Lettország követendő példa az EU-ban
A közösség többi tagja által követendő példaként méltatták Lettországot az Európai Unió vezetői pénteken Rigában.
2014. január 10. 22:56

A közösség többi tagja által követendő példaként méltatták Lettországot és a balti ország által végrehajtott megszorításokat az Európai Unió vezetői pénteken Rigában, ahol a lett euróbevezetés kapcsán tettek látogatást.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke azt mondta: Lettország "fényes példája" annak, hogy a válságból megerősödve is ki lehet kerülni. Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztos pedig arról beszélt, hogy a lett tapasztalat "fontos tanulságot jelent azon országok számára, amelyek még mindig nagy kihívások előtt állnak".

Lettország 2008-ban, a gazdasági világválság kitörésekor az államcsőd szélére került, emiatt az ország szigorú takarékoskodást - egyesek megfogalmazásában brutális megszorításokat - foganatosított. Ugyanakkor 2010-et követően erős talpra állás következett, idén januárban elsején pedig bevezették az eurót Lettországban.

Hermany Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke Rigában pénteken azt hangsúlyozta: Lettország belépése az eurózóna és a közös fizetőeszköz iránti bizalom jele.

Rompuy emellett azt is elmondta, hogy az eurózóna következő tagja a szomszédos Litvánia lehet, amely akár már jövő évben csatlakozhat a jelenleg 18 tagot számláló valutaövezethez. Ez esetben mindhárom balti államban euróval lehetne majd fizetni, miután Észtország már 2011-ben bevezette a közös európai pénzt.
MTI