207 óra Forma-1-es közvetítést láthattunk
Közel 207 órát közvetített a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság 19 versenyből álló idei szezonjából a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), és a futamokat átlagban 977 ezer néző követte.
2013. november 27. 12:52

Az MTVA sajtóirodájának szerdai közleménye kitér rá, hogy idén új kommentátorral, új stábbal és új műsorelemekkel, valamint interaktív online tartalommal bővült az F1-es közvetítések sora. A nagydíjakon átlagosan 1,65 millió néző kapcsolt oda az M1 tévécsatornára.

A Forma-1 tizenegy év elteltével tavaly tért vissza az M1 képernyőjére. A visszatérés utáni második évre a Riskó Géza vezette MTVA-sportfőszerkesztőség több személyi és tartalmi változással is készült. Az egyik leglényegesebb személyi változtatás az volt, hogy Szujó Zoltán 11 év helyszíni riporteri munka után cserélte fel a mikrofont a kommentátori székre, és ezzel együtt ő lett az MTVA F1-es stábjának kreatív producere is. Ezen kívül az év elején Michelisz Norbert túraautó-világbajnok, Kiss Pál Tamás GP3-as autóversenyző és Kiss Norbert kamionversenyző is helyet kapott a közmédia szakértői gárdájában. Szujót Bobák Róbert váltotta a "száguldó riporteri" szerepkörben, aki Szabó-Biczók Szilárd operatőrrel együtt közel 200 helyszíni interjút készített.

Az idén csaknem 30 órával bővült a Forma-1-es hétvégék közvetítési ideje, főleg annak köszönhetően, hogy az időmérő edzések és futamok mellett az MTVA megvásárolta a pénteki második szabadedzések közvetítési jogát is. További tartalmi újdonság volt, hogy futamhétvégéken a Telesport után kétperces kedvcsináló összeállítás, a Boxutca Extra jelentkezett, az európai szezonkezdettel pedig új sorozatokkal bővült a felvezető műsor. Az F1-fizika, a Forma-1-ben sűrűn előforduló fizikai jelenségeket, az F1-fitnesz pedig a versenyzők fizikai és mentális felkészülését mutatta be.

Az online jelenlétet is erősítette a stáb, részben azért, hogy a nézőknek és internetezőknek legyen visszacsatolási lehetőségük. Az M1 közvetítései után a hirado.hu/boxutca oldalon a Boxutca online levezető műsorban a stáb kötetlen hangvételben elemezte a látottakat, és itt válaszolták meg a Boxutca facebook-oldalára beérkező kérdéseket is, ahogy a pénteki szabadedzések alatt tették. A Boxutca Online hanganyaga a szezon utolsó harmadától, podcast formájában utólag is letölthetővé vált.

Az idén a 19 F1-es nagydíjról az M1 és az M2 tévécsatorna összesen közel 207 órányi közvetítést adott, csaknem 30 órával többet a tavalyinál. A 19 futamot átlagosan 977 ezren nézték, míg az időmérőket 517 ezren. Az M1-es közvetítések közül - a tavalyihoz hasonlóan - nyolc futam ért el milliós nézettséget, és a júliusi Magyar Nagydíj lett a legnézettebb 1,346 millió fővel.

A Nielsen Közönségmérés adatai szerint az egyes futamokba átlagosan 1,65 milliónyian pillantottak bele rövidebb hosszabb időre, míg ez a mutató a Kanadai Nagydíjon volt a legmagasabb, akkor az elért nézők száma közel 2,2 millió fő volt. A 207 órányi közvetítés valamelyikével a négy évesnél idősebb népesség több mint háromnegyede,  6,95 millió néző találkozott. A Boxutca nézettsége 2013-ban átlagosan 201 ezer fő volt.

A hirado.hu/boxutca weboldalt ebben a szezonban naponta átlagban csaknem 9000 egyedi látogató kereste fel és több mint 16 ezer cikket töltöttek le. A Boxutca Online-ba átlagban adásonként csaknem 8500-an néztek bele. A Facebook.com/Boxutca oldalon a legérdekesebb bejegyzések 4000-5000 like-számot is elértek. A 80 ezres oldal lassan megközelíti a Sky Sports 92.000-es eredményét, de a Boxutca rajongói jóval aktívabbak.

MTI nyomán
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó