Jávor nem tudja, ebből hogyan lesz kormányváltás
Jávor Benedek szerint az összeborulás résztvevőinek még sokat kell dolgozniuk azért, hogy helyreálljon az egymás közötti bizalom.
2014. január 18. 22:41

Jávor Benedek szerint az összeborulás résztvevőinek még sokat kell dolgozniuk azért, hogy helyreálljon az egymás közötti bizalom. A Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke az MTI-nek adott interjújában azt mondta, bár csak később derülhet ki, hogy az összefogás kibővítése inkább hoz vagy visz szavazókat, a résztvevők úgy gondolják, többen lesznek, akiket az összefogás győz meg arról, van lehetőség a kormány leváltására.

Jávor Benedek úgy fogalmazott: a megszületett megállapodás nem azt tükrözi, ahogy tavaly tavasszal személy szerint elképzelte a kormányváltás optimális forgatókönyvét. Hangsúlyozta, hogy ő egy olyan kétpólusú felállásban gondolkodott, amelyben a megkérdőjelezhetetlen szavazóbázissal rendelkező MSZP mellett fel tudnak mutatni egy alternatívát, amelyik meggyőzi a szavazókat, hogy nem ismétlődnek meg a 2010 előtti kormányok hibái.

Ősszel azt tapasztalták, hogy az elképzelt formáció nem képes megfelelő mértékben megszólítani a kormányváltást akaró szavazókat, ezért újra kellett gondolni a megegyezést. A társelnök úgy gondolja, van még tennivaló, hogy elmagyarázzák a tagságuknak az összefogás részleteit.

Jávor cáfolja Gyurcsányt

Lehetségesnek nevezte, hogy felállnak a tárgyalóasztaltól, de az a veszély nem fenyegetett, hogy a többi résztvevő kihagyja az Együtt–PM-et az összefogásból – cáfolta Gyurcsány Ferenc DK-elnök erről szóló kijelentéseit. Azzal viszont a választási szövetség tagjai tisztában voltak, hogy ha a megbeszélés résztvevői közül bárki egyedül indul tavasszal és saját jelölteket állít az egyéni választókerületekben, akkor az garantálja a Fidesz győzelmét – indokolta maradásukat.

Jávor Benedek szerint csak később derülhet ki, hogy a Gyurcsány–Bajnai–Mesterházy-lista kibővítése összességében inkább hoz vagy inkább visz szavazókat. Biztosan akadnak olyanok, akik ezek után nem fogják az ellenzéki paktum mellé behúzni az ikszet, de az összefogás résztvevői azt gondolják, hogy többen lesznek, akiket ezzel a lépéssel győznek meg arról, hogy van lehetőség a kormány leváltására – jelentette ki.

Leszögezte: az Együtt 2014 és a PM két olyan frakcióval lesz jelen az Országgyűlésben, amelyik megkerülhetetlenné teszi őket.

MNO - MTI
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó