Távozott a kormánykoalícióból a Forza Italia
A Forza Italia (FI) kilépett az olasz nagykoalíciós kormányból és ellenzékbe vonul.
2013. november 27. 18:35

Ezt jelentette be kedden a FI szenátusi és képviselőházi frakcióvezetője.

Nem adottak a kormánytöbbségben való maradás feltételei - hangoztatta Renato Brunetta, Silvio Berlusconi volt miniszterelnök pártjának alsóházi frakcióvezetője. Hozzátette: ezzel vége az április végén felállt balközép-jobbközép koalíciónak. "Kiskoalíció marad kormányon" - fogalmazott Brunetta.

Szenátusi kollégája, Paolo Romani hozzátette, hogy Enrico Letta miniszterelnököt már értesítették az FI döntéséről. Hangsúlyozta, hogy a Forza Italia a kormány gazdasági csomagjának sem szavaz bizalmat a kedd esti parlamenti voksoláson, mert az szerintük csődöt hoz az országra.

A Silvio Berlusconi által november 16-án újraindított FI röviddel azelőtt lépett ki a kormányból, hogy a felsőház szerdán - várhatóan este hét órától - az adócsalásért elítélt Berlusconi parlamenti kizárásáról szavaz.

A Forza Italia parlamenti frakciótagjaival találkozva Berlusconi kijelentette, reméli, hogy a szenátori mentelmi jogáról tartandó szerdai szavazáson "minden rendben lesz, máskülönben a San Vittore milánói börtönben találkozunk". Berlusconi még nem közölte, hogy részt vesz-e a sorsáról döntő voksoláson, vagy ehelyett a mellette rendezett szolidaritási tüntetésen vesz részt, melyre az FI tízezer tagját várják Rómába.

Ami a szavazást illeti: a 315 fős szenátus nyílt szavazással dönt. A baloldali Demokrata Párt (PD) és az 5 Csillag Mozgalom (M5S) bejelentette, hogy Berlusconi kizárására szavaz. A Berlusconi pártjából kilépett és kormányon maradt Angelino Alfano belügyminiszter, az Új Jobbközép (NCD) alapítója korábban úgy nyilatkozott, Berlusconi mellett szavaz. Most azonban felelőtlenségnek nevezte azt, hogy a Forza Italia nem hajlandó támogatni a kormány stabilitási csomagját.

Niccolo Ghedini, Berlusconi védőügyvédje kedden sajtótájékoztatón hangoztatta, hogy Berlusconit a parlamentből való kizárás politikailag megerősíti. Ez a következő választáson fog kiderülni - mondta. Hozzátette, nem tart attól, hogy mentelmi joga elveszítése után Berlusconival szemben az olasz ügyészségek más ügyekben letartóztatást rendelhetnek el.

Enrico Letta a Triesztben zajló olasz-orosz gazdasági csúcson értesült az FI kilépéséről. A miniszterelnök kijelentette, nehéz 24 óra előtt áll Itália. "El kell kerülni, hogy Olaszországban káosz alakuljon ki" - hangoztatta.

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó