Tallózás a Hemifran muzsikusainak a legújabb lemezei között
A Peter Holmstedt által vezetett svédországi központú Hemifran a folkzenei produkciók képviseletében zászlóshajónak számít a kontinensünkön. Tevékenységének köszönhetően számos tengerentúli (amerikai, kanadai, ausztrál stb.) előadót ismerhetünk meg. Most a Hemifran kötelékébe tartozó muzsikusok új lemezeiből válogatunk.
2013. december 23. 14:53

A Calgary-ban élő J.R. Shore a State Theatre című albumával most is bebizonyította, hogy nem véletlenül kapta meg több versenyen is a legjobb dalszövegírónak járó díjat. Az előadó igazán tartalmas hallgatnivalóval örvendeztette meg a rajongóit. Ugyanis a lemeztok két korongot rejt, méghozzá húsz felvétellel. Az első lemezen 12 saját szerzeményt találunk, a másodikra pedig 8 feldolgozás került. A folk-blues kategóriába tartozó kiadványról mindenképpen érdemes meghallgatni a Charlie Grant, a Spring Training, a Blue Wing és a Sin City című számokat.

Nem ritka dolog, hogy egy-egy zenekar a régmúlt idők hangulatvilágát igyekszik átemelni a mába. Ezt teszi az amerikai The House Jumpers is, aki a ’40-es és ’50-es évekbe „utaztatja” a hallgatókat. A Sure Footed Baby című albumukra 13 szám került. Cathy Hunt hangját és az olyan dalokat, mint a Bump Jump vagy a Heartbreak hallgatva egy vidám, felszabadult világba csöppenhet az ember. Az energikus, életörömet sugárzó dalokat hallgatva nehéz a lábakat kordában tartani…

Bár az amerikai Eric Scott számos zenekarban megfordult basszusgitárosként és énekesként a szólókarrierje építésére is maradt ideje. Az évek során kicsit rendszertelenül, de egymást követték az albumai. Elsőként 1999-ben a Divine Static, majd 2002-ben a Let’s Hear It For The Fools, azután pedig a Red (2007). Scott legújabb lemeze a Where The Water Runs Deepest címet kapta. A repertoárt olyan, kellemes atmoszférájú dalok alkotják, mint a Boston, a Victim, az Everybody és a balladisztikus Forgiven. Azoknak akik szeretik a folk és a popzene ötvözetét igazi csemege ez a kiadvány.

A 2011 óta New York városban élő Karyn Oliver olyan neves előadókat tekint a példaképének, mint pl. Janis Joplin, Joni Mitchell és Emmy Lou Harris. A 2007-es, lemezes (Hurricane) bemutatkozása óta az énekes gitáros kedvelt szereplője a tengerentúli folk fesztiváloknak. Úgy tűnik, hogy Kary Oliver a hároméves lemezkiadási ciklust „választotta ki” magának. Ugyanis a második albuma a Red Dress 2010-ben jelent meg, a legújabb a Magdalene pedig az idén. Azért bízzunk benne, hogy a folytatásra nem kell 2016-ig várni. A mostani kiadványon 12 kellemes melódia kapott helyet. Habár fogalmazhatnánk úgyis, hogy 10+2 dal van a korongon. Hiszen a Water és a Slip Away With Me című számok kétféle változatban is szerepelnek a repertoárban. A lemezen kifejezetten rádióbarát dallamokat találunk, így az olyan számokat, mint a Magdalene és a Weeping Willow Road akár a hazai műsorszerkesztők is felfedezhetnék maguknak – a hallgatók nagy örömére.

Az akusztikus folk műfajban tevékenykedő Zan Zone már közel két évtizede aktív szereplője a zenei piacnak. Az eddig eltelt időszak mérlege három nagylemez és két EP. A most elkészült új album, a Short meglehetősen hosszú folyamat végén jutott a boltokba. A Zan Zone mögött álló muzsikus, Zan Burnham már 2010-ben elindította ezt a lemez projektet, mégis csak az idei évben öltöttek lemezformát a felvételek. A 13 számos repertoár ékes bizonyítéka a zenekarvezető kísérletező kedvének. Ugyanis Burnham számos zenei stílus (folk, rock, blues, pop stb.) elemeiből gyúrta össze ezt a produkcióját. A kínálatban olyan, sok színű kompozíciók követik egymást, mint az One Step Left, a Bad Timing és a Fly Away.

Peter Gallway talán a legnagyobb tapasztalattal rendelkező művész a Hemifran kötelékében. Gallway eddigi munkásságát 15 saját album és közel félszáz olyan kiadvány jellemzi, amit producerként jegyzett. Jó hír az előadó rajongóinak, hogy már boltokban van a legújabb, Hello Stranger címet viselő korong, rajta 12 dallal. Gallway számára a ’60-as évek popzenéje jelenti a legnagyobb inspirációt, ezért az új album dalai is ebben a szellemben születtek. A korongon olyan „múltidéző” felvételek követik egymást, mint a címadó Hello Stranger, a Country Time Rhymes és a Come And Get These Memories. Akik szeretnének egy kis retro hangulatot varázsolni maguk köré, azok bátran tegyék a lejátszóba ezt a korongot.

Az már szinte biztosra vehető, hogy a 2014-es év is egy Gallway albummal indul, mivel az Annie Gallup-pal közösen működtetett duójuk, a Hat Check Girl elkészült az új hanghordozójával.

Nem sok előadó mondhatja el magáról, hogy a bemutatkozó albumát egyből az év legjobb blues lemeze díjra jelölik. Pontosan ez történt a számtalan hangszeren (gitár, basszusgitár, zongora, dob, mandolin stb.) játszó Lisa Lim-mel, aki a 2007-es Crazy Feelin’ This Way lemezével egyből magára vonta a szakma figyelmét. Az erős indításnak és a hasonlóan színvonalas folytatásnak köszönhetően a gitáros énekesnő rajongótábora egyre gyarapodik. Lisa Lim mindent megtesz annak érdekében, hogy minél többet lássák őt színpadon. Mondjuk nem is olyan nehéz feladat őt élőben látni, hiszen egyszerre két csapatnak – a Lisa Lim Band-nek és az Over The Limit-nek  - is tagja. Az idei év a számos koncert mellett egy új albumot is jelentett Lim számára. A cím nélküli (vagy az előadó nevét címként viselő) albumot 12 számot találnak a blues zene kedvelői. Olyan felvételek öregbítik ennek a remek műfajnak a hírnevét most, mint a Broken Promise Blues, az Our River és a Manic Energy.

Honlap: www.hemifran.com

Czékus Mihály
Címkék:
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
  • Reneszánsz barátság
    Olyan világot kell visszahozni, mely méltó Európa múltjához, őseink áldozatvállalásához.
  • Május 10-én indul a jelenléti oktatás a középiskolákban
    Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában közölte: május 10-én indul újra a jelenléti oktatás a középiskolákban. Az operatív törzs döntött arról is, hogy az elmúlt évhez hasonlóan csak írásbeli érettségi vizsga lesz.
MTI Hírfelhasználó