Az Európai Parlamentbe készül Berlusconi
Silvio Berlusconi a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnöke bejelentette, pártja listavezető jelöltje lesz a májusi európai választásokon.
2014. január 11. 21:22

Az adócsalásért elítélt Silvio Berlusconi a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnöke bejelentette, pártja listavezető jelöltje lesz a májusi európai választásokon.

Berlusconi a FI zárt ajtók mögött tartott vezetőségi ülésén azt hangoztatta, a május 25-i európai parlamenti választásokon az összes olasz tartományban listavezetőként akar indulni.

A szombati olasz napilapok a FI tagjaitól kiszivárogtatott információk alapján arról írtak, Berlusconi biztos abban, hogy bírósági ítélete ellenére részt vehet a választásokon.

A pártvezér elmondta, nemzetközi jogászokkal konzultált, akik arról biztosították, hogy az aktív politikai életből őt kizáró olasz törvények ellentmondanak az Európai Unió jogszabályainak. Ezért fordult még tavaly ősszel a luxemburgi székhelyű Európai Bírósághoz, melytől kedvező ítéletet vár, vagy legalábbis az Olaszországban született bírósági ítélet ideiglenes felfüggesztését, mivel így részt vehetne a májusi választásokon.

Berlusconi hozzátette: "Málta, Románia, Bulgária és Spanyolország is jelöltként akar indítani, de én Itáliában szeretném jelöltetni magam".

A volt négyszeres olasz kormányfővel szemben tavaly augusztus elsején született jogerős ítélet. Ennek értelmében Itáliában hat évig nem indulhat választásokon, és két évre a közügyektől is eltiltották. November 27-én kizárták az olasz parlamentből. Idén nyárig újabb bíróság dönt arról, hogy a 77 éves Berlusconi milyen közmunkával tölti le majdnem egyéves büntetését.

A Corriere della Sera konzervatív napilapnak a FI politikusai elmondták, Berlusconi akkor is indulhatna az európai választásokon, ha addig egyetlen fellebbezésére sem érkezne válasz a különböző olasz és európai bíróságoktól. A választások szabályosságát felügyelő olasz közigazgatási bíróság (Tar) is elfogadhatná Berlusconi jelölését a többi bíróság válaszára várva.

"Ha pedig elutasítanák a jelölését, az megint nagy politikai visszhangot váltana ki, heteken át téma lenne, és ismét Berlusconira irányítaná a figyelmet pánikot keltve a többi párt között" - fogalmaztak a FI tagjai.

A balközép Demokrata Párt (PD) máris leszögezte, hogy Berlusconi nem indulhat semmilyen választáson. A szombaton közölt felmérések szerint az olasz balközép pártszövetséget (38,8) öt százalékpont választja el a FI vezette jobbközéptől (33,7). A listavezetésre készülő Berlusconi nem tesz mást, mint ügyesen provokál - kommentálta a La Repubblica. A balközép újság magát Berlusconit idézte, aki szerint "akármihez nyúlok, annak sikere lesz" .
MTI
  • Jó ötlet a fiatalok adómentessége
    A mostani modellben egy 25 éves pályakezdő már jó eséllyel szerez annyi tapasztalatot és/vagy végzettséget, hogy jövedelme növekedésével kompenzálja a megszűnő adókedvezményt. Mások a családalapítás optimális idejében az szja-kedvezményt felcserélik a családi adókedvezménnyel. A patrióta gazdaságpolitika most is az emberek élethelyzetéhez igazított megoldásokat kínál.
  • Minél több vakcinának kell lennie Magyarországon
    Emberéletek múlnak a vakcinán, és minden élet számít, ezért fontos, hogy minél több vakcina legyen Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
  • Agrárium: 1457 vállalkozás kapott támogatást
    Az Agrárminisztérium által életre hívott Nemzeti élelmiszergazdasági válságkezelő programban 1457 vállalkozás kapott támogatást 6,8 milliárd forint értékben - mondta Nagy István agrárminiszter pénteken a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton.
MTI Hírfelhasználó