Nyugtalanságot keltett a kínai légvédelmi övezet
Az amerikai alelnök tolmácsolta kínai tárgyalópartnerének Washington kifogásait az új légvédelmi azonosító övezet kapcsán.
2013. december 5. 12:37

Kína szerint az övezet létrehozása összhangban van a nemzetközi joggal.

Nagy nyugtalanságot keltett a távol-keleti térségben Kína váratlan bejelentése az új légvédelmi azonosító övezet létrehozásáról - közölte Joe Biden amerikai alelnök, miután csaknem ötórás megbeszélést folytatott Pekingben Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

Biden tolmácsolta kínai tárgyalópartnerének Washington határozott kifogásait az övezet létrehozásával kapcsolatban. "Nem ismerjük el a zónát, és mélységesen aggódunk miatta" - mondta az alelnök tárgyalópartnereinek az amerikai delegáció egy magas rangú tagjának közlése szerint.

Az övezetet Kína november végén jelölte ki, az kiterjed a Japán és Dél-Korea által is a sajátjának tartott területekre, s azok légvédelmi zónáját is érinti.

A kínai külügyminisztérium megerősítette korábbi álláspontját. Peking nézete szerint az övezet létrehozása összhangban van a nemzetközi jog szabályaival, "jogszerű önvédelmet" szolgál, ezért az Egyesült Államoknak tiszteletben kell azt tartania - írták a Biden kijelentése után kiadott közleményben.

A pekingi közlemény szerint a kínai vezetők és Biden között "őszinte, mélyreható eszmecsere" zajlott le, s mindkét fél egyetértett abban, hogy a párbeszéd elmélyítésére kell törekedniük.

Biden egy pekingi üzleti fórumon megerősítette, hogy az Egyesült Államok változatlanul diplomáciai, gazdasági és katonai hatalom akar maradni a térségben. A tömegpusztító fegyverek, különösen az észak-koreai nukleáris program elleni fellépés az a terület, ahol "valódi együttműködés van" a térségben - mondta. Az Egyesült Államok és Kína viszonyát "összetettként" jellemezte az amerikai politikus. Elismerte, hogy "vannak valós ellentétek", egyúttal hozzátette, hogy "nincs semmi olyan, ami ne lenne elkerülhető", ha konfliktushoz vezetne Kínával.

Eközben a dél-koreai védelmi minisztérium bejelentette, hogy vasárnap az Egyesült Államok, Dél-Korea és Nagy-Britannia közös tengeri hadgyakorlatba kezd a térségben. A bejelentés szerint a hadgyakorlatot már korábban tervbe vették, és azt nem a kínai azonosító övezet elleni tiltakozásként szervezték.

Megfigyelők szerint a bejelentésnek mégis külön súlyt ad, hogy az amerikai alelnök egyhetes távol-keleti útja lezárásaként csütörtökön Dél-Koreába utazik tovább.

MTI
MTI Hírfelhasználó