Szerbiának sem megy majd gyorsan
Szerbia európai uniós csatlakozási tárgyalásainak legfontosabb és legnehezebb feltétele a vitás kérdések megoldása Koszovóval.
2014. január 21. 21:08

Szerbia európai uniós csatlakozási tárgyalásainak legfontosabb és legnehezebb feltétele a vitás kérdések megoldása Koszovóval, a tárgyalások lezárásának kritériuma a két ország kapcsolatainak rendezése - emelte ki Huszka Beáta, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa az MTI érdeklődésére azzal kapcsolatban, hogy kedden Szerbia hivatalosan megkezdi EU-csatlakozási tárgyalásait.

Az elemző emlékeztetett: a korábbi bővítések alkalmával kialakult gyakorlat szerint a legnehezebb fejezetekkel kezdik a csatlakozási tárgyalásokat. Szerbia esetében ezek a bíróságokról és alapvető jogokról szóló, a bel- és igazságügyi együttműködés kérdéseivel foglalkozó, valamint a Koszovóval ápolt viszony rendezését tartalmazó fejezet - sorolta fel.

Kiemelt ügyek

Véleménye szerint Koszovó kérdése mellett kiemelt ügynek számítanak a jogállami és igazságügyi reformok, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni intézkedések, a közigazgatás reformja, a médiaszabadság, az üzleti környezet javítása, a kisebbségek, főleg a romák helyzetének javítása, továbbá a regionális együttműködés és a jószomszédi kapcsolatok.

Huszka Beáta szerint ezek közül a csatlakozási tárgyalások legfontosabb és legnehezebb feltétele a vitás kérdések megoldása Koszovóval. Ez az ügy mostanra szinte átvette a Hágával folytatott együttműködés feltételének helyét, amely 2011-ig meghatározta Szerbia kapcsolatát az Európai Unióval. Hága már nem kiemelt téma: az Európai Bizottság őszi országjelentése alapján Szerbia megfelelően együttműködik a hágai Nemzetközi Törvényszékkel - idézte fel. Hozzátette: azután, hogy 2011-re Szerbia kiadta a legkeresettebb háborús bűnösöket, az EU szempontjából Koszovó vált az elsőrendű kérdéssé.

Csatlakozási tárgyalások

Január 21-én elkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások, mégpedig javarészt annak köszönhetően, hogy sikerült 2013 áprilisában Pristinával kétoldalú megállapodást aláírni - közölte. Mivel a Koszovóhoz fűződő kapcsolatok rendezése az egész csatlakozási folyamat legnehezebb része lesz, nem véletlen, hogy ez az egyik fejezet, amelyet az elsők között nyitnak meg.

A kutató hangsúlyozta: a csatlakozási tárgyalásokat és a koszovói párbeszédet párhuzamosan folytatják majd, egymással szorosan összekapcsolva. A párbeszéd következő fordulója január 28-án lesz, és hamarosan folytatódnak az Európai Unió és Koszovó közötti tárgyalások a stabilizációs és társulási megállapodásról. Arra is kitért, hogy Szerbia uniós csatlakozási tárgyalásai lezárásának feltétele a szerb-koszovói, jogilag kötelező megállapodás aláírása. Ez az egyezmény a kétoldalú kapcsolatok normalizálását tartalmazná. Bár nem lehet tudni, hogy ez pontosan mit jelent majd, annyi mindenesetre biztos, hogy rendezni kell a vitás ügyeket, tehát folytatódnia kell a párbeszédnek - vélekedett.

Szerbiának sem megy majd gyorsan

Huszka Beáta kiemelte: Horvátországnak nyolc évbe telt a tárgyalások lezárása, és minden bizonnyal Szerbiának sem megy majd gyorsabban. Horvátország esetében a Szlovéniával fennálló határvita tíz hónapon át blokkolta a folyamatot, Szerbiának pedig Koszovó ügye képviselhet majd hasonló akadályt.

Ráadásul az EU Románia és Bulgária csatlakozása óta nagyon komolyan veszi a jogállami reformokat, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelmet - közölte. Azért nyitják meg elsőként ezeket a fejezeteket, hogy legyen elég idő a megfelelő intézkedésekre ezeken a területeken, mert ez hagyományosan nagy kihívás a nyugat-balkáni országoknak.

A szakértő a tagállamok álláspontjával kapcsolatban közölte: Németország eddig is nagyon szigorú volt Koszovó miatt Szerbiával szemben. Várhatóan továbbra is odafigyel, miként hajtja végre Szerbia az eddigi megállapodásokat.

Kedden tartják a szerb uniós csatlakozási tárgyalások nyitó ülését, amelyre a szerb küldöttség élén Ivica Dacic miniszterelnök érkezik az unió székhelyére, hogy kellő súlyt adjon egy hosszú, nehéz folyamat fontos állomásának.

Szerbia már 2012 márciusában elnyerte az EU-tagjelölti jogállást, de a csatlakozási tárgyalások tényleges megkezdése csak azután kerülhetett napirendre, hogy jelentős eredmények születtek a Belgrád-Pristina viszony normalizálását célzó, uniós közvetítéssel folyó egyeztetéseken. Az uniós tagságra pályázó országnak összesen 35 témafejezetet áttekintve kell megállapodásra jutnia az EU-val abban, hogy mikorra, milyen ütemezésben, milyen lépésekkel veszik át az unió belső előírásait a legáltalánosabb alapelvektől a legkonkrétabb részletszabályokig.

hirado.hu - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Hazánkat, hitünket Szent Istvánnak köszönhetjük
  Mi, magyarok a Kárpát-medencei hazánkat, a hitünket és a kultúránkat, azaz történelmi értelemben véve mindenünket a keresztény államot megalapító királyunknak köszönhetjük - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a felföldi Zselízen, ahol megnyitotta a népművészeti fesztivált.
 • Érdemekeresztek, díjak kiváló magyar alkotóknak
  Állami díjakat és közművelődési elismeréseket adott át az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár pénteken a Pesti Vigadóban Budapesten.
 • Stipendium Peregrinum ösztöndíjakat adott át az államfő
  Megálmodni, belevágni, végigcsinálni, hazahozni és kamatoztatni - foglalta össze a Stipendium Peregrinum program lényegét Novák Katalin köztársasági elnök, aki az ösztöndíjakat elnyert diákoknak adta át pénteken az okleveleket a Sándor-palotában Budapesten.
MTI Hírfelhasználó