Létrejön a Nemzet Művésze díj
A legkiemelkedőbb művészek elismerésére létrehozta a Nemzet Művésze díjat az Országgyűlés.
2013. december 10. 12:39

A Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter javaslatára hétfőn 272 igen szavazattal, 50 nem ellenében elfogadott törvény alapján az elismerést előzőleg Kossuth-díjjal kitüntetett művészek kaphatják meg, feltéve, hogy elmúltak 65 évesek (a tánc- és a cirkuszművészek 50 évesek).

A mindenkori minimumnyugdíj huszonháromszorosának megfelelő havi életjáradékkel járó Nemzet Művésze címet egyidejűleg legfeljebb hetven, az irodalom, a színház-, a zene-, a képző-, a film-, az építő-, a tánc-, az ipar-, a fotó-, a nép- vagy a cirkuszművészet területén jelentős értéket létrehozó alkotó viselheti. A díj posztumusz nem adományozható, érdemtelenség miatt visszavonható.

A díjat a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke adományozza, odaítéléséről tizenegy Kossuth-díjas művészből álló bizottság dönt. A bizottság tagjait az MMA elnöke és a kultúráért felelős miniszter kéri fel legfeljebb három évre. A bizottság elnöke az MMA elnöke, feltéve, hogy Kossuth-díjas.

A jogszabály emellett a köztestületként működő MMA kultúrstratégiai szerepének erősítését célozza, ezért az indoklás szerint biztosítja a rendes és a levelező tagok közötti jogegyenlőségét, a köztestület társadalmasítását, továbbá művészetelméleti szakemberek taggá választhatóságát.

A javaslat elfogadásával új tagsági kategória jön létre az MMA-ban: a rendes és a levelező, valamint a tiszteletbeli és a pártoló tagok mellett az úgynevezett nem akadémikus tagoké.

A törvény a levelező tagok számát ötvenben maximalizálja, és biztosítja a levelező tagoknak a szavazati jogot az MMA közgyűlésein, továbbá az aktív és passzív választójogot a tisztségviselők megválasztásakor. Rendes taggá kizárólag az MMA levelező tagja választható a jövőben, legalább két évvel azután, hogy levelező taggá választották.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Itália is a konzervatív erőkre számít
  A jövendő olasz kormány összes pártjával régi és jó kapcsolatot ápol a magyar kormány, ezért nem lesz nehéz együttműködni olyan kérdésekben, mint az illegális bevándorlás elleni fellépés vagy a családpolitika - hangoztatta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az MTI-nek az Olasz Konzervatívok. Európa, identitás, szabadság című konferencián, amelyen felszólalt Rómában pénteken.
 • Gazdasági válság radikális szélsőségekkel
  Az emberek félnek a közelgő téltől. Úgy, ahogy békeidőben még soha. A legnagyobb problémájuk nem a magyar és lengyel jogállamiság állítólagos hiányossága. Ezzel csak az Európai Parlament balliberális képviselőinek mindenre elszánt elitegységei vannak elfoglalva. Irigyeljük a problémáikat – írja Horváth József.
 • Orbán: hazudtak Brüsszelben az európai embereknek
  Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd - mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó