedésekre ezeken a területeken, mert ez hagyományosan nagy kihívás a nyugat-balkáni országoknak.

A szakértő a tagállamok álláspontjával kapcsolatban közölte: Németország eddig is nagyon szigorú volt Koszovó miatt Szerbiával szemben. Várhatóan továbbra is odafigyel, miként hajtja végre Szerbia az eddigi megállapodásokat.

Kedden tartják a szerb uniós csatlakozási tárgyalások nyitó ülését, amelyre a szerb küldöttség élén Ivica Dacic miniszterelnök érkezik az unió székhelyére, hogy kellő súlyt adjon egy hosszú, nehéz folyamat fontos állomásának.

Szerbia már 2012 márciusában elnyerte az EU-tagjelölti jogállást, de a csatlakozási tárgyalások tényleges megkezdése csak azután kerülhetett napirendre, hogy jelentős eredmények születtek a Belgrád-Pristina viszony normalizálását célzó, uniós közvetítéssel folyó egyeztetéseken. Az uniós tagságra pályázó országnak összesen 35 témafejezetet áttekintve kell megállapodásra jutnia az EU-val abban, hogy mikorra, milyen ütemezésben, milyen lépésekkel veszik át az unió belső előírásait a legáltalánosabb alapelvektől a legkonkrétabb részletszabályokig.

hirado.hu - MTI
  • Orbán Viktor Madridban majd Párizsban tárgyal
    Az európai konzervatív pártvezetők találkozóját megelőzően került sor Orbán Viktor és Santiago Abascal, a VOX elnökének megbeszélésére, a téma az európai keresztény és konzervatív értékek védelme, a családok és a gyermekvállalás támogatása valamint az illegális bevándorlás elleni fellépés volt.
  • A csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom felújítása
    A magyar kormány 26 millió forintos támogatásával cserélték ki a csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom nyílászáróit és óriási méretű üvegfelületeit.
  • A V4-ek védelmi vezetői: egységes NATO, egységes EU
    A visegrádi országok (V4) - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - parlamentjeinek honvédelmi és rendészeti bizottságai kiállnak az egységes NATO és az egységes Európai Unió mellett - közölte a magyar országgyűlési bizottság elnöke a pénteki debreceni tanácskozás utáni sajtótájékoztatón
MTI Hírfelhasználó