Jávor több szavazatot remél a megállapodástól
Az Együtt-PM politikusa bízik abban, hogy a megállapodás után több választójuk megy majd el szavazni.
2014. január 15. 22:43

Az Együtt-PM politikusa bízik abban, hogy a megállapodás után több választójuk megy majd el szavazni, mint amennyit a baloldali ellenzék korábban meg tudott szólítani.

Jávor Benedek elképzelhetőnek tartja, hogy Gyurcsány Ferenc ellenzéki együttműködésben való szerepeltetésével veszíthetnek el választókat, de bízik abban, hogy a végső mérleg pozitív lesz, több választójuk megy majd el szavazni, mint amennyit a baloldali ellenzék korábban meg tudott szólítani. A Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke erről újságírók kérdéseire válaszolva beszélt szerdán. Jelezte, hogy az elmúlt hónapokban a szavazók azt az igényt fogalmazták meg, hogy az ellenzék lépjen fel egységesen. Az Együtt-PM politikusa arra a kérdésre, hogy kedden, amikor bejelentették a megállapodást, "hány röviditalt kellett meginnia", azt felelte: ittak egy-két Unicumot.

Hozzátette: a sajtótájékoztatón sem titkolta, hogy egy nagyon nehéz tárgyalás során egy nagyon nehéz döntést hoztak. Amit a kabinet művel, az viszont napról napra újabb érveket ad arra, hogy a kormánynak mennie kell folytatta, kijelentve: a kormány leváltását "lehet egy kívánságműsor keretében elképzelni", de a kormánnyal szemben csak a létező ellenzék tud elindulni a választáson. A Gyurcsány Ferenc DK-elnökkel való együttműködés kapcsán közkeletű félreértésnek nevezte, hogy az LMP amelynek képviselőjeként 2010-ben bekerült a parlamentbe a Gyurcsány-kormány ellenzékeként indult. A Lehet Más a Politika annak idején a zöld értékek képviseletére jött létre, a Gyurcsány-kormány tartalom nélküli ellenzéke már akkor is létezett a Fidesz személyében - mondta Jávor Benedek.

Nem cáfolta ugyanakkor azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint az ellenzéki egyeztetések során a Párbeszéd Magyarországért érvelt leginkább az ellen, hogy Gyurcsány Ferenc felkerüljön a közös listára. A kormányváltás érdekében viszont mindenkinek tudnia kellett kompromisszumokat kötni, ezért a PM elfogadta ezt a konstrukciót - közölte. Arra is kitért, hogy ő annak a korábbi elképzelésnek volt a híve, hogy két külön listán fussanak neki a tavaszi választásnak, de - folytatta - nem igazolódott be, hogy azzal a megoldással képesek lennének a választók széles körét megszólítani.
MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Több mint hatszáz dzsihadistát tartanak megfigyelés alatt Belgiumban
  Több mint hatszáz, Belgiumban élő dzsihadista és szélsőséges csoportok számos tagja szerepel a terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) adatbázisában – jelentette hétfőn a La Libre Belgique című belga napilap, amely beszámolt arról is, hogy hétfőn folytatódik a 2016-os brüsszeli terrortámadások vádlottjainak pere.
 • 23 millió hazugság a nemzet ellen – 18 éve árulták el a külhoni magyarokat
  A 2004. december 5-i népszavazáson az emberek szavazhattak határon túli nemzettestvéreink sorsáról, természetesen az akkor meglévő baloldali-liberális gőzhengerrel szemben, amely nem volt rest akár hazugságokkal is akadályt gördíteni a közjogi magyar nemzetegyesítés elé. Az alacsony részvétel miatt nem lett érvényes a voksolás, melyen többségbe kerültek az elszakított területeken élők mellett leadott szavazatok. 2010-ben az Országgyűlés elsöprő többséggel megszavazta a kettős állampolgárság megkönnyítéséről szóló törvényt, ismét egyesítve jogaiban a szétszakított magyarság alkotóelemeit. Gyógyítva ezzel 2004. december 5-e sebeit.
 • Végképp lelepleződött a dollárbaloldal
  Az újabb hét új leleplezést hozott a dollárbaloldalon, egyértelművé vált, hogy nem csupán Márki-Zay Péter mozgalmát pénzelték a tengerentúlról, hanem további több mint egymilliárd forint szolgálta a pártok kampányát – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politikai elemző.
MTI Hírfelhasználó