Jávor több szavazatot remél a megállapodástól
Az Együtt-PM politikusa bízik abban, hogy a megállapodás után több választójuk megy majd el szavazni.
2014. január 15. 22:43

Az Együtt-PM politikusa bízik abban, hogy a megállapodás után több választójuk megy majd el szavazni, mint amennyit a baloldali ellenzék korábban meg tudott szólítani.

Jávor Benedek elképzelhetőnek tartja, hogy Gyurcsány Ferenc ellenzéki együttműködésben való szerepeltetésével veszíthetnek el választókat, de bízik abban, hogy a végső mérleg pozitív lesz, több választójuk megy majd el szavazni, mint amennyit a baloldali ellenzék korábban meg tudott szólítani. A Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke erről újságírók kérdéseire válaszolva beszélt szerdán. Jelezte, hogy az elmúlt hónapokban a szavazók azt az igényt fogalmazták meg, hogy az ellenzék lépjen fel egységesen. Az Együtt-PM politikusa arra a kérdésre, hogy kedden, amikor bejelentették a megállapodást, "hány röviditalt kellett meginnia", azt felelte: ittak egy-két Unicumot.

Hozzátette: a sajtótájékoztatón sem titkolta, hogy egy nagyon nehéz tárgyalás során egy nagyon nehéz döntést hoztak. Amit a kabinet művel, az viszont napról napra újabb érveket ad arra, hogy a kormánynak mennie kell folytatta, kijelentve: a kormány leváltását "lehet egy kívánságműsor keretében elképzelni", de a kormánnyal szemben csak a létező ellenzék tud elindulni a választáson. A Gyurcsány Ferenc DK-elnökkel való együttműködés kapcsán közkeletű félreértésnek nevezte, hogy az LMP amelynek képviselőjeként 2010-ben bekerült a parlamentbe a Gyurcsány-kormány ellenzékeként indult. A Lehet Más a Politika annak idején a zöld értékek képviseletére jött létre, a Gyurcsány-kormány tartalom nélküli ellenzéke már akkor is létezett a Fidesz személyében - mondta Jávor Benedek.

Nem cáfolta ugyanakkor azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint az ellenzéki egyeztetések során a Párbeszéd Magyarországért érvelt leginkább az ellen, hogy Gyurcsány Ferenc felkerüljön a közös listára. A kormányváltás érdekében viszont mindenkinek tudnia kellett kompromisszumokat kötni, ezért a PM elfogadta ezt a konstrukciót - közölte. Arra is kitért, hogy ő annak a korábbi elképzelésnek volt a híve, hogy két külön listán fussanak neki a tavaszi választásnak, de - folytatta - nem igazolódott be, hogy azzal a megoldással képesek lennének a választók széles körét megszólítani.
MTI
  • Jogi bástyákkal is védeni kell a család intézményét
    Vejkey Imre: Minket azért akarnak kiközösíteni, mert megvédjük a családokat és a gyermekeket, mert nem engedjük a család relativizálását! Egyetértünk Ferenc pápával, aki budapesti látogatása során búcsúzóul azt üzente a magyaroknak és az egész világnak, hogy „a család apából, anyából és gyermekekből áll, pont”.
  • Megújul a pápai katolikus nagytemplom
    Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára - közölte a Veszprémi Főegyházmegye érseke kedden a Veszprém megyei településen.
  • Bethlen István országépítő munkája
    Meggyőződésem, hogy Bethlen Istvánnak és kormányának évtizedeken át méltatlanul zárójelbe tett, sőt, elhazudott országépítő munkája hasznos válaszokat adhat azokra a kérdésekre is, amelyekkel saját korunk kihívásai szembesítenek bennünket - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Bethlen-kormány megalakításának 100. évfordulója alkalmából szervezett keddi konferenciára írt köszöntőjében.
MTI Hírfelhasználó