Fidesz: a pártvezetők is legyenek felelősek a kampánypénzekért
A Fidesz azt kezdeményezi, hogy az Országgyűlés a pártvezetőket is tegye felelőssé a kampánytámogatás utáni elszámolásban.
2013. november 22. 18:25

Az erről szóló zárószavazás előtti módosító indítvány benyújtását Gulyás Gergely, a kormánypárt országgyűlési képviselője jelentette be pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. A fideszes politikus hangsúlyozta, a pártok vezető tisztségviselőinek felelőssé tételével szakítanak azzal a két évtizedes gyakorlattal, hogy a pártok gazdálkodásának nem voltak felelősei.

A kampányfinanszírozást érintő változtatást a jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosítások között hagyhatja jóvá a parlament. Gulyás Gergely szerint így a jövőben elkerülhetők lesznek az olyan lehetetlen helyzetek, mint ami most kialakult az SZDSZ felszámolása közben. Emlékeztetett, a szabad demokraták úgy halmoztak fel több mint egymilliárd forint tartozást, hogy azt már nem tudják visszafizetni.

    A kormányoldal kezdeményezésének elfogadása után azonban már nem csak a pártnak, hanem vezetőinek is polgári jogi felelőssége lesz a felvett kampánytámogatások visszafizetésére - fejtette ki a képviselő, hozzátéve: ez azt jelenti, ha egy megszűnt pártnak nem elég a vagyona a kampánytartozása fedezésére, akkor a szervezet helyett annak vezető tisztségviselőinek, illetve elnökségének kell helyt állnia.

    Kérdésre válaszolva megjegyezte, több százmillió forintos kampánytámogatást csak a nagyobb, országos pártok kapnak, amelyeknek ingatlanvagyona elegendő fedezetet nyújthat egy esetleges tartozás kiegyenlítésére. A kisebb pártoknak ezzel szemben kevesebb forrással kell elszámolniuk, amihez elegendő biztosíték lehet a vezető tisztségviselőik személyes visszafizetési kötelezettsége.

    Gulyás Gergely emellett védelmébe vette azt múlt héten javaslatukba emelt változtatást, amellyel az egyéni választókerületi jelöltek átengedhetik pártjuknak egymillió forintos kampánytámogatásukat. A kritikákra válaszolva kiemelte: a pártoknak átengedett állami források elszámolására pontosan ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint ami a jelöltek esetében is érvényes, vagyis a pártok nem kapnak semmilyen kedvezményt ezáltal.

    Az Országgyűlés hétfőn öntheti végleges formába a jövő évi költségvetést megalapozó törvénycsomagot.

    Ennek kampányfinanszírozást érintő módosításai alapján a pártok csak a szavazáson ténylegesen részt vevő jelöltjeik után jogosultak támogatásra, a visszalépő vagy más okból kieső jelöltek után kapott összeget vissza kell fizetniük a kincstárnak. A pártnak a teljes kampánytámogatást vissza kell fizetnie, ha listáját visszavonta, illetve ha a választási bizottság törölte a jelölőszervezetek közül.

A kormányoldal szerint ezzel megelőzhető, hogy egyes pártok rosszhiszeműen, olyan jelöltek után juthassanak költségvetési forrásokhoz, akik valójában nem méretik meg magukat a választáson, illetve hogy olyan pártok vegyenek fel pénzt, amelyek végül nem is szerepelnek a szavazólapon. Az új, júniusban elfogadott kampányfinanszírozási szabályok alapján az állam a jövő évi választások előtt az egyéni képviselőjelölteket és a listát állító pártokat is támogatja majd: az előbbieket egymillió forinttal, a pártokat pedig - ha minden egyéni körzetben állítanak jelöltet - ezen felül maximum 600 millióval.

A jelölteknek az államkincstár egy kártyát ad kampányköltségeik fedezetére, amelyről készpénzt nem vehetnek fel, és csak számla ellenében juthatnak hozzá pénzhez. Annak a jelöltnek, aki nem kapta meg a szavazatok legalább 2 százalékát, vissza kell fizetnie a felvett állami támogatást.

mti
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó