Videofelvételen válaszol Snowden az EP kérdéseire
Élő videokonferencián való részvétele azzal a kockázattal járna, hogy azonosítják tartózkodási helyét.
2013. december 7. 23:01

Rendelkezésére áll az Európai Parlament polgári jogi bizottságának Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt informatikusa, aki videofelvételen válaszol majd a EP-képviselők előre összeállított kérdéseire – közölte az EUobserver hírportál.

Az uniós kérdésekkel foglalkozó brüsszeli internetes lap értesülése szerint a bizottsági ülésre, amelyen meghallgatják majd Snowden válaszait, december 18-a körül kerülhet sor.

Az élő videokapcsolat leleplezné a hollétét

„Az ülést egyenes közvetítésben sugározzák majd” – írja az EUobserver Jan Phillip Albrechtnek, a német Zöldek EP-képviselőjének közlésére hivatkozva. Albrecht hozzátette, hogy Snowden élő videokonferencián való részvétele azzal a kockázattal járna, hogy azonosítják tartózkodási helyét.

Az amerikai férfi, aki a brit The Guardian és az amerikai The Washington Post lapok segítségével leleplezte az NSA egész világra kiterjedő elektronikus adatgyűjtési programját, Oroszországban kapott menedékjogot, s ott állítólag a VKontaktye nevű közösségi portálnak dolgozik. Az Európai Parlament képviselői ügyvédjén keresztül tartják a kapcsolatot Snowdennel – mondta el a német zöld politikus. Albrecht közlése szerint Snowden követi az EP meghallgatásait, mivel úgy véli, „jelenleg ez egyike azon kevés helyeknek, ahol igazi vita zajlik”.

MTI nyomán
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó