Dulakodás magyar fiatalok és a csendőrség között
Románia-szerte megünnepelték vasárnap az ország nemzeti ünnepét.
2013. december 2. 10:04

Bukarestben nagyszabású katonai parádét tartottak, amely a legdíszesebb volt az 1989-es rendszerváltozás óta.

Sepsiszentgyörgyön dulakodás történt egy román szélsőséges szervezet jelenléte ellen tiltakozó magyar fiatalok és a csendőrség között.

December 1-jén fogadták el 1918-ban Gyulafehérváron azt a határozatot, amelyben az erdélyi, bánsági és magyarországi románok kinyilvánították az általuk lakott területek és a Román Királyság egyesülését. A románok ezt az időpontot tekintik a Nagy-Románia megalakulásának, és ekkor van Románia nemzeti ünnepe.

Országszerte ünnepségeket szerveztek, így Sepsiszentgyörgyön is, ahol az Új Jobboldal (Noua Dreapta) nevű szélsőséges román szervezet mintegy 80 aktivistája is megjelent. Ez a szervezet az elmúlt években december 1-jén rendszerint valamelyik erdélyi városban tartott felvonulást.

Az Agerpres hírügynökség szerint magyar fiatalok egy csoportja is tüntetett Sepsiszentgyörgy központjában a román szélsőséges szervezet jelenléte ellen. A tudósítás szerint a magyar fiatalok többsége a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom jelképét viselte. A két csoportot egy csendőrkordon választotta el egymástól.

A Noua Dreapta szimpatizánsai egyebek között azt skandálták, hogy „Hargita és Kovászna román föld!”, „Székelyföld nem létezik!”, a mintegy 30 magyar fiatal pedig a „Székelyföld nem Románia!”, „Az idegenek menjenek haza!” üzenettel válaszoltak.

Petronela Corodeanu, a Kovászna megyei csendőrség szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a magyar fiatalok csoportjából két fiatalt előállítottak és megbírságoltak, mert nem engedelmeskedtek a csendőrök utasításának, akik el akarták terelni a magyar fiatalokat a román nemzeti ünnepen részt vevők útjából. A kérdésre, hogy használtak-e könnygázt, a szóvivő úgy válaszolt, hogy nem alkalmaztak.

Az MTI helyszíni forrásból úgy értesült, hogy dulakodás történt a magyar fiatalok és a csendőrség között, amikor a rendfenntartók távolabb akarták terelni a magyar fiatalokat az Új Jobboldal szervezet szimpatizánsait szállító járművek közeléből.

MNO - MTI
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Előkészített baloldali akció az SZFE egyetemfoglalása
  Egy nyilvánosságra került dokumentum szerint a színművészeti egyetem kommunikációs vezetője körlevélben szervezett a diákok között egy négynapos nyári szabadegyetemet, amelynek témája: megbukott a képviseleti demokrácia. A dokumentumot az Origó hozta nyilvánosságra, amelyből kiderül: Soros György által támogatott baloldali aktivisták képezték ki a hallgatókat az egyetemfoglalásra.
 • Gerald Knaus célja: Orbán Viktort kiiktatni
  Legyünk tisztában azzal, hogy Gerald Knaus és szervezetének tevékenysége csupán a jéghegy csúcsa. Fontos, hogy a választók megismerjék és megértsék ennek a rendszernek a veszélyességét. A nemzetbiztonságot érő új fenyegetések ellen hatékonyan fel kell lépni.
 • Fegyelmezetten kell védekezni
  Az országnak működnie kell, úgy, hogy közben fegyelmezetten, a szabályokat betartva védekezik a koronavírus-járvánnyal szemben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó