Tokió tiltakozik egy kínai kiállítás ellen
Japán tiltakozását fejezte ki hétfőn egy nemrégiben Kínában megnyitott kiállítás miatt.
2014. január 21. 21:38

Japán tiltakozását fejezte ki hétfőn egy nemrégiben Kínában megnyitott kiállítás miatt, amely az Itó Hirobumit, Japán négyszeres miniszterelnökét lelövő An Csung Gun koreai függetlenségi aktivistának állít emléket.

Tokió terroristának nevezte a férfit, aki 1909-ben az északkelet-kínai Harbin városában lelőtte a kormányfőt. Egyben figyelmeztetett, hogy Peking lépése nem segíti elő az utóbbi években megromlott japán-kínai viszony javulását.

Szuga Josihide japán kabinetfőtitkár sajtótájékoztatóján közölte, hogy országa diplomáciai csatornákon keresztül tiltakozik a döntés ellen.

"Kína és Dél-Korea összehangolt lépése a történelem egyoldalú szemléletén alapul, s nem mozdítja elő a békét és a stabilitást Kelet-Ázsiában" - mondta Szuga, sajnálatosnak nevezve az emlékhely felállítását éskülföld hozzátéve, hogy mind a kínai, mind pedig a dél-korai kormánnyal világosan közölték az álláspontjukat.

Itó Hirobumi a japán történelem meghatározó alakja, nevéhez fűződik a Meidzsi alkotmány elfogadása és ő volt a szigetország első miniszterelnöke. A Távol-Kelet feletti befolyásért folytatott orosz-japán háború végétől, 1905-től a japán protektorátussá vált Korea tényleges vezetője, kormányzója lett.

Itó 1909. október 26-án utazott Harbinba, hogy a mandzsúriai vasutakról tárgyaljon az orosz pénzügyminiszterrel. Odaérkezésekor a pályaudvaron An Csung Gun hat lövést adott le, Itó mellett három másik japánt is megsebesítve. A tett elkövetőjét 1910 márciusában - a Koreai-félsziget formális annektálása előtt - felakasztották.

Egy An Csung Gunnak állítandó szobor, emlékhely kérdése Pak Gun Hje dél-koreai államfő tavalyi látogatása idején merült fel konkrétan, dél-koreai kezdeményezésre. Úgy tudni, a kiállítóhelyet a harbini vasútállomás elkülönített VIP részében alakították ki, 200 négyzetméteren.

Szöulban üdvözölték és "nagyra értékelték" a kínai lépést. Tokió már korábban, a terv napvilágra kerülésekor elítélte, és leszögezte, hogy - Dél-Koreával ellentétben - Japánban bűnözőnek tartják a merénylőt.

A Dél-Koreában hősként és mártírként tisztelt Annak létrehozott kínai emlékhely nyilvánvaló üzenet Tokiónak, Dél-Korea és Kína ugyanis egyaránt aggodalommal figyeli és nem szűnő tiltakozással kommentálja a jelenlegi japán kormány és a miniszterelnök tevékenységét, amellyel megsérti az egykor megszállt területeken élők érzéseit, legutóbb például azzal, hogy Abe Sindzó kormányfő látogatást tett a második világháborús japán főbűnösöknek is emléket állító Jaszukuni-szentélyben.

hirado.hu - MTI
  • Tarlós: A Városháza-ügynek a rendőrségen a helye
    Tarlós István: A minap összetákoltak egy vizsgálóbizottságot, amiben a vizsgálandó grémium emberei vannak többségben. Ez már önmagában is egy svihák gondolat, mert a bizottsági szavazásnál ők dönthetik majd el, hogy mi kerüljön be a bizottság jelentésébe.
  • Pilinszky megmutatta az istenkereső utat
    Pilinszky megmutatta másoknak azt az istenkereső utat, amit ő folyamatosan újra és újra járt - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára a Pilinszky János születésének 100. évfordulójára készült dombormű avatásán szombaton Gárdonyban.
  • Így működik a Városházán a jutalékos rendszer
    Elemzők úgy látják: maffiaszerű módszerekkel osztják vissza a pénzeket a Városházán. Az elmúlt hetekben egymás után láttak napvilágot az újabb részletek.
MTI Hírfelhasználó