SMS-ek százmilliót figyelte a NSA
SMS-ek százmilliót is figyelte az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) - írta legújabb feltáró riportjában a The Guardian.
2014. január 17. 14:40

SMS-ek százmilliót is figyelte az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), amely az elfogott üzenetekből adatbázisokat épített ki a küldők és a címzettek kapcsolatrendszeréről - írta legújabb feltáró riportjában a The Guardian.

A vezető baloldali brit napilap online kiadásán csütörtök éjjel megjelent beszámoló szerint ez az értesülés is attól az egykori CIA-alkalmazottól származik, aki az utóbbi hónapokban információkat szivárogtatott ki a The Guardiannek és más médiaorgánumoknak az NSA és a brit kormány hasonló profilú kommunikációs figyelőszolgálata, a GCHQ titkos adatgyűjtési tevékenységéről – derül ki az MTI beszámolójából. A 29 éves Edward Snowden hatalmas mennyiségű dokumentumot adott át az NSA és a GCHQ egymáshoz kapcsolódó, kiterjedt megfigyelési programjairól.

A The Guardian - amely ezúttal a Channel 4 brit kereskedelemi televízióval együttműködve állított össze beszámolót a Snowdentől származó információkból, az általa megszellőztetett újabb bizalmas iratok alapján azt írta, hogy az NSA egyes időszakokban naponta átlagosan csaknem 200 millió szöveges mobiltelefon-üzenetet gyűjtött be a világ minden részéről, és ezekből adatbankokat készített a felhasználók kapcsolati hálózatairól, hollétéről, mozgásáról, utazási terveiről, sőt hitelkártyaadataiból és pénzügyi tranzakcióiról is.

A lap szerint a dokumentumokból kiderül, hogy az NSA adatbázisát a GCHQ is felhasználta nagy-britanniai lakosok kommunikációjának "cél és indok nélküli" kutatására. A GCHQ kiszivárogtatott dokumentumai szerint a Dishfire kódnevű NSA-program gyakorlatilag minden adatot begyűjtött, amihez a szervezet hozzáfért, és ez nem csupán megfigyelési célszemélyek kommunikációjára vonatkozik, hanem olyanokra is, akikkel szemben nem merült fel törvénysértő tevékenység gyanúja.

Az NSA a The Guardian által megszerzett dokumentációk tanúsága szerint 2011-ben összeállított egy prezentációt "SMS-üzenetek: kiaknázandó aranybánya" alcímmel, amelyből kiderül, hogy az amerikai ügynökség annak az évnek az áprilisában naponta átlagosan 194 millió szöveges üzenetet gyűjtött be.

A titkos iratok szerint az NSA még a nem fogadott mobiltelefonos hívásokra figyelmeztető automatikus szöveges üzeneteket is figyelte és adatgyűjtésre használta fel a hívók és hívottak kapcsolatrendszerének feltérképezésére.

Az NSA szóvivője ugyanakkor a The Guardianhez eljuttatott közleményében "valótlannak" nevezte azokat a "következtetéseket", amelyek szerint az ügynökség "önkényesen és korlátok nélkül" végzett volna adatgyűjtést. A szóvivő szerint az NSA kapacitásait kizárólag külföldi hírszerzési célszemélyek megfigyelésére összpontosította indokolt esetekben, és e tevékenységét a legszigorúbb törvényi biztosítékok mellett végezte.

A világ egyik legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója, a 25 országban jelenlévő Vodafone magánadat-védelemért felelős igazgatója a Channel 4 televízió hírszerkesztőségének nyilatkozva azonban kijelentette, hogy a cég "megdöbbenéssel és meglepetéssel" értesült az SMS-forgalom kiterjedt figyeléséről. A vállalat az ilyen jellegű titkosszolgálati tevékenységről "most hall először", és az ügyet számon kéri a brit kormányon - fogalmazott az illetékes igazgató.

mmonline.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó