Dulakodás magyar fiatalok és a csendőrség között
Románia-szerte megünnepelték vasárnap az ország nemzeti ünnepét.
2013. december 2. 10:04

Bukarestben nagyszabású katonai parádét tartottak, amely a legdíszesebb volt az 1989-es rendszerváltozás óta.

Sepsiszentgyörgyön dulakodás történt egy román szélsőséges szervezet jelenléte ellen tiltakozó magyar fiatalok és a csendőrség között.

December 1-jén fogadták el 1918-ban Gyulafehérváron azt a határozatot, amelyben az erdélyi, bánsági és magyarországi románok kinyilvánították az általuk lakott területek és a Román Királyság egyesülését. A románok ezt az időpontot tekintik a Nagy-Románia megalakulásának, és ekkor van Románia nemzeti ünnepe.

Országszerte ünnepségeket szerveztek, így Sepsiszentgyörgyön is, ahol az Új Jobboldal (Noua Dreapta) nevű szélsőséges román szervezet mintegy 80 aktivistája is megjelent. Ez a szervezet az elmúlt években december 1-jén rendszerint valamelyik erdélyi városban tartott felvonulást.

Az Agerpres hírügynökség szerint magyar fiatalok egy csoportja is tüntetett Sepsiszentgyörgy központjában a román szélsőséges szervezet jelenléte ellen. A tudósítás szerint a magyar fiatalok többsége a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom jelképét viselte. A két csoportot egy csendőrkordon választotta el egymástól.

A Noua Dreapta szimpatizánsai egyebek között azt skandálták, hogy „Hargita és Kovászna román föld!”, „Székelyföld nem létezik!”, a mintegy 30 magyar fiatal pedig a „Székelyföld nem Románia!”, „Az idegenek menjenek haza!” üzenettel válaszoltak.

Petronela Corodeanu, a Kovászna megyei csendőrség szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a magyar fiatalok csoportjából két fiatalt előállítottak és megbírságoltak, mert nem engedelmeskedtek a csendőrök utasításának, akik el akarták terelni a magyar fiatalokat a román nemzeti ünnepen részt vevők útjából. A kérdésre, hogy használtak-e könnygázt, a szóvivő úgy válaszolt, hogy nem alkalmaztak.

Az MTI helyszíni forrásból úgy értesült, hogy dulakodás történt a magyar fiatalok és a csendőrség között, amikor a rendfenntartók távolabb akarták terelni a magyar fiatalokat az Új Jobboldal szervezet szimpatizánsait szállító járművek közeléből.

MNO - MTI
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Varga Judit: Eljött a keresztény-konzervatív zöld politika ideje
  Eljött a keresztény-konzervatív zöldpolitika ideje, Európának olyan klímapolitikát kell folytatnia, amely nem a legszegényebb országokra terheli a klímasemleges gazdasági átállás költségeit – szögezi le Varga Judit igazságügy-miniszter a Politico című, európai ügyekkel foglalkozó hírportálon hétfőn megjelent véleménycikkében.
 • Mit üzent Győr az ellenzéknek?
  Véget ért az ellenzéki oldalon az a hurráoptimizmus, ami a tavalyi októberi önkormányzati választás után alakult ki, a győri eredmény bizonyítja, hogy a kormánypártok támogatottsága továbbra is stabil, míg az ellenzék nem szerzett új szavazókat - minderről politológusok beszéltek az Origónak a vasárnapi jelentős Fidesz-győzelmet hozó győri voksolást követően. Dézsi Csaba András nemcsak megőrizte a korábbi Fidesz-KDNP-tábort, hanem jelentősen bővítette is.
 • Csaknem 2800 koronavírus-fertőzött - karantén Bécsben és Zürichben is
  Egyre hevesebben terjed a koronavírus. A kórokozó már több mint egytucatnyi országban 2794 embert fertőződött meg. Kínában már 80 halálos áldozata van. Továbbra sincs magyar érintettje a koronavírusnak, mint azt az InfoRádióban Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára elmondta.
MTI Hírfelhasználó