Kislétai videó - ki hazudik?
Hazugnak nevezte a kislétai közmunkást az Együtt-PM politikusa. Azt azonban elismerte: arra nincsen bizonyíték, hogy a felvétel előtt milyen beszélgetések zajlottak.
2013. november 27. 11:40

Karácsony Gergely szerint a férfi nem mondott igazat tegnap, amikor a Híradónak azt nyilatkozta: Bajnai Gordon stábja 10 ezer forintot adott neki azért, hogy kamera előtt azt mondja, amit ők kérnek tőle. Az Együtt-PM szerint spontán beszélgetés volt és nem fizettek a közmunkásnak - szerintük erre a saját videójuk a bizonyíték. Bemutatták a felvétel vágatlan változatát is. Azt Karácsony Gergely is elismerte: arra nincsen bizonyíték, hogy a felvétel előtt milyen beszélgetések zajlottak.

A Híradó hétfőn készített interjút azzal a férfival, aki szerepel Bajnai Gordon pártjának - állításuk szerint - leleplező videójában. A felvételt szombaton este töltötték fel a Facebookra. Szerintük ez a videó bizonyítja azt, hogy a fideszes polgármester 5000 forintot ajánl azoknak, akik elmennek tüntetni Bajnai Gordon ellen.

A videón szereplő kislétai közmunkás azonban hétfőn a híradónak azt mondta: a polgármester nem ajánlott nekik pénzt azért, hogy tüntetni menjenek. Bajnai Gordon stábja viszont 10 ezer forintot ígért, ha mégis ezt állítja kamera előtt, és elismétli azokat a mondatokat, amit kérnek tőle.

Az Együtt-PM szerint a férfi hazudott

Az Együtt-PM kedden bemutatta a kislétai videó vágatlan változatát is. Ez szerintük azt bizonyítja, hogy a kislétai férfi nem pénzért, hanem - ahogy fogalmaztak - spontán beszélt az állítólagos bértüntetőkről.
A Híradónak nyilatkozva a közmunkás arról is beszélt: a forgatás előtt mondták meg neki, mit nyilatkozzon a videóban.

A vágatlan és a korábban közölt, vágott videó is ugyanúgy kezdődik.
Egyikből sem derül ki, hogy mi történt a forgatás előtt.

Nem tudni, hogyan találkozott a stáb a közmunkással, spontán lépett-e oda hozzájuk a férfi vagy sem, és az sem derül ki: ajánlottak-e pénzt a közmunkásnak, és a forgatás előtt egyeztettek-e vele arról, mit mondjon.
Karácsony Gergely azt mondta: a felvétel valóban nem bizonyítja, hogy a forgatás előtt mi történt.

„Természetesen arra nincsen bizonyíték, hogy korábban milyen beszélgetések zajlottak. A bizonyíték az, hogy mindenki megítélheti ennek a beszélgetésnek a spontán voltát. A másik pedig: azt tudom mondani, hogy az ellenkező oldalon ugyanúgy nincsenek bizonyítékok. Tehát a fiatalember kiállt, mondott valamit. Bizonyítékok ebben az ügyben nincsenek” – fogalmazott a politikus.

Karácsony Gergely szerint arra nincs bizonyíték, hogy a kislétai közmunkás a Híradónak igazat mondott. Arra viszont, hogy a férfi az ő operatőrüknek igazat mondott, saját videójukat tekinti bizonyítéknak.

Az Együtt-PM sajtótájékoztatóján és egy közleményben is bírálta a Híradót. Szerintük a hétfői riport úgy kérdőjelezte meg a kislétai videó hitelességét, hogy azzal kapcsolatban az Együtt-PM álláspontját, véleményét nem kérte ki a Híradó szerkesztősége. Azt írják: ez példátlan, emellett nem mehetnek el szó nélkül.

MTVA: a Híradó nem sértette meg a kiegyensúlyozott tájékoztatást

Az MTVA határozottan visszautasítja az Együtt-PM keddi sajtótájékoztatóján elhangzott és a párt közleményében leírt, Híradóval kapcsolatos állításokat.

Az Együtt-PM szerint a Híradó tegnapi riportja úgy kérdőjelezte meg a kislétai videó hitelességét, hogy azzal kapcsolatban az Együtt-PM álláspontját, véleményét nem kérte ki a Híradó szerkesztősége. Azt írják: ez példátlan, emellett nem mehetnek el szó nélkül.

Az Együtt-PM állításaival szemben a valóság a következő:

Az Együtt-PM a szombati napon töltötte fel az ominózus videót a Facebookra. A felvételt a Híradó már vasárnap bemutatta, és az adásban hosszan idézte az Együtt-PM állításait. A párt vasárnapi sajtótájékoztatóján – egyedüli médiumként – a Híradó kérdezte meg a felvételről Szabó Zsoltot, az Együtt-PM politikusát, akinek válaszát - mely szerint „úgy gondolom, hogy a videó valós”- be is mutatta.


A Híradó ezen felül az Indexnek adott interjúból nagy terjedelemben idézte a párt sajtómunkatársának állításait, aki részletesen ismertette, hogy mit gondol az Együtt-PM az ügyről.

A Híradó hétfőn újabb Együtt-PM-es politikustól kérdezte meg, hogy mi a véleményük a videóról, a pártnak összesen 5 megjelenést biztosított az anyagon belül:

1. elhangzott, amit a párt a Facebookon a videóról írt
2. ismét látható volt a vasárnapi, Szabó Zsolttal készült felvétel
3. megismételte a sajtómunkatárs által az Indexnek elmondottakat
4. ismertette a videó készítőjének nyilatkozatát, akiről az Együtt–PM azt állította, hogy az aktivistájuk
5. bemutatta Jávor Benedek Együtt-PM-es politikus sajtótájékoztatóján, az üggyel kapcsolatban elhangzott válaszát.

Mindezek mellett mondta el saját véleményét a videó főszereplője, a kislétai közmunkás, valamint az ügyben megszólított polgármester. A Híradó tehát két alkalommal, vasárnap és hétfőn is nagy terjedelemben mutatta be az Együtt-PM álláspontját, ami – a párt saját közleménye szerint - sem változott, vagyis továbbra is azt tartják igaznak, amit nekik mondott a közmunkás.

A Híradó az Együtt-PM által az MTI-hez eljuttatott közleményt annak megjelenése utáni első hírműsorban azonnal ismertette.

M1 Híradó
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • A jegybank folytatja az infláció elleni küzdelmet
  Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 125 bázispontos kamatemelést követő sajtótájékoztatón, kedden.
 • Orosz keresztény kitüntetést kapott Semjén Zsolt
  2022. szeptember 13-án, a magyar kormány épületében nyújtotta át Hilarion Budapest-magyarországi metropolita Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részére a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát.
MTI Hírfelhasználó