Az ortodox egyház kapta a kovásznai Fenyő szállót
A romániai hírportálok a kormány karácsonyi ajándékaként tálalják, hogy a kabinet az ortodox egyháznak adta a székelyföldi Fenyő szállót.
2013. december 27. 16:44

A kovásznai Tündérvölgyben álló, ásványvizes kezelőközponttal és sportpályákkal rendelkező 89 szobás, kétcsillagos szálló fölött korábban az állami protokollalap rendelkezett. A tulajdonosváltásról a december 18-i ülésén hozott sürgősségi kormányrendeletet a kabinet, erre azonban csak azt követően figyelt fel a sajtó, hogy a jogszabály kedden megjelent a Hivatalos Közlönyben.

A sürgősségi kormányrendelet az állami protokollalaptól "a Vallásügyi Államtitkárság kezelésébe, Hargita és Kovászna Ortodox Püspökségének" juttatta a hatemeletes, 9,5 millió lejes (631 millió forint) leltári értékű épületet, és a hozzá tartozó 2,2 hektáros területet. Ugyanaz a kormányrendelet rendelkezik arról is, hogy a protokollalaptól a védelmi minisztériumhoz kerül át az a kovásznai villa, amelyik Traian Basescu államfő egyik kedvelt kikapcsolódási helye volt. A kormányrendelet egy a dél-romániai Olanesti-en lévő üdülőkomplexumról is rendelkezik, amely a protokollalaptól a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) használatába került.
 
A kormányrendelet indoklásában a kormány "a román állam alapvető intézménye, a román nép nemzeti identitásának a megőrzésében lényegbevágó szerepet játszó Román Ortodox Egyház támogatásának az imperatívuszára" hivatkozik. A kovásznai protokollvillával kapcsolatosan azokat a protokolláris kötelezettségeket említi, amelyek a NATO-tagságból fakadóan a védelmi tárcára hárulnak. Az indoklás kitér arra is, hogy a kabinet "halasztást nem tűrő rendkívüli helyzetet" rendez a sürgősségi kormányrendelettel. Ha ezt nem tenné meg, "a román állam egyes alapintézményei" lennének képtelenek ellátni feladataikat.
MTI nyomán
  • Elégedetlen a magyarok többsége az ellenzéki pártok munkájával
    Az ellenzéki pártok 10, sőt 2006-tól számítva 14 év alatt sem tudtak soraik közül felmutatni egy olyan politikust a választók számára, aki képes lett volna a legelutasítottabb magyar baloldali politikustól, azaz Gyurcsány Ferenctől átvenni az ellenzék vezetését – állapítja meg a Századvég Alapítvány kutatása, amely szerint a magyaroknak lesújtó véleményük van az ellenzékről.
  • Trump csak útban volt
    A mainstream elitet nem az zavarta, amit Trump elnök négy év alatt tett, hanem amit még megtett volna.
  • Deutsch kritizálni mert, most ki akarják zárni a néppártból
    Az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójában kezdeményezés indult Deutsch Tamás kizárására a politikus egy friss nyilatkozata miatt. A Fidesz-alapító lapunknak az üggyel kapcsolatosan elmondta: az tökéletesen megmutatja, miért kell nemet mondani a brüsszeli jogállamisági mechanizmusra.
MTI Hírfelhasználó