Ferenc pápa egyszerűsítette a pápai kitüntetéseket
Ferenc pápa a lehető legkisebbre csökkentette a katolikus egyházfő által adományozható kitüntetések számát.
2014. január 8. 14:54

Ferenc pápa a lehető legkisebbre csökkentette a katolikus egyházfő által adományozható kitüntetések számát: egyetlen kitüntető címet hagyott meg, a pápai káplánét, s annak odaítélését is magasabb életkorhoz kötötte.

A Ferenc pápa által elindított egyházi reformok sorába tartozik az egyházfő által adományozott kitüntetések számának csökkentése is. Ez is bizonyítja, hogy Ferenc pápa számára a személyek küldetése, nem a hírnév számít - kommentálta a hírt a Vatikáni Rádió.

Az egyszerűsítésről a szentszéki államtitkárság körlevélben értesítette a nunciatúrákat. Ennek értelmében az egyetlen pápai kitüntető cím a pápai káplán marad, melyet ezentúl a 65. életévüket betöltött egyházmegyés papok kaphatnak meg. Korábban ugyanezt a címet már 35 éves kortól megkaphatták.

Az intézkedés nem visszamenőleges hatályú, az eddig kinevezett pápai káplánok címe megmarad, s továbbra is a pápai káplán cím jár a püspököknek és a római kúria jelentős hivatalaiban dolgozó egyházi vezetőknek is.

A pápai kitüntetéseket utoljára VI. Pál egyszerűsítette 1968-ban, az akkori tizennégy kitüntetést háromra csökkentve (pápai prelátus, pápai káplán, apostoli protonotárius). Ferenc pápa ezt most tovább csökkentette. A pápai kitüntetés viselőit olaszul a "monsignore" elnevezés illeti meg. Mostantól tehát kevesebb monsignore lesz az egyházban.

Ferenc pápa tavaly márciusi megválasztása óta az egyházi címek és funkciók egyszerűsítésére törekszik. Saját magát is leggyakrabban nem pápának, hanem Róma püspökének nevezi. Júniusban úgy döntött, nem nevez ki több pápai nemesembert sem, akik évszázadok óta a római nemesség családjaiból kerültek ki és a magánaudienciákon kísérték az állam- és kormányfőket az egyházfőhöz. Ferenc pápa ezt a szolgálatot feleslegesnek találta.
MTI
  • Vissza kell utasítani a nemzetek elleni támadásokat
    Vissza kell utasítani a nemzetek elleni támadásokat, a nagyhatalmi arroganciát azért, hogy ne üldözhessenek és pusztíthassanak el milliókat - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Bonyhádon, a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapján.
  • A tram-train reneszánsza Európában
    Egyre népszerűbb Európában a tram-train rendszere, ennek jele, hogy hat német és osztrák város összesen több mint félezer szerelvényt rendelt a Stadlertől. Ugyanilyen járművek közlekednek Szeged és Hódmezővásárhely között is, számuk, ha majd mindegyiket forgalomba helyezik, eléri az egy tucatot.
  • A magyarok többsége a Fidesz győzelmét várja
    A megkérdezettek 68 százaléka kormánypárti győzelemre számít, még az ellenzéki szimpatizánsoknak is csak kevesebb, mint a fele bízik a kormányváltásban - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából
MTI Hírfelhasználó