KSH: 5,7 százalékkal nőttek a nettó bérek
A bruttó átlagkereset 4,1, a nettó 5,7 százalékkal volt magasabb tavaly novemberben, mint egy évvel azelőtt - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2014. január 21. 10:28

A 0,9 százalékos novemberi inflációval számolva a reálbérek 4,8 százalékkal nőttek egy év alatt a nemzetgazdaságban, nem számítva a családi adókedvezmény hatását.

A közfoglalkoztatottakat nem számítva a bruttó bérek éves emelkedése 6,0, a nettó kereseteké 7,7 százalékos volt. A vállalkozásoknál 5,3 és 7,1 százalékos volt a bruttó és a nettó béremelkedés, a költségvetési szerveknél - a közfoglalkoztatottak nélkül számolva - 8,0 illetve 9,6 százalékos emelkedést mért a KSH.

Novemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 248 ezer forint volt.

A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 260,2 ezer, míg a közszférában - a nem közfoglalkoztatás keretében - foglalkoztatottak 260,6 ezer forintot kerestek, 5,3 illetve 8,0 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A vállalkozásoknál alkalmazottak novemberben átlagosan 33 ezer forint prémiumot, jutalmat vagy más nem rendszeres jövedelmet kaptak, 10,6 százalékkal többet, mint 2012 novemberében, míg rendszeres bruttó keresetük 4,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az októberi 4,9 százalékos éves növekedés után.

A feldolgozó iparban 6,7 százalékkal emelkedtek a bruttó bérek és átlagosan 274 ezer forintot tettek ki, míg az építőiparban 11,7 százalékos éves növekedéssel 187 ezer forintra rúgtak. A pénzügyi, biztosítási szektorban dolgozók bruttó átlagkeresete novemberben 476 ezer forint volt, 10,2 százalékkal több, mint egy évvel azelőtt. Az oktatásban 15,7 százalékkal kerestek többet és ez elérte a 249 ezer forintot.

Novemberben 179 ezren álltak közfoglalkoztatásban, 76 ezerrel többen, mint egy évvel korábban, és a teljes munkaidőre járó 75 967 ezer forintos átlagkeresetük 3,4 százalékkal volt magasabb.

A versenyszférában foglalkoztatottak száma 1 millió 837 ezer volt novemberben, nyolcezer fővel több, mint októberben, az előző év azonos időszakához viszonyítva létszámuk húszezer fővel nőtt.

2013. január-novemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 229 700 forint volt. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 240 400, míg a közszférában - a nem közfoglalkoztatás keretében - foglalkoztatottak 227 200 forintot kerestek. A közfoglalkoztatottak átlagkeresete 76 900 forint volt.

Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 3,8 százalékkal haladták meg a 2012. január-novemberit. Az átlagkeresetek a versenyszférában 3,9 százalékkal nőttek. A költségvetés területén - közfoglalkoztatottak nélkül - átlagosan 6,0 százalékos volt a bruttó keresetek emelkedése. A nonprofit szektorban az alkalmazásban állók bruttó keresete 3,8 százalékkal, 209 100 forintra emelkedett.

A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak, 469 300 forintot tettek ki. Ezt az információ és kommunikáció követte 424 700 forinttal, valamint az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás ) 403 500 forinttal.

A legkevesebbet, 146 600 forintot a szálláshely-szolgáltatásban, vendéglátásban dolgozók, 153 000 forintot a humán-egészségügyi, szociális ellátásban, illetve 168 300 forintot az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységi ágakban dolgozók kerestek.

2013. január-novemberben a költségvetési szférában dolgozók egy része átlagosan 10 100 forint - az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó - kompenzációban részesült, míg a nonprofit szervezeteknél az erre jogosultak átlagosan 9900 forint juttatást kaptak ezen a címen.

MTI nyomán
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A woke imperializmus meleg fogadtatása
  Ha az embereknek meg lehet tiltani, hogy valakit a számukra ismerős néven említsenek, az arra utal, hogy a woke ideológia terjesztői már nem is palástolják autoriter hajlamaikat. Az ilyen gyakorlat a legrosszabb középkori igazságszolgáltatási szokásokra emlékeztet – írja Frank Füredi.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
MTI Hírfelhasználó