Tallózás a Hemifran muzsikusainak a legújabb lemezei között
A Peter Holmstedt által vezetett svédországi központú Hemifran a folkzenei produkciók képviseletében zászlóshajónak számít a kontinensünkön. Tevékenységének köszönhetően számos tengerentúli (amerikai, kanadai, ausztrál stb.) előadót ismerhetünk meg. Most a Hemifran kötelékébe tartozó muzsikusok új lemezeiből válogatunk.
2013. december 23. 14:53

A Calgary-ban élő J.R. Shore a State Theatre című albumával most is bebizonyította, hogy nem véletlenül kapta meg több versenyen is a legjobb dalszövegírónak járó díjat. Az előadó igazán tartalmas hallgatnivalóval örvendeztette meg a rajongóit. Ugyanis a lemeztok két korongot rejt, méghozzá húsz felvétellel. Az első lemezen 12 saját szerzeményt találunk, a másodikra pedig 8 feldolgozás került. A folk-blues kategóriába tartozó kiadványról mindenképpen érdemes meghallgatni a Charlie Grant, a Spring Training, a Blue Wing és a Sin City című számokat.

Nem ritka dolog, hogy egy-egy zenekar a régmúlt idők hangulatvilágát igyekszik átemelni a mába. Ezt teszi az amerikai The House Jumpers is, aki a ’40-es és ’50-es évekbe „utaztatja” a hallgatókat. A Sure Footed Baby című albumukra 13 szám került. Cathy Hunt hangját és az olyan dalokat, mint a Bump Jump vagy a Heartbreak hallgatva egy vidám, felszabadult világba csöppenhet az ember. Az energikus, életörömet sugárzó dalokat hallgatva nehéz a lábakat kordában tartani…

Bár az amerikai Eric Scott számos zenekarban megfordult basszusgitárosként és énekesként a szólókarrierje építésére is maradt ideje. Az évek során kicsit rendszertelenül, de egymást követték az albumai. Elsőként 1999-ben a Divine Static, majd 2002-ben a Let’s Hear It For The Fools, azután pedig a Red (2007). Scott legújabb lemeze a Where The Water Runs Deepest címet kapta. A repertoárt olyan, kellemes atmoszférájú dalok alkotják, mint a Boston, a Victim, az Everybody és a balladisztikus Forgiven. Azoknak akik szeretik a folk és a popzene ötvözetét igazi csemege ez a kiadvány.

A 2011 óta New York városban élő Karyn Oliver olyan neves előadókat tekint a példaképének, mint pl. Janis Joplin, Joni Mitchell és Emmy Lou Harris. A 2007-es, lemezes (Hurricane) bemutatkozása óta az énekes gitáros kedvelt szereplője a tengerentúli folk fesztiváloknak. Úgy tűnik, hogy Kary Oliver a hároméves lemezkiadási ciklust „választotta ki” magának. Ugyanis a második albuma a Red Dress 2010-ben jelent meg, a legújabb a Magdalene pedig az idén. Azért bízzunk benne, hogy a folytatásra nem kell 2016-ig várni. A mostani kiadványon 12 kellemes melódia kapott helyet. Habár fogalmazhatnánk úgyis, hogy 10+2 dal van a korongon. Hiszen a Water és a Slip Away With Me című számok kétféle változatban is szerepelnek a repertoárban. A lemezen kifejezetten rádióbarát dallamokat találunk, így az olyan számokat, mint a Magdalene és a Weeping Willow Road akár a hazai műsorszerkesztők is felfedezhetnék maguknak – a hallgatók nagy örömére.

Az akusztikus folk műfajban tevékenykedő Zan Zone már közel két évtizede aktív szereplője a zenei piacnak. Az eddig eltelt időszak mérlege három nagylemez és két EP. A most elkészült új album, a Short meglehetősen hosszú folyamat végén jutott a boltokba. A Zan Zone mögött álló muzsikus, Zan Burnham már 2010-ben elindította ezt a lemez projektet, mégis csak az idei évben öltöttek lemezformát a felvételek. A 13 számos repertoár ékes bizonyítéka a zenekarvezető kísérletező kedvének. Ugyanis Burnham számos zenei stílus (folk, rock, blues, pop stb.) elemeiből gyúrta össze ezt a produkcióját. A kínálatban olyan, sok színű kompozíciók követik egymást, mint az One Step Left, a Bad Timing és a Fly Away.

Peter Gallway talán a legnagyobb tapasztalattal rendelkező művész a Hemifran kötelékében. Gallway eddigi munkásságát 15 saját album és közel félszáz olyan kiadvány jellemzi, amit producerként jegyzett. Jó hír az előadó rajongóinak, hogy már boltokban van a legújabb, Hello Stranger címet viselő korong, rajta 12 dallal. Gallway számára a ’60-as évek popzenéje jelenti a legnagyobb inspirációt, ezért az új album dalai is ebben a szellemben születtek. A korongon olyan „múltidéző” felvételek követik egymást, mint a címadó Hello Stranger, a Country Time Rhymes és a Come And Get These Memories. Akik szeretnének egy kis retro hangulatot varázsolni maguk köré, azok bátran tegyék a lejátszóba ezt a korongot.

Az már szinte biztosra vehető, hogy a 2014-es év is egy Gallway albummal indul, mivel az Annie Gallup-pal közösen működtetett duójuk, a Hat Check Girl elkészült az új hanghordozójával.

Nem sok előadó mondhatja el magáról, hogy a bemutatkozó albumát egyből az év legjobb blues lemeze díjra jelölik. Pontosan ez történt a számtalan hangszeren (gitár, basszusgitár, zongora, dob, mandolin stb.) játszó Lisa Lim-mel, aki a 2007-es Crazy Feelin’ This Way lemezével egyből magára vonta a szakma figyelmét. Az erős indításnak és a hasonlóan színvonalas folytatásnak köszönhetően a gitáros énekesnő rajongótábora egyre gyarapodik. Lisa Lim mindent megtesz annak érdekében, hogy minél többet lássák őt színpadon. Mondjuk nem is olyan nehéz feladat őt élőben látni, hiszen egyszerre két csapatnak – a Lisa Lim Band-nek és az Over The Limit-nek  - is tagja. Az idei év a számos koncert mellett egy új albumot is jelentett Lim számára. A cím nélküli (vagy az előadó nevét címként viselő) albumot 12 számot találnak a blues zene kedvelői. Olyan felvételek öregbítik ennek a remek műfajnak a hírnevét most, mint a Broken Promise Blues, az Our River és a Manic Energy.

Honlap: www.hemifran.com

Czékus Mihály
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A nemzetet békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni
  A magyar nemzetet 2010 után a meglévő határok mellett, békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon.
 • Nácizás
  A nácizó képviselő abban reménykedik, hogy a globális hatalmi átrendeződés lokális zavarosában halászva talán neki is akad majd valami „jutalomfalat” a „globális gazditól” – írja Bogár László.
 • Két válságot is sikeresen kezelt már a kormány
  Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ma az Országgyűlés gazdasági bizottságában „brutális látleletet” adott a kormányzásról. A baloldali képviselő szerint a kormány és a jegybank nem működik együtt, mert a Nemzeti Bank felszólítása ellenére a kormány a beruházásokat nem halasztotta el, ezért a válság örvényei durvábbak nálunk, mint a környező országokban.
MTI Hírfelhasználó