Készenlétben a hadihajók
Két amerikai hadihajó és több repülőgép áll majd készenlétben, ha amerikai állampolgárokat kellene kimenteni a téli olimpia helyszínéről.
2014. január 21. 11:25

Két amerikai hadihajó és több szállító repülőgép áll majd készenlétben arra az esetre, ha amerikai állampolgárokat kellene kimenteni a szocsi téli olimpia helyszínéről - közölte weboldalán washingtoni hivatalos forrásokra hivatkozva a CNN hírtelevízió.

A mentés megszervezésében a washingtoni külügyminisztérium kapná a vezető szerepet, de egy ilyen akció beindításához Oroszországnak hivatalosan kellene segítséget kérnie az Egyesült Államoktól. A Fekete-tengeren állomásozó hadihajókról helikoptereket, Németországból pedig C-17-es repülőgépeket tudnának Szocsi térségébe vezényelni. Ez utóbbiak két óra alatt érkeznének a helyszínre.

Mike Rogers, az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke egy vasárnapi televíziós interjúban kifogásolta, hogy az orosz hatóságok nem tájékoztatják megfelelően az amerikai biztonsági szerveket az olimpiával kapcsolatos fenyegetésekről. Angus King, a szenátus hírszerzési bizottságának tagja kijelentette, hogy nem keresné fel a február 7-én kezdődő sportrendezvény helyszíneit és a családját sem engedné odamenni.

Michael Hayden viszont, aki korábban a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) igazgatója is volt, bizodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Oroszország képes lesz szavatolni az olimpia biztonságos lebonyolítását és úgy vélekedett, az amerikaiak meglehetősen nagy biztonságban érezhetik majd magukat Szocsiban.

hirado.hu - MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
 • Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt
  A Fogarasi-hasokban lavina temetett maga alá egy turistákkal teli menedékházat, vasárnap délelőtt még folyt a mentés. Vasárnap reggel mentőcsapat indult a mintegy 2000 méter magasan rekedt turisták kimentésére.
MTI Hírfelhasználó