Hétszázötven rétisas él a Duna mentén
Fontos terület a Donau-Auen Nemzeti Park, a Morva és a szlovák-magyar folyószakasz régiója, ahol több mint száz egyedet számoltak.
2014. január 14. 12:11

A mérések szerint a fontos terület a Donau-Auen Nemzeti Park, a Morva és a szlovák-magyar folyószakasz régiója, ahol több mint száz egyedet számoltak.

Hozzávetőleg 750 rétisast számoltak össze télen a Duna vidékén a folyó teljes hosszán először végzett madárszámlálás szerint. A kilenc Duna-menti országban háromszáz önkéntes vett részt a vasárnap végzett madárszámlálásban a folyó mintegy 3000 kilométerén.


A teljes évben a területen élő délkelet-európai állomány mellett évente számos, Észak-Európából érkező madár telel a Duna mentén. Az egyes országok által közölt eredményeket a Donau-Auen Nemzeti Park, a Duna természetvédelmi területeit összefogó Danubepark nevű hálózat, a Természetvédelmi Világalap (WWF) és a BirdLife madárvédő szervezet közös hainburgi szimpóziumán foglalták össze vasárnap délután.

A 2,5 méteres szárnyfesztávolságú rétisas (Haliaeetus albicilla) a legnagyobb európai sas, amely azonban a 19. században végzett folyószabályozások következtében elveszítette élőhelyének jelentős részét. Az elmúlt száz évben a megmaradt öreg ártéri erdők további fogyatkozásával újabb fészkelő helyei szűntek meg, Ausztriában 1946-ban kihaltnak nyilvánították, a faj csak 2001-ben jelent meg újra. A magyarországi állomány a mélypontot az 1970-es évek végén, az 1980-as évek elején érte el, amikor már csak 10-12 pár költött az országban.

A ragadozó madarakat különösen érzékenyen érintő vegyszerek használatának csökkenése eredményeként azonban Európa-szerte emelkedni kezdett a sikeres költések száma. Az 1980 óta folytatott gyakorlati védelmi tevékenységnek köszönhetően a fészkelő párok száma 2001-re 93-ra emelkedett Magyarországon. Mivel az országban fészkelő állomány a horvátországival közös - valószínűleg önálló - populációt képez, megőrzése különösen fontos.

A Danubepark 2011-ben dolgozott ki akciótervet a rétisas védelme érdekében, amelyet az Európa Tanács is elfogadott. Első lépésként a szakértők több információt kívántak szerezni az előnyben részesített telelőhelyekről.

A mérések szerint a fontos terület a Donau-Auen Nemzeti Park, a Morva és a szlovák-magyar folyószakasz régiója, ahol több mint száz egyedet számoltak. A rétisasok számára egyik legkiemelkedőbb terület szintén országhatárokon átívelő: Magyarország, Horvátország és Szerbia háromszögében található. Nem utolsósorban a Duna-Dráva Nemzeti Park, a Kopácsi-rét (Kopacki rit) Nemzeti Park és a Gornje Podunavlje Természetvédelmi Rezervátum intenzív munkájának köszönhető, hogy több mint kétszáz egyed él ott.

MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia elnöke
  A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 193., tisztújító közgyűlése hétfő este megkezdődött és kedden este lezárult 24 órás szavazásán Freund Tamás akadémikust választotta meg az MTA új elnökévé - közölte az Akadémia kedden az MTI-vel.
 • Orbán Viktor francia republikánus vezetővel tárgyalt
  Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Francois-Xavier Bellamy-t, a francia Republikánusok EP-képviselőcsoportjának vezetőjét; a politikus vezeti majd a Polgári Magyarországért Alapítvány szerdai "Európa cenzúrázatlanul" című webkonferenciáját.
 • Indokolatlanok a felhatalmazási törvényt ért kritikák
  Indokolatlanok a felhatalmazási törvényt ért kritikák, mert az elsők között adta vissza a magyar kormány a felhatalmazást a parlamentnek - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Info Rádió keddi, Aréna című műsorában.
MTI Hírfelhasználó