Az Északi-tengeren erősít a Mol
A tranzakció azonnali készletnövekedést és jelentős közép-távú termelésnövekedést is jelent a Mol számára.
2013. december 13. 10:07

Részvény-adásvételi szerződést kötött a Mol Nyrt. a Wintershall Norge AS-vel 14 kutatási-termelési licenc részesedésének megvételéről, amelyek az Északi-tenger Egyesült Királysághoz tartozó részén találhatóak - tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.

A közlemény szerint a tranzakció által a Mol az északi-tengeri régióban is megveti a lábát. Az átvett portfólió magába foglalja a Broom 29, a Catcher 20, a Cladhan 33,5, valamint a Scolty és Crathes mezők 50 százalékos nem operátori részesedését. Szintén a tranzakció része a Wintershall Sullom Voe terminálban és Brent vezetékrendszerben meglévő tulajdoni hányadának átvétele.

A tranzakció azonnali készletnövekedést és jelentős közép-távú termelésnövekedést is jelent a Mol számára.

A vételár 375 millió dollár, amely a 2014 első negyedévében esedékes záráskor módosulhat. Az ügylet zárásának előfeltétele az Egyesült Királyság Energia és Klímaügyi Misztériumának (DECC), illetve a releváns mezőkön tulajdoni hányaddal rendelkező partnerek jóváhagyásának megszerzése.

Az akvizíció megvalósításának fedezete a csoport 2013-as működési cash-flow-ja, amely jóval meghaladja az organikus beruházások és a tranzakció költségének összegét - közölték.

MTI nyomán
  • 1956 kommunistáinak leszármazottai itt élnek közöttünk
    Soltész Miklós 1956 kommunistáinak leszármazottjairól: „Szemeket lövettek ki, békés tüntetőkre és ünneplőkre támadtak" - hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: ők azok, akik rabosítottak fiatalokat, egzisztenciájukban megfenyegették őket, jogalap nélkül kutattak át autókat és otthonokat.
  • Az Elk*rtuk a múlt részévé tette 2006-ot
    Nagyon sok színész jött a toborzásra, komoly volt az érdeklődés, többen igényelték is a mélyebb beszélgetést a film tétjéről, súlyáról, hatásáról, a művészeti közegben várható utóéletről. Nem kellett kompromisszumot kötniük, nem volt olyan, aki elállt volna a feladattól, végül minden szerepet az játszott el, akit egyébként is kiválasztottak – mondta Helmeczy Dorottya.
  • Erősítik a V4-országok felsőoktatási együttműködését
    Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a tárca és a Széchenyi István Egyetem szervezésében megvalósult V4-es felsőoktatási csúcstalálkozón angol nyelvű beszédében azt mondta, a felsőoktatás terén a V4-országok között jó az együttműködés, ugyanakkor lehetne jobb is. Ennek érdekében a magyar V4-elnökség ideje alatt célkitűzés, hogy az egyetemek kapcsolatait erősítsék.
MTI Hírfelhasználó