Kongresszusi premier Wajda Walesa-filmjének
Az amerikai kongresszusban mutatják be Andrzej Wajda világhírű lengyel rendező Walesa - a remény embere című filmjét.
2013. november 29. 11:47

A vetítésen a volt lengyel elnök díszvendégként lesz jelen.

Lech Walesa volt lengyel elnök és amerikai parlamenti képviselők jelenlétében mutatják be ünnepélyes keretek között szerdán az amerikai kongresszusban Washingtonban Andrzej Wajda világhírű lengyel rendező Walesa - a remény embere című filmjét.

A bemutatót eredetileg októberre tervezték, de meghiúsította ezt az amerikai költségvetési válság - jelentette a Rzeczpospolita című lengyel lap pénteken.

A rendezvényt az amerikai szenátus lengyel parlamenti csoportja (Polish Caucus) és a washingtoni lengyel nagykövetség szervezi, a volt lengyel elnök díszvendégként lesz jelen.

A Nobel-békedíjas Walesa, amint azt a lengyel nagykövetség közleményében írta, "24 év után tér vissza az amerikai kongresszusba". Éppen itt, a kongresszus két házának együttes ülésén mondta el 1989-ben híres beszédét a későbbi lengyel elnök, amint az a film egyik kulcsjelenetében is látható.

A vetítés előtt pódiumvitát is tartanak Walesa és Christopher Dodd volt szenátor részvételével.

"Amikor Lech Walesa átugrott a gdanski hajógyár kerítésén, az egész világot magával vitte. A Szolidaritás elhozta a reményt és a demokráciát Lengyelországnak és sok embert fellelkesített az egész világon, köztük az amerikai lengyeleket szülővárosomban, Baltimore-ban" - jelentette ki Barbara Mikulski szenátor, a lengyel parlamenti csoport alelnöke.

A kongresszus auditóriumában tartandó eseményen jelen lesz a Walesát alakító lengyel színész, Robert Wieckiewicz és több olyan amerikai is, akik jelentős szerepet vállaltak a Szolidaritás támogatásában.

A Walesáról szóló filmet Lengyelország Oscar-díjra nevezte a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában. A Márványember és a Vasember után ez az életművéért Oscar-díjjal kitüntetett lengyel rendező trilógiájának utolsó része. A film világpremierjét szeptember 5-én Velencében tartották.

MTI
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó