A zene Riga EKF-programja
2014-ben a svéd Umea mellett egy éven át Riga viselheti az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet.
2014. január 1. 21:08

Kettős ünnepet ülhet Lettország 2014-ben: tizennyolcadikként csatlakozott az euro-övezethez, és a svéd Umea mellett egy éven át Riga viselheti az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet.

A programsorozat a Force Majeure (Vis Major) mottó köré szerveződik, a mintegy kétszáz kulturális projekt és rendezvény középpontjában a zene áll.

"A kultúrát pozitív erőként akarjuk bemutatni és megerősíteni a szerepét Európában" - hangsúlyozta Aiva Rozenberga programigazgató. A hat témára osztott program igazán színes: kultúrtörténeti kiállítások sora, koncertek, kórusfesztivál, operaelőadások és egy nagyszabású nyári napfordulót ünneplő fesztivál is tarkítja.

Az elvárások igen magasak: "az EKF-cím lehetőséget kínál Rigának arra, hogy turisztikailag fejlődjön, növelje nemzetközi befolyását és hogy megmutassa, milyen különleges szerepe van a lett kultúrának Európában" - olvasható Andris Berzins államfőnek, a Riga 2014 programsorozat fővédnökének holnapján.

Az EKF-év hivatalosan január 17-én veszi kezdetét. A nyitóünnepség középpontjában egy tömegeket megmozgató, szimbolikus akció áll: élő emberlánc viszi át a régi nemzeti könyvtár nyolc épületéből a könyveket a Daugava folyó túlsó partján álló új nemzeti könyvtárba. A Gaismas Pils nevű szupermodern épületben július elsején a könyvnyomtatás ötszáz éves történelmének szentelt kiállítás nyílik.

"A lett egy olvasó és éneklő nép. Ezek tényleg olyan dolgok, amelyeket a nemzedékek megőriztek és tovább is adtak. Ennek bemutatására csaknem kilencven ország több mint húszezer énekese érkezik a városba, hogy egy színvonalas kórusfesztiválon vegyen részt az EKF-programsorozat keretében" - mondta el Rozenberga.

Az év egyik kiemelkedő programjának számít Richard Wagner Rienzi, az utolsó tribunus című operájának bemutatása. Wagner ezzel a művel kezdte meg 1837-ben rigai karmesteri munkáját.

Born in Riga (Rigában született) címmel a klasszikus zene lett fővárosban született sztárjai adnak közös szabadtéri gálakoncertet nyáron.

Az egykori hanzaváros a háborúk következtében megélt lengyel, svéd és orosz megszállást is. Az ország csak 1991 óta önálló állam. Januárban 1914 címmel kiállítás nyílik, amely a történelem viharait, ezen belül is az első világháború kirobbanását mutatja be annak századik évfordulója alkalmából.

A város turisztikai hivatala a következő tizenkét hónapban a korábbi évhez képest 15-20 százalékos növekedésre számít a turisták számát illetően, tavaly több mint 1,5 millió látogató érkezett Rigába.
MTI nyomán
  • Cél: hazai tulajdoni fölény az élelmiszerláncban
    A pandémia következtében mára meghaladottá vált a régi dogma az ellátási és beszállítói láncok nemzetközivé tételéről, és a világ országai elkezdtek az önellátás képességére törekedni.
  • Szükség van a migrációt kezelő fegyveres szervezetre
    Bakondi György azt mondta: a jelenleginél szélesebb körben - intézményesített formában - tervezik bevonni a védekezésbe a polgárőrséget is. Ennek tart az előkészítése - közölte.
  • Magyarország nem fordulhat vissza
    Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előre megy, nem hátra mondatban benne van az a küzdelem, amelyet Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben egy csődbe jutott ország volt, az országot "kivéreztették és tönkretették". De "nagyon kemény munkával 12 év alatt a korábbi baloldali kormányzás hibáit és bűneit Magyarország kijavította" - mutatott rá.
MTI Hírfelhasználó