Ünnepi ülésen köszöntötték Böjte Csabát
Böjte Csaba egész életében bizonyította, hogy mindent, amit tesz, a magyar nemzet javára és érdekében teszi.
2013. december 5. 17:46

Ünnepi ülésen köszöntötte az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága csütörtökön a Parlamentben az ötszázezredik külhoni magyar állampolgárt, Böjte Csaba ferences rendi szerzetest.

Potápi Árpád János, a bizottság elnöke a magyarországi és erdélyi közélet kiemelkedő alakjának nevezte Böjte Csabát, aki nemcsak Erdélyben, hanem Kárpát-medence szerte végzi karitatív munkáját, és ez a tevékenység "az egész magyar nemzetet emeli fel". "Böjte Csaba egész életében bizonyította, hogy mindent, amit tesz a magyar nemzet javára és érdekében teszi" - mondta.

Mi, kárpát-medencei népek csak közösen alakíthatjuk a jövőnket - hangsúlyozta.

Csóti György úgy fogalmazott: Böjte Csaba mindig is a magyar nemzet tagja volt, annyi történt, hogy erről most már "papírja is van", ahogy a többi esküt tevőnek is.

Varga László református lelkészként az eddigi erőt, szeretetet és bölcsességet kívánta Böjte Csabának.

Mile Lajos azt mondta, hogy meghatottság nélkül nem lehet Böjte Csaba munkásságát szemlélni, amelyet a cselekvő szeretet példájának nevezett.

Szili Katalin szerint sikerült azt a törést begyógyítani, amit 2004. december 5-e, a kettős állampolgárságról szóló népszavazás okozott. A politikus megköszönte, hogy Böjte Csaba kortársa lehet.

László Lajos, a Székelyföldért Társaság titkára a civilek képviseletében szintén 2004. december 5-ét idézte fel, majd rámutatott: úgy érzik, hogy a nemzeti érzelmű politikusokkal mára eljutottak odáig, hogy egységes magyar nemzetben lehet gondolkodni. Ehhez az erőt olyanok adták, mint Csaba testvér - mondta.

Böjte Csaba úgy fogalmazott: az ő életében minden fájdalom az elutasításból fakadt és minden öröm az elfogadásból. Számára azért volt megható a mai nap, mert eddig mindig ő fogadott be, és most őt fogadta be a magyar nemzet. Reális esélyét látta, hogy a Kárpát-medence magyarsága - a környező népekkel együtt - megteremtse "a tündérkertet", még ha az odavezető út rögös és hosszú is. Ha vannak is nehézségek, nem szabad megtorpanni - fogalmazott Böjte Csaba, aki szerint az ötszázezer már nem csupán szimbolikus szám, ennek már súlya van.

Böjte Csaba és édesanyja, Böjte Julianna csütörtök reggel a Parlamentben tette le a magyar állampolgársági esküt. Az ünnepélyes eseményen részt vett Orbán Viktor kormányfő, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes.

A magyar állampolgárságot 2011. január 3-tól lehet kérelmezni az egyszerűsített honosítási eljárás segítségével, amelyet az Országgyűlés 2010. május 26-án hozott döntése tett lehetővé.

A törvény értelmében magyar állampolgárságot azok az emberek vagy leszármazottaik kérhetnek, akik 1920 előtt vagy 1938 és 1945 között magyar állampolgárok voltak, beszélnek magyarul, és esetükben nincs valamilyen kizáró közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági ok. A jogszabály a határon túli magyaroknak nem szabja az állampolgárság megszerzése feltételéül a bejelentett magyarországi lakóhelyet, a magyarországi lakhatás és megélhetés igazolását és az alkotmányos alapismeretek vizsgát.

MTI nyomán
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Már épül a Magyar Zene Háza üvegfala
  Már épül a Magyar Zene Háza egyes szakaszokon 12 méter magas, vízszintes szerkezeti osztás nélküli, egybefüggő homlokzati üvegtáblákból álló homlokzati üvegfala, amely a maga nemében egész Európa legnagyobbja lesz.
 • Magyarország elsőként fogja megszüntetni a különleges jogrendet
  Magyarország sikeresen zárta le a koronavírus elleni védekezés első szakaszát, amelyet követően az uniós tagállamok között elsőként fogja megszüntetni a különleges jogrendet - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter az EUObserver című brüsszeli hírportálon csütörtökön megjelent írásában.
 • Gulyás: iskolaőrséget hoz létre a kormány
  Iskolaőrség létrehozásáról döntött a kormány - közölte a Miniszterelnökség vezetője csütörtöki online sajtótájékoztatóján, ahol arról is beszámolt: 2021. január 1. helyett 2021. július 1-jével tiltják be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat.
MTI Hírfelhasználó