A Hósárkány is elakadt a sűrű jégben
Vissza kellett fordulnia az Antarktisznál jég közé szorult orosz hajó segítségére siető kínai jégtörőnek.
2013. december 28. 18:19

Vissza kellett fordulnia az Antarktisznál jég közé szorult orosz hajó segítségére siető kínai jégtörőnek, mert maga is elakadt - közölték helyi idő szerint szombaton az illetékes hatóságok.


A Hósárkány nevű kínai hajó 6,5 tengeri mérföldre (mintegy 12 kilométer) megközelítette az Akagyemik Sokalszkijt, de nem tudta folytatni az útját. A kínai hajó sajnos olyan sűrű jég közé jutott, amelyen már nem tudott áthaladni, ezért visszafordult. A mentési művelet sajnos kudarcot vallott – jelentette a koordinációt ellátó ausztrál tengeri mentőszolgálat.
 
A Dumont d'Urville antarktiszi francia kutatóállomás térségében lévő orosz hajóhoz két további jégtörő juthat el: a francia Astrolabe és az ausztrál Aurora Australis. Ez utóbbiak is úton vannak, s szombaton derül ki, hogy mire lesz lehetőségük.
 
Az Akagyemik Sokalszkij olyan helyen járt, amely jól hajózható a déli félteke nyarában, de az időjárásban hirtelen fordulat következett be, és a szél beszorította a jégtáblák közé. A 74 utas és kutató jól van. Útjukat egy évszázaddal korábbi ausztrál déli-sarki expedíció megismétlésének szánták.
MNO - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • A jegybank folytatja az infláció elleni küzdelmet
  Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 125 bázispontos kamatemelést követő sajtótájékoztatón, kedden.
 • Orosz keresztény kitüntetést kapott Semjén Zsolt
  2022. szeptember 13-án, a magyar kormány épületében nyújtotta át Hilarion Budapest-magyarországi metropolita Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részére a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát.
MTI Hírfelhasználó