Várja a zarándokokat a Születés Temploma
Annak ellenére is várja a ciszjordániai Betlehembe érkező zarándokokat a Születés Temploma, hogy megkezdődött az épület felújítása.
2013. december 24. 16:48

Annak ellenére is tárt kapuval várja a ciszjordániai Betlehembe érkező zarándokokat a Születés Temploma, hogy megkezdődött az épület régóta esedékes felújítása.

Úgy tartják, hogy Jézus abban a barlangban született, amely fölé a templomot emelték. A Szentföld legrégebbi temploma több mint 1700 éve szinte semmit sem változott, nem kezdte ki sem a háborúk, sem a hódítók egymást követő hosszú sora, a perzsák, a keresztesek, a törökök, az angolok, végül 1967-ben az izraeliek mind megkímélték a épületet, amely legádázabb ellenségének az idő vasfoga bizonyult.

A templom éppen rendkívüli jelentősége miatt került olyan siralmas állapotba, hogy az UNCESCO a veszélyeztetett műemlékek közé sorolta a világörökségi listán. Nemcsak a felbecsülhetetlen értékű műalkotásokat és egyedülálló mozaikokat kell megmenteni, hanem magát az épületet is. Végül azonban megkezdődött a felújítás, amelyet csak a karácsony szakít meg rövid időre.

Az épületen a katolikus, a görög ortodox és az örmény ortodox egyház osztozik, ez pedig jelentős akadályokat gördített az elé, hogy felújítsák a romos tetőt, az ősrégi, omladozó falakat, a kormos oszlopokat. A templomon belül kínos pontossággal jelölték ki a három irányzat területének határait, amelyet tilos volt átlépni. A karácsony előtti nagytakarításnál időnként még egymásnak is estek seprűnyeleikkel az egyházi emberek, így volt ez 2007-ben és 2011-ben is. Ekkor a palesztin rendőrségnek kellett közbelépnie, hogy megbékítse a haragosokat.

Hasonlóan folyt a renoválásról szóló vita is: évtizedeken át nem tudtak megegyezni a finanszírozásról. Végül a Palesztin Hatóság vette kezébe a kezdeményezést, és döntés elé állította a három egyházat: vagy egyességre jutnak a felújításról, vagy a palesztinok veszik át a feladatot - emlékezett vissza Szijad Bendek, a templom felújításával megbízott palesztin bizottság vezetője.

"Igen elégedett volt mindhárom egyház, amikor 2008-ban azt mondtuk nekik, mi fogunk renoválni" - tette hozzá Bendek.
A munkálatok költségének fedezésére adománygyűjtés kezdődött, és végül 578 millió forintos összeg gyűlt össze. A tetőszerkezet felújítására létrehozott segélyalapba elsőként Magyarország helyezte el százezer eurós (30 millió forintos) hozzájárulását.
MTI nyomán
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Életbe léptek a beutazási korlátozások
  Hatályba léptek a koronavírus külföldről történő behurcolásának veszélye miatt elrendelt beutazási korlátozások.
 • Feltételekkel támogatja hazánk az uniós hitelfelvételt
  Feltételekkel, de hozzájárul Magyarország az európai uniós hitelfelvételhez – így döntött ma az Országgyűlés, miután elfogadta a kormánypártok erről szóló javaslatát. Ennek értelmében hazánk csak akkor támogatja a hétvégi uniós csúcson a mentőcsomagot, ha a felvenni készült 750 milliárd eurót kizárólag a gazdaság talpraállítására és például új munkahelyek létrehozására fordítják. Feltétel az is, hogy a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országoké és kikötötték azt is, hogy a folyamatban lévő, úgynevezett hetes cikk szerinti eljárásokat a hitelfelvétel elfogadása előtt le kell zárni.
 • Identitásunk finomítása végett fontosak a múlt részletei
  Történelmi múltunk aprólékos és szisztematikus feldolgozása nélkül "nem tudhatjuk, kik is vagyunk valójában és merre tartunk az egyre inkább elszemélytelenedő világunkban" - mondta az Alkotmánybíróság elnöke Juhász Imre alkotmánybíró Fiume - egy középkori város és kikötő a hatalmi érdekek metszéspontjában című könyvének bemutatóján kedden Budapesten.
MTI Hírfelhasználó