Az egri vár hős védője és testvére emlékét megörökítő domborművet a szerednyei polgármesteri hivatal épületének falán helyezték el. Avató beszédében Emerih Krickij, a ruszin-ukrán ajkú település polgármestere elismerő szavakkal emlékezett meg Dobó Istvánról és testvéréről, aki egykor nagyon sokat tett Szerednye és környéke fejlődéséért.

Mint mondta, a Dobó család honosította meg a térségben a szőlő- és borkultúrát, erősítette meg a romjaiban ma is látható szerednyei várat. Ugyancsak Dobó István építtette ki a településen az összesen több mint négy kilométer hosszúságú pincerendszert, amelynek tufába vájt járatai a helyben termelt bor tárolására szolgáltak.

Az elöljáró köszönetet mondott Magyarországnak és a Külügyminisztériumnak az emléktábla-elhelyezéshez nyújtott támogatásért, amelynek köszönhetően − mint fogalmazott − a szerednyeiek méltó módon ápolhatják tovább Dobó István emlékét.

Az avató ünnepségen Bacskai József ungvári magyar főkonzul bejelentette, hogy a jövő évben Dobó István Emlékmúzeumot alakítanak ki magyarországi támogatással a szerednyei polgármesteri hivatalban. Úgy vélte, a Mihajlo Beleny ismert ruszin szobrászművész által készített Dobó-emlékmű, az emlékmúzeum és a vár sok magyar turistát vonz majd Szerednyére.

Az Ungvári Nemzeti Egyetem turisztikai tanszéke azt tervezi, hogy a kelet-szlovákiai Dobóruszkán lévő Dobó-emlékhely folytatásaként Kárpátalján Dobó Istvánról elnevezett turistaútvonalat létesít, amely ukrán oldalon Palágykomorócot és Szerednyét érinti majd.