Az Európai Parlamentbe készül Berlusconi
Silvio Berlusconi a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnöke bejelentette, pártja listavezető jelöltje lesz a májusi európai választásokon.
2014. január 11. 21:22

Az adócsalásért elítélt Silvio Berlusconi a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnöke bejelentette, pártja listavezető jelöltje lesz a májusi európai választásokon.

Berlusconi a FI zárt ajtók mögött tartott vezetőségi ülésén azt hangoztatta, a május 25-i európai parlamenti választásokon az összes olasz tartományban listavezetőként akar indulni.

A szombati olasz napilapok a FI tagjaitól kiszivárogtatott információk alapján arról írtak, Berlusconi biztos abban, hogy bírósági ítélete ellenére részt vehet a választásokon.

A pártvezér elmondta, nemzetközi jogászokkal konzultált, akik arról biztosították, hogy az aktív politikai életből őt kizáró olasz törvények ellentmondanak az Európai Unió jogszabályainak. Ezért fordult még tavaly ősszel a luxemburgi székhelyű Európai Bírósághoz, melytől kedvező ítéletet vár, vagy legalábbis az Olaszországban született bírósági ítélet ideiglenes felfüggesztését, mivel így részt vehetne a májusi választásokon.

Berlusconi hozzátette: "Málta, Románia, Bulgária és Spanyolország is jelöltként akar indítani, de én Itáliában szeretném jelöltetni magam".

A volt négyszeres olasz kormányfővel szemben tavaly augusztus elsején született jogerős ítélet. Ennek értelmében Itáliában hat évig nem indulhat választásokon, és két évre a közügyektől is eltiltották. November 27-én kizárták az olasz parlamentből. Idén nyárig újabb bíróság dönt arról, hogy a 77 éves Berlusconi milyen közmunkával tölti le majdnem egyéves büntetését.

A Corriere della Sera konzervatív napilapnak a FI politikusai elmondták, Berlusconi akkor is indulhatna az európai választásokon, ha addig egyetlen fellebbezésére sem érkezne válasz a különböző olasz és európai bíróságoktól. A választások szabályosságát felügyelő olasz közigazgatási bíróság (Tar) is elfogadhatná Berlusconi jelölését a többi bíróság válaszára várva.

"Ha pedig elutasítanák a jelölését, az megint nagy politikai visszhangot váltana ki, heteken át téma lenne, és ismét Berlusconira irányítaná a figyelmet pánikot keltve a többi párt között" - fogalmaztak a FI tagjai.

A balközép Demokrata Párt (PD) máris leszögezte, hogy Berlusconi nem indulhat semmilyen választáson. A szombaton közölt felmérések szerint az olasz balközép pártszövetséget (38,8) öt százalékpont választja el a FI vezette jobbközéptől (33,7). A listavezetésre készülő Berlusconi nem tesz mást, mint ügyesen provokál - kommentálta a La Repubblica. A balközép újság magát Berlusconit idézte, aki szerint "akármihez nyúlok, annak sikere lesz" .
MTI
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Semjén Zsolt: Trianon
  Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke beszédet mondott Csurgón a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, Szászfalvi László kereszténydemokrata országgyűlés képviselő meghívására a helyi országzászlónál.
 • Donald Tusk szélnek eresztette a néppárti bölcseket
  Magáért beszélt Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár nyilatkozata, Donald Tusk valóban szélnek eresztette a néppárti bölcseket – erősítette meg lapunk kérésére Deutsch Tamás. A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője szerint a néppárti trió hiába is mondta, hogy jó úton haladnak a megbeszélések a Fidesszel. – Nem volt még példa arra, hogy az elnök inkább tehertételt jelent a pártcsaládnak, mintsem lendítőerőt – véleményezte Donald Tusk elmúlt időszakra jellemző magyarellenes kirohanásait.
 • Tisztifőorvos: kedvező tendencia látható az idősotthonokban
  Kedvező tendencia látható az idősek otthonaiban, nem nőtt a fertőzéssel érintett intézmények száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó