Navracsics Tibor: egy tér a közösség erejét is jelzi
Egy tér mindig közösséget feltételez, és egy tér létrehozása, megújítása mindig egy közösség erejét is jelzi - mondta Navracsics Tibor Balassagyarmaton a főtéravató ünnepségen szombaton.
2013. december 14. 15:24

    A miniszterelnök-helyettes hozzátette: különös jelentősége van ennek Balassagyarmaton, mert amikor ezt a közösséget a legnagyobb próbatétel elé állították 95 évvel ezelőtt, kiválóan vizsgázott hűségből és bátorságból.

    A balassagyarmatiak 1919. január 29-én verték ki a városból a megszálló cseh katonaságot, és érték el ezzel, hogy a Nógrád megyei város Magyarország része maradt. Az Országgyűlés 2005-ben Civitas Fortissima (a legbátrabb város) címmel tüntette ki a települést.

    Navracsics Tibor az ünnepségen arról is beszélt, hogy akár a fórumot, akár a piazzát véve alapul, a tér két olyan fontos eredetre utal, amely egy közösség szempontjából a béke és a fejlődés záloga.
Medvácz Lajos (Fidesz) polgármester elmondta, az Európai Unió, Magyarország kormánya és Balassagyarmat beruházásában a város öt pontját varázsolták újjá.

Ismertette: három kilométer út, harmincezer négyzetméter közterület, és az alattuk lévő közművek újultak meg. Kiültettek százötven fát és több száz cserjét, növelték a parkolók számát, és jelentősen javították a közlekedést.
A város több évtizede várt az új belvárosra - tette hozzá a polgármester.

Balla Mihály (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője felidézte, hogy 1690-ben indult el Balassagyarmat újratelepítése a török pusztítás után, és húsz év múlva már Nógrád megye legnagyobb adófizetője volt a település. 1990-ben újra meg kellett kezdeni a város újjáépítését a szocializmus okozta méltatlan mellőzés után, és két évtizeddel később ismét feléledt a város, a térség termelő cégei ma már a legnagyobb befizetők a megyében - tette hozzá.
Úgy fogalmazott: ezt az újjászületést testesíti meg a megújult Óváros tér, a körforgalom kiépítése és a most elkészült Civitas Fortissima tér, a rajta álló Civitas Fortissima szobor, Párkányi Raab Péter alkotása pedig új jelképévé válhat Palócország fővárosának.

Balassagyarmat 782 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az 1,1 milliárd forintos beruházásra az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) településrehabilitációs pályázatán.

A megújult belvárost és az új főteret kétnapos ünnepséggel avatják szombaton és vasárnap, a programok sorában lesz koncert, rocktáncház, karácsonyi vásár, betlehemes találkozó és irodalmi est is. 

mti
  • Orbán: háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány
    "Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek. A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát" - jelentette ki a miniszterelnök.
  • Megalakult az ötödik Orbán-kormány
    Megalakult az ötödik Orbán-kormány - Novák Katalin köztársasági elnök átiratát a miniszterek kinevezéséről az Országgyűlés keddi ülésén ismertették.
  • Ne kerüljön napirendre a szankciós javaslat az ET ülésén
    Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolja az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek, hogy ne kerüljön napirendre a testület következő, május végi ülésén az Európai Bizottság 6. szankciócsomagra vonatkozó, Oroszországgal szembeni javaslata.
MTI Hírfelhasználó