Málta visszautasította az EU állásfoglalását
Az EP elsöprő többséggel fogadta el az állásfoglalást, amely a vallettai kormányt a program leállítására szólítja fel.
2014. január 17. 10:40

Az EP elsöprő többséggel fogadta el a jogilag kényszerítő erővel nem bíró állásfoglalást, amely a vallettai kormányt a program leállítására szólítja fel, hangsúlyozva, hogy az "aláássa az európai állampolgárság fogalmát".

A máltai kormány visszautasította az Európai Parlament (EP) csütörtöki állásfoglalását, amely aggályosnak tartja, hogy az ország egy magánbefektetői program keretében gyakorlatilag pénzért kínál máltai állampolgárságot harmadik országok befektetőinek. A máltai okmánnyal a "vásárló" ugyanis automatikusan európai uniós állampolgársághoz jut.

Joseph Muscat miniszterelnök egy csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy kormánya tudomásul vette Brüsszel álláspontját, a programot azonban folytatni fogják. A kormányfő közölte, hogy már érkeztek be kérvények, azt azonban nem pontosította, eddig hányan jelezték, hogy részt vennének a befektetői programban.

A héten elindított program alapján azok kaphatnak Máltán állampolgárságot, akik 1,15 millió euró (mintegy 345 millió forint) értékben hajlandóak befektetni az országban. A dokumentum kiállításához nincs szükség arra, hogy az adott személy Máltán telepedjen le.

Muscat hozzátette, hogy 1800-ra korlátozzák a kiadható okmányok számát.
hirado.hu - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A woke imperializmus meleg fogadtatása
  Ha az embereknek meg lehet tiltani, hogy valakit a számukra ismerős néven említsenek, az arra utal, hogy a woke ideológia terjesztői már nem is palástolják autoriter hajlamaikat. Az ilyen gyakorlat a legrosszabb középkori igazságszolgáltatási szokásokra emlékeztet – írja Frank Füredi.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
MTI Hírfelhasználó