Versenyben A nagy füzet
Szász János A nagy füzet című filmje meghívást kapott a szombaton kezdődő Les Arcs Európai Filmfesztivál versenyprogramjába.
2013. december 13. 13:43

A fesztivált ötödik alkalommal rendezik meg a francia Alpokban, s amelynek idei díszvendégei a volt Jugoszlávia utódállamai.

A kétezer méter magasan fekvő Les Arcs síparadicsomban egy hétig tart a kizárólag európai filmeknek szentelt seregszemle, amelynek alapvető célja a szakmai résztvevők mellett a nagyközönségnek is bemutatni a független európai filmek sokszínűségét.

A mintegy kilencven meghívott európai szerzői nagyjátékfilm közül a franciaországi mozibemutató előtt tíz európai alkotást itt láthat először a közönség. A hivatalos versenyprogramban 12 európai - bosnyák, brit, francia, izlandi, lengyel, norvég, olasz, román, spanyol, svéd, szlovén - alkotás között hétfőn mutatják be Szász János A nagy füzet című filmjét.

A Kristály Nyíl elnevezésű fődíjat jövő péntek este adja át a héttagú zsűri, amelynek elnöke Nicole Garcia francia filmrendezőnő, színésznő.

Az első Les Arcs-i fesztiválnak Magyarország volt a díszvendége: 2009-ben 12 magyar kortárs filmet és azok alkotóit is megismerhette a közönség, a versenyprogram zsűrijének elnöke pedig Szabó István filmrendező volt.

Idén a volt Jugoszlávia utódállamainak filmművészetét állította a középpontba Frédéric Boyer művészeti igazgató, aki mintegy nyolcszáz alkotás közül válogatta ki a fesztivál különböző szekcióiba meghívott filmeket. Ezek között 12 olyan alkotást láthat a közönség, amelyek a volt Jugoszlávia területén készültek. Boyer korábban a cannes-i filmfesztivál Rendezők Kéthete elnevezésű szekcióját vezetette, két éve pedig a New York-i Tribeca Filmfesztivál programigazgatója is.

A filmbemutatók mellett - amelyekre 14 ezer nézőt várnak a szervezők - a fesztivál minden évben jelentős szakmai programokat kínál a mintegy háromszáz meghívott producer, forgalmazó és a filmtervekkel érkező rendező számára. A koprodukciós fórumon évről évre egyre több európai filmtervet mutatnak be, idén 28 projekt alkotói kaptak meghívást Les Arcs-ba, köztük Kenyeres Bálint A jó katona című filmtervével.

A Les Arcs Európai Filmfesztivált két, a környékről származó fiatal filmes szakember hívta életre 2009-ben. A rendezvénnyel elsősorban az európai filmeseket kívánják segíteni abban, hogy alkotásaik minél nagyobb és szélesebb nemzetközi rétegekhez eljuthassanak. Az Alpok festői környezetében található hófödte Les Arcs a világ egyik legkülönlegesebb, komoly infrastruktúrával, több vetítésre alkalmas helyszínnel ellátott síterepe, ahol a filmfesztivál a filmrajongók mellett a síelni vágyóknak, a hegyek szerelmeseinek, a profi filmeseknek és a helyi érdeklődőknek is egy héten át színes programsorozatot kínál, egyebek mellett a szakmai résztvevőknek rendezett European Cinema Ski Cup elnevezésű műlesikló versenyt vagy a sífelvonókban rendezett néhány perces filmprojekt-bemutatókat.

Szász János filmje - amely Magyarország hivatalos nevezése a legjobb külföldi film Oscar-díjára - júliusban elnyerte a Karlovy Vary-i filmfesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt. Azóta több nemzetközi filmfesztiválon szerepelt, Haifában elismerő oklevelet kapott, bemutatták az ausztráliai Adelaide-ben és a dél-koreai Puszani Nemzetközi Filmfesztiválon, valamint elnyerte a legjobb film, a legjobb színésznő és a legjobb színész díját a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon.

MTI
  • Csütörtökön kezdődik a fiatalok oltása
    Hétfőtől szerdáig foglalhatnak oltási időpontot online a 16-18 éves regisztráltak, az oltásuk csütörtökön kezdődik - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.
  • Varga Mihály: Ösztönző fiskális hozzáállásra van szükség
    Segítő, ösztönző, támogató fiskális hozzáállásra van szükség 2023-ig; a kormány egyensúlyra törekszik, de 2022 még a mérsékelt hiánycsökkentés éve lesz - hangsúlyozta a pénzügyminiszter a Portfoliónak adott, hétfőn közölt interjújában, ahol azt is elmondta, nem lát túlfűtöttségi kockázatot a gazdaságban.
  • Nagy pofont adott a WHO a magyar baloldalnak
    Más uniós tagállamok is sorra kezdik el rendelni a keleti oltóanyagokat, sőt ma már egyes hazai baloldali politikusok is a magyar kormány sikeres járványkezeléséről beszélnek – jelentette ki lapunknak Deák Dániel politikai elemző.
MTI Hírfelhasználó